Jaši

7/22/2014

Odlučila sam da priču o Jašiju započnem sa Sabornim hramom Mitropolije Moldavske, koji je značajan jer su u njega u 18. veku prenete mošti svete Petke, gde i danas počivaju.Veliki broj vernika sa svih strana dolaze da se pokloni svetici. Unutar hrama vlada neki čudesan mir i spokoj. Hiljade duša čeka strpljivo da dodje na red za celivanje. Dok smo stajali  slušajući liturgiju, ogroman red ljudi sa desne strane neprestano se smenjivao, klanjajući se moštima. Romi su dolazili u šarenim haljinama, noseći u rukama veze bosiljka, gurali se preko reda i polagali cveće oko sarkofaga.
S obzirom da je grad pun crkava /ima ih vise od 50/, neverovatan je osećaj proći u nedelju ujutru glavnom pešačkom zonom. Poredjane jedna do druge, iz svake crkve dopire zvuk liturgije, preko razglasa, kojim se omogućava većem broju vernika da je slušaju.
 Katolička crkva je takodje u neposrednoj blizini. Ona je modernije arhitekture.
U Crkvi Tri jerarha prvobino su bile smštene mošti sve te Petke. Ona je kasnije izgorela u požaru, ali su mošti ostale netaknute. Crkva je obnovljena, a poznata je po ornamentici koja je krasi. Može se računati da postoji oko 30 motiva koji se prepliću i ponavljaju na fasadi.
Nekada je pored crkve postajala kula-zvonik sa prvim javnim satom.
Zapadnjački arhitektonski elementi prepliću se sa istočnjačkim, i tako se stvara veoma neobična arhitektura, te je crkva danas pod zaštitom UNESCO-a.


Crkva sv. Nikole iz 15. veka, najstarija je crkva u Jašiju. Nju je sagradio moldavski knez Stefan Veliki. Neobična je zbog velikog broja fresaka smeštenih na fasadi crkve. Pored crkve je najstarija škola u Rumuniji – Kasa Dosoftej (Dosoftejeva zgrada). Škola je bila i štamparija. Tu je i spomenik učitelju Dosofteju.


Na kraju ulice smeštena je impozantna Palata kulture. Zgrada ima 365 odaja, najveću knjižaru u gradu i četiri muzeja. A u okviru kompleksa je prelep park sa par fontana.









Naravno, ovde je zbog zelenila i vode, idealno mesto za igru dece. Lopte, zmajevi, vrteške, prodavci sladoleda. Prijatna gungula u centru grada.






Ono što mi je upalo u oči, tokom šetnje su veselo obučene Romkinje. Nisam baš imala priliku da slikam svaku koju sam srela, ali evo par sličica:


Posetili smo i zgradu gde su smešteni Tehnički fakulteti, čak smo ušli i u amfiteatar. Zgrada je prelepa.Ostaviću vas da sami procenite po fotografijama.



Ovo je grad kojem bih se opet vratila. Dodajem još par fotografija, da osetite lepotu grada, spoj straog i novog na ulicama Jašija.




You Might Also Like

2 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram