Planina Rila-Musala

7/10/2014

Najveći vrh Jugoistočne Evrope i Balkanskog poluostrva /2925m/ čekao nas je da ga osvojimo.
Lociran na Istočnom delu planine Rile, umnogome ima pejzaž koji podseća na Alpski.
Sa Rilom sam se već srela, tako da sam otprilike znala šta da očekujem-puno vode i zelenila, netaknute prirodne lepote koje Bugari znaju da cene i poštuju.

Ime planine potiče od "Mus Allah" ("planina Alaha"), a naziv je dobila u vreme kada je Bugarska bila pod vlašću Otomanskog carstva. Staro ime planine je Tangra.
Planina Rila je dobila ime po tračkoj reči koja znači „prepuna vode“ s obzirom da ima dvestotinak  jezera i izvora  vode. Ispod samog vrha Musala smešteno je tzv. Ledeno jezero (najviše balkansko jezero na 2709m nadmorske visine), a posebno je atraktivno sedam rilskih jezera  u severozapadnom delu Rile koje sam posetila pre par godina /http://putoljub.blogspot.com/2013/05/rila-sedam-jezera.html?q=rila/
Prvi pisani dokument o penjanu na Musalu potiče od hroničara iz vremana Filipa II , oca Aleksandra Makedonskog.
Pejzaži kroz koje se prolazi su bajkoviti, i pravo je uživanje kretati se prema vrhu.
Uspon na Musalu počinje od stanice gondole “Jastrebec” na 2369 m.n.v. i odavde se ide do i vodi do hiže “Musala“ (2389 m).Naravno, Rila je prepoznatljiva po mnogobrojnim ledničkim jezerima, gore pomenutim. I oko Musale ih ima dosta. Jedno se nalazi odmah ispred hiže “Musala“. 



Neposredno ispod vrha, na 2710 m, nalazi se hiža “Everest“. Tu se može prespavati i okrepiti. Ispred hiže je Ledeno jezero.

Ispeli smo se zimskom stazom koja je znatno napornija i strmija od letnje, ali pruža veći izazov. Razapeta sajla vam pruža pomoć prilikom veranja po stenama. Savladavate tako kamen po kamen, a kada okrenete glavu pukne pogled ne jezera i prelepe pejzaže Rile.

I stižemo na krov Balkana. Uživamo u neverovatnim pogledima na jezera i na ostale vrhove.





You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram