Dvorac Peleš

7/21/2014

Preko bistre reke koja vijuga obroncima Južnih Karpata dolazite do uzvišenja na kome blista jedan od najlepših dvoraca Evrope. Priča o njemu je zapravo priča o prvoj rumunskoj kraljevskoj dinastiji. Kada su se Rumuni ujedinili došli su do zaključka da nemaju mnogo potencijalnih vladara. Da bi ojačali međunarodni status Rumunije, uvezli su aristokratski par iz Nemačke Karola Prvog i Elizabetu Hoencolern. Oni su sa sobom doneli i nemačku i francusku kulturu, pa i arhitekte. Jedan od arhitekti Vilhem Teodor dobio je zadatak da izgradi letnju rezidenciju kraljevskog para, dvorac Peleš. Kralj Karol je sam finansirao izgradnju dvorca i od Rumuna svojim novcem kupio zemljište za njega. Zdanje je okruženo umetničkim delima Rafaela Romanelija, uglavnom skulpturama u kamenu i mermeru. Ispred dvorca su reprodukcije skulptura koje je izgradio Bartolomeo Amaneti.
 
Izgled dvorca je takav da vam zastaje dah. Mnogo pažnje obraćalo se na dekoracije, i skulpturni izraz.

oslikani deo unutrašnjeg dvorišta


 
Unutra se nalazi unikatni nameštaj pravljen u Beču. Prvi salon u koji ćete ući ima toliko detalja i veoma zanimljive skrivene stepenice,naravno vodič će vas pustiti da se malo pomučite dok ih nadjete.
U jednom od salona visi slika kraljice i njene ćerke koja je umrla mlada. Kraljevski par nije imao više dece, pa su usvojili kraljevog nećaka, koji je kasnije živeo u Pelišoru, u prevodu mali Peleš.
 
Salona ima i previše, i to u raznim stilovima, pošto su kralja interesovale mnoge kulture, ali jedan od najlepših su mavarski i turski salon. Ispred salona je prelepa trpezarija koja prima oko tridesetak gostiju, i koja se ogleda u ogromnom ogledalu u hodničkom prostoru. Odatle se prelazi u dva gore pomenuta salona, jedan ženski i jedan muški, gde su i nargile, s obzirom da je muški salon bio namenjen i uživanju u cigaretama/ ženama je to zadovoljstvo bilo uskraćeno u javnosti/. Na ulazu u dvorac daće vam papuče s obzirom da je bogate tepihe verovatno teško održavati, čak i ako postoji sistem centralnog usisavanja povezan sa podrumskim prostorijama, napravljen još u 19. veku. Već krajem 19. veka Peleš je imao struju, sistem za ventilaciju, centralno grejanje i lift za dve osobe. Dvorac čak 30 kupatila.
Kralj Karol je bio strastven lovac i shodno tome dvorac ima ogromnu kolekciju oružja, ne samo za lov, već i iz različitih kultura. Najveću pažnju privlače u punoj veličini urađeni konj i konjanik u srednjevekovnim oklopima.
U blizini je i mini pozorišna sala u kojoj su kasnije među prvima na Balkanu vlasnici zamka gledali filmove.
Slike unutrašnjosti dvorca pogledajte u postu: ovde.


You Might Also Like

0 коментара

Instagram

Follow by Email