Brašov

8/15/2014

Brašov je  jedan od najvećih gradova Rumunije, smešten u centralnom delu Rumunije, deo regiona Transilvanije, okružen južnim Karpatima.
Prelepe stare kućice koje su sagradili Sasi načičkane su jedna do druge u različitim bojama. Godinama su se ovde smenjivali uticaji nemačke i austrougarske, a potom i nekadašnjeg komunističkog sistema Rumunije.Brašov su 1211. godine osnovali nemački vitezovi, a razvili su ga Sasi na značajnom trgovačkom putu koji je povezivao Transilvaniju i Vlašku. 


 
Sasi koji su živeli u Brašovu se se uglavnom bavili trgovinom i zanatstvom. Položaj grada Brašova, na raskrsnici trgovačkih puteva između Otomanskog carstva i zapadne Evrope, uz određene poreske olakšice je saskim trgovcima omogućio znatno bogatstvo i jak politički uticaj. Bogati trgovci ulagali su novac gradeći lepe kuće, i tako stvorili nešto što zaista vredi videti. Tvrđave oko Brašova su podizane i stalno proširivane, sa nekoliko kula koje su održavali različiti zanatski esnafi, prema srednjovekovnom običaju.

UNESCO je pomogao obnavaljanje dela  tvrđave u Brašovu, dok su drugi projekti obnove u toku. Postoje bar dva ulaza u grad Brašov, Poarta Ecaterinei (ili Ekaterinentor) i Poarta Schei.
Centar grada Brašova obeležavaju nekadašnje gradonačelnikove kancelarije  i trg koji ih okružuje , a na kom su smeštene jedne od najstarijih građevina Brašova, Kuću Hirscher, koja je bila u vlasništvu bogatog trgovca.

 zanimljiva skulptura medveda
 najuža ulica u Brašovu

 detalji na kapiji
 centar grada
 zgrada patrijaršije
 bunar na centralnom trgu
 detalj fasade u centru

 


"Crna crkva" je sagrađena u gotskom i renesansnom arhitektonskom stilu, na ostacima nekadašnje crkve koja je uništena u napadu Mongola 1242. godine. Karakteristična je po svojoj crnoj fasadi, zbog koje je i dobila ime-crna crkva. Naime, otako ju je zahvatila vatra u jdnom od prošlih vekova, crkva je dobila cnu boju i po tome je danas prepoznatljiva.

 
 
 
 
 
 

Kako je Brašov prvobitno bio nemačka kolonija, doseljeni Sasi su lišili Rumune nekih privilegija, tako da Rumuni nisu bili priznati kao gradjani Brašova, nisu mogli da se bave zanatskim poslovima, niti su mogli da ispovedaju pravoslavnu veru. Nije im bilo dozvoljeno da žive u gradu, već su uglavnom nastanjivali jedno prigradsko naselje u oblasti Schei, koja je takođe veoma zanimljiva za turističko razgledanje. Da bi ušli u grad, morali su da plaćaju carinu na jednoj od glavnih kapija, koja i danas postoji.
 Ovde ima puno pasa, i oni su očigledno deo svakodnevnog života stanovnika Brašova.
 
 deo kafića na jednom od trgova Brašova
 
 
 
 
 
 
                                                               sinagoga
Crkva Svetog Nikole je rumuska pravoslavna crkva koja u potpunosti dominira okrugom Schei. Ova crkva je prvo sagrađena od drveta u XIV veku, a zatim je zamenjena kamenom konstrukcijom u XV. Crkva je mešavina vizantijskog, baroknog i gotičkog stila, ima tanak toranj i četiri kule, a okružuju je zaštitni zidovi sa velikim drvenim vratima.

  detalj vrata






Gradski trg Brašova je živ, u toku je bila prodaja knjiga na otvorenim štandovima, a okolo su brojni restorani. Uživanje u kafi  nam je malo pokvarila kišica, ali ovo je zaista grad koji vredi posetiti.


                                                           da li ste za kafu na travi ?






 
 

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram