Manastir Bukovo

8/21/2014

Gajenje vinove loze i proizvodnja vina u Negotinskoj krajini vezana je i za manastir Bukovo, koji zbog svog geografskog položaja i osobenog tipa zemljišta na manastirskom imanju, ima dugu tradiciju u gajenju vinove loze i spravljanju vina.
I ne samo po tome, ovaj manastir poznat je i po zlatovezu.
Monasi se vekovima bave uzgojom muskatne sorte groždja-crna tamjanika koja je veoma retka u svetu (Srbija, Italija, Portugal) i veoma teška za uzgajanje,ali naravno, od nje nastaju veoma kvalitetna vina.
  
Podaci o ktitoru manastira ne postoje, ali je podignut između 13. i 15. veka. Više puta je rušen i obnavljan. Pre dve godine podignut je četvorospratni konak. Crkva u njemu posvećena je Sv. Nikoli.Konak je prelep, podignut u starom stilu gradnje.

Od 1994. godine Bukovo je muški manastir, jedini takav na prostoru Timočke eparhije.
Monasi ustaju u četiri sata ujutru, jutarnja služba počinje u pet i traje od 60 do 90 minuta, a onda svaki monah odlazi za svojim poslom, „poslušanjem“, koje se prekida samo u 10 sati, kada je ručak, i u tri po podne, za užinu. Večernja služba je u pola šest, a večera u devet. Do odlaska na počinak u 23, završavaju se preostali poslovi, uči ili odmara... Pa sutra opet isto.
-sa neta-
Svečane i lepe, bogato ukrašene vladičanske odežde, epitrahilji protkani srmom, crkveni barjaci izvezeni zlatom i plaštanice... sve predmeti izuzetne lepote koja slavi Boga, nastaju na spratu starog konaka manastira nadomak Negotina, u krojačkoj radionici dvojice monaha.
Ime manastira Bukovo po predanju potiče od okolnih „bukovih šuma" ili ptice „buka", koje su živele ovde u nekadašnjim ritovima. Pisani podaci o ktitoru manastira Bukovo ne postoje. Kaludjer koji nas je dočekao objasnio nam je da se zapravo ne zna ko je I kada sazidao manastir, ali da veruju da je mogući ktitor manastira bio kralj Milutin. Otuda I njegova freska u samom manastiru. Po drugom predanju, ktitor manastira Bukovo je Sveti Nikodim Tismanski koji je živeo u Timočkoj Krajini i izgradio mnogo crkava u 15. veka. Po trećem predanju, ktitor manastira Bukovo je bio neko iz vlastele istočne Srbije i potiče iz 15. veka.
Ukoliko se nadjete u blizini Negotina, ili krenete u obilazak Rajačkih pivnica / link za pregled ovde : Rajačke pivnice/, nemojte zaobići ni ovaj manastir.

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram