Moldavija

10/20/2017

KORISNE INFORMACIJE
Lokacija: Moldavija , istočna Evropa
Prevoz: raznim prevoznim sredstvima
Za koga: Za one koji vole da istražuju manje popularne turističke destinacije
Ulaz:  nema više vize, tako da je prolaz slobodan, uz pasoš

Višednevni izlet: Kišnjev-Soroka-Tirasplj
Da li ste nekad odlučili da odete u zemlju potpuno turistički nepoznatu? Sasvim slučajno, meni se ukazala čast da budem među 11.000 turista koji godišnje posete Moldaviju. I nisam se pokajala.
Pored očitog siromaštva, koje ćete videti na ulicama (većeg od siromaštva naše zemlje, zamislite), osetićete nesalomljiv duh ljudi, videćete lepotu njihovih žena i bogatstvo u poljoprivrednim proizvodima.
zastava Moldavije

Kako je dobila ime?
Vojvoda Dragoš stigao je iz Rumunije u Besarabiju, jureći u lovu bivole. Divlje vode jedne malene reke u nedođiji zauvek su odnele njegovog psa Moldava. Tako je reka, a kasnije i cela država dobila ime, a njen prvi vladar postao je upravo vojvoda Dragoš.

Etnički sastav
Ima najviše Moldavaca, zatim Rusa i Ukrajinaca, Gagauza(smatra se da su turskog porekla) i Bugara.
Moldavija je komunistička zemlje. Nastala je formiranjem države od dela nekadašnje Besarabije. Bila je u sastavu SSSR-a, pa je nakon raspada odlučila da potraži nezavisnost.
U svom sastavu ima problematičnu zonu, nešto poput našeg Kosova.


Jezik
Moldavski jezik je dijalekat rumunskog, ali su sovjetske vlasti nastojale da ga pretvore u zaseban jezik. 
Smišljane su nove reči i novi glagoli, ali uzalud. U moldavskom parlamentu i sada se vode najžešće bitke oko jezika i istorije naroda (na šta li me ovo podseća).


U Rumuniji i Moldaviji od davnina se koristilo ćirilično pismo i njihove prve knjige štampane su na ćirilici. U pokušaju da se odupru pokatoličavanju, okrenuli se se ne Rusiji, kao što se obično misli - već Srbiji. Malena Srbija bila je inspiracija i nepresušni izvor obrazovanja. Moldavski i rumunski prosvetitelji školovali su se po srpskim manastirima i sa srpskog na rumunski i moldavski prevodili najbitnije knjige. 


Toliko o opštim podacima, ostatak zanimljivosti naći ćete u propratnim tekstovima. I još nešto-hajde da pobrojimo zanimljive podatke o Moldaviji:
1. Pravljenje vina u ovoj zemlji ima istoriju dugačku 5 hiljada godina, a Moldavija je 12. najveći izvoznik vina na svetu. 
Sve to pokušala je da poremeti Evropska unija. Naime, s obzirom da Moldavija nije industrijski razvijena zemlja, niti poseduje sirovine, preživljavala je tako što je prodavala grožđe, vino, orahe, jabuke i sl.proizvode Rusiji a zauzvrat dobijala gorivo i industrijske proizvode. Posle izlaska iz SSSR-a, Evropska unija joj je obećala da će sve te proizvode sada ona otkupljivati. Obećala, pa porekla. Odjednom im nije bilo potrebno toliko grožđa. Promenite vrstu poljoprivrednih proizvoda-treba nam pšenica i kukuruz. Moldavski seljaci niti imaju znanja , niti mogućnosti da gaje ove proizvode, a i zašto bi prekidali toliko dugu tradiciju proizvodnje vina. Elem, sada najveća količina grožđa koje imaju, ne stigne da se utroši za proizvodnju vina, te ne znaju šta će sa njim.

2. 25% Moldovaca radi u inostranstvu, a taj se broj povećava. Svako ko može, ne želi da ostane u ovoj zemlji. Tu dolazimo i do velikog broja žena koje se prodaju u belo roblje i do trgovine ljudskim organima. Procenat je vrlo visok, čak postoji podatak da roditelji sa sela, sami prodaju svoje ćerke u belo roblje. Sem toga, cveta i dečija prostitucija.









3. Službeni jezik uz moldavski je i gagauzski, koji odumire jer ga govori još samo 200 hiljada ljudi.

4. Najviša uzvisina u Moldaviji je brdo Balanešti sa 430 metara visine. Tamo smo se peli, te ću o tome pisati u jednom od priloga.

5. Moldavija je postala prva bivša sovjetska republika koja je odabrala komunistu za predsednika 2001. godine

6. Rusija u zemlji i dalje ima jak uticaj (u PMR-u, delu zemlje koji je proglasio nezavisnost).


7. Iako nema državne atribute kao PMR, Gagauzija čini autonomnu pokrajinu u južnoj Moldovi. 

8. Moldavija je tek jedna od tri države na svetu čija je zastava različita na obe strane. Ostale dve su Paragvaj i Saudijska Arabija. Zastava zapravo podseća na Moldavsku, sa dodatim grbom u sredini.

9. Moldavija je bogata manastarima  i drvenim crkvama.

10. Prema statistici o brzini interneta, Moldavija je zauzela 3. mesto od 152 zemlje!

11. U vremenu Sovjetskog Saveza, Soroca je bila svetska prestolnica Roma. Grad koji je meni posebno interesantan baš zbog romskih kuća-videćete u narednim postovima o čemu se radi!


12. Najveći svetski vinski podrum Milestii Mici se nalazi u Moldaviji, ima oko 2 miliona boca, pruža se na oko 200km podzemnih tunela ( i o tome u narednim postovima).

Nadam se da sam vas zainteresovala da pratite i naredne postove.
Pozdravlja vas Putoljub!


You Might Also Like

4 коментара

  1. Interesuje me gde tj u kom gradu ili pijaci se mogu naci oni oredivni moldavski tepisi ili tapiserija

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mi smo imali sreće da je u vreme kada smo boravili bio nacionalni praznik, a samim tim je i ponuda po ulicama bila velika. Dakle, najbolje da svoju posetu prilagodite njihovim praznicima (naravno kad prođe ova Korona)

      Избриши
  2. Одговори
    1. Mi smo išli krajem oktobra. Uzmite u obzira da imaju restrikcije struje, da ulično osvetljenje slabo radi, a da rano pada mrak.

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram