Grac

6/07/2013

Naravno da izgleda sjajno! Kako i ne bi, kad je bio Grad kulture 2003. Ali covek se zbuni kad vidi grad, spoj novog i starog, modernog i srednjovekovnog….Treba ti par sati da se navikneš, a onda, mozeš uživati satima, danima...
Ja sam iz Maribora stigla vozom koji kreće na svakih 2 sata do Graca. Putovanje traje nekih 2 sata i stiže se do železničke od koje je centar udaljen oko 15 min hoda.
Spuštajuci se prema reci Muri, pred vama se ukazuje brdo na kojem je smešten stari grad-Slozberg. Ova tvrdjava darovala je gradu naziv zato sto je Graz izveden iz slovenske reči Gradec-mali grad. U 16. veku se grad proširio u veliku renesansnu palatu, sada smeštenu u Ginisovu knigu rekorda kao najsnažnija palata ikada.
Do njega je moguće stići na 4 načina, stepenicama,vozićem, liftom koji prolazi kroz samo brdo i pešačkim stazama. Preporučujem da se popnete liftom pošto je vožnja pravi doživljaj a da sidjete stepenicama. Stepenice su u brdo uklesali zatvorenici u toku I svetskog rata.
U toku II svetskog rata prokopan je impresivni 6.3 dug sistem tunela sa 20 ulaza i ti ulazi su još uvek u upotrebi, u jednom od njih smešten je Dom im Berg, podzemni hol.
A kada se popnete na Slosberg otvara vam se pogled na prelepu panorama Graca, na male crvene krovove, na staklenu fasadu Kunsthausa, na reku Muru. Imate li vremena prošetajte se po prostoru Slozberga i dok uživate u zelenilu i cveću možete obići još par istorijskih znamenitosti. Naravno tu je i Sat kula visoka 28m, jedno od obeležja grada.
Posle Slosberga mozete otići u šetnju duž Mure. Pažljivom oku neće promaći skriveni kutci gde meštani vole da odmaraju.
Idući tako obalom nailazite na Murinsel, umetnicko delo, arhitekturu , restoran ili nesto slično-ustvari, sve to u jednom. Sagradjen je 2003. Godine kada je Grac bio grad culture i napravio ga je njujorski umetnik tako da asocira na plivajuću ljušturu.
Blizu njega je naravno i nezaobilazni Kunsthause ili morski krastavac kako ga zovu, izložbeni prostor za dela savremene umetnosti. I on je izgradjen 2003. godine. Dizajn Petra Kuka i Kolina Furnijera promenio je izgled Graca za dug vremenski period- moderna arhitektura u službi multi funkcionalne upotrebe- za izložbe, seminare, radionice, pres konferencije, projekcije filmova i gala večere!
Kunsthause je deo Landsmuseum Joanneum i sa kartom kupljenom za jedan od muzeja može se ući i u bilo koji drugi. Preporučujem da u okviru ove grupacije muzeja obidjete obavezno i arsenal oružja sa više od 32 000 komada štitova , pušaka, mačeva, kopalja i drugog naoružanja. Bila sam iznenadjena kako su naši preci uspevali da se bore uprkos težini oklopa i veličini oružja koje su koristili.
Još jedan zanimljivi deo muzeja je i dvorac, Schloss Eggenberg, prelepa gradjevina u stilu španskog eskorijala i pod snažnim uticajem makrokosmičkog simbolizma ima 365 prozora, 12 kapija i četiri kule. Prelep park omugućava vam da odmorite i pobegnete na neko vreme od gradske vreve.
Veličina grada omogućava da skoro do svih znamenitosti stignete peške i da lutajući ulicama uočite mnoge zanimljive detalje...

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram