Tuz Gölü -slano jezero

7/15/2014

nadjite me na fejsu:   Putoljub
Na polasku iz Ankare, svraćamo da vidimo i veliko slano jezero koje sa 32.9%  saliniteta, nadilazi za više od pola salinitet Mrtvog mora. Jezero se ugnjezdilo u veliku depresiju centralne Anadolije i tu zauzima površinu od oko 1,665 km² .
Leti se nivo vode toliko smanji da su vidljiva samo ogromna prostranstva soli.




Lokalno stanovništvo dolazi na lečenje ovde, pretpostavljam da voda ima neko lekovito svojstvo, mada nam je vodič ispričao da ga je, prilikom pokušaja da se okupa u jezeru, koža toliko pekla da je odustao.
Okolo su vidljive refinerije za preradu soli.
 
 
Ispred prilazu jezeru stoje dva mlada Turčina i zahtevaju od nas da pružimo ruke pre nego prodjemo. Stavljaju nam na ruku neki vid mirišljave soli za piling kože, ali ona je pomešana sa uljima, te nije gruba i ostavlja masnoću na  koži. Onda nas vode da to isperemo i naravno pokušavaju da nam prodaju nešto od svojih proizvoda. Turci su veoma napadni i uporni trgovci. Namirišu li, kojim slučajem da ste neodlučni, practice vas u stopu sa sve proizvodom koji nude. 
Nepregledna plava površina. Da ne znam da je u pitanju so, pomislila bih da je mesto idealno za odmor i opuštanje.
Verovatno nismo došli u pravo vreme. Ovo područje je inače bogato flamingosima i bilo bi tako divno videti ih. Šteta! Flamingosi menjaju mesto boravka u potrazi za hranom i gnezdom, a inače biraju slane vode kao svoja mesta za boravak 
Inače, jugozapadni deo jezera poprimio je od skora crvenu boju zbog prisustva alge.

                                                      -slika skinuta sa neta-
Ako imate vremena, oblast koju vredi istražiti!

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram