Kladenac kod tri bukve-Jastrebac

10/07/2015

Lep oktobarski dan, bilo bi šteta ne iskoristiti ga i pored toliko obaveza koje jesen nosi sa sobom.
Srećom i ostatak društva je tako mislio, pa se prepustih njihovoj organizaciji i ove nedelje upustih se u avanturu.
Gde idemo? To je bilo iznenađenje. Kad stignemo, videćete.




Od Prokuplja, preko sela, na padinama Jastrepca, oko 20-tak km udaljeno od grada, dočekalo nas je etno domaćinstvo ,,Kladenac kod tri bukve" koje je još u povoju, gradi se. Ali i pored toga veoma je ljubak i pun topline ambijent koji se ovde budi. Životinje su svuda, radost za odrasle, a verovatno još više za klince: tu su mačke, kuče, mangulice, konj, poni....
U torovima se odgajaju autohtone vrste svinja.:moravke, kojih ima samo 27 u svetu, od čega se 11 gaji ovde, u ,,Kladencu", a ima i mangulica. U voćnjaku su zasađene stare srpke šljive: rosička moravka, gorčivka, stara madžarka. Vodom se snabdevaju sa obližnjeg kladenca, a umesto struje koriste fenjere na gas.



Poni je toliko umiljat da će raskraviti svakog, čak i onog ko ne voli mnogo životinje. Obožava da se mazi, i čim prestanete pokušaće da vas nagovori da nastavite, tapkanjem desnom nogom po zemlji. Kao da kaže ,,još, još, ma ne prestaj"!



Mangulice i moravke se slobodno kreću po dvorištu. Pitome su, i radoznalo će posmatrati svaki korak pridošlica.


Samo domaćinstvo nastalo je u bukovoj šumi. Impresivne bukve doprinose idiličnom izgledu ambijenta. Ispod jedne od njih nalazi se izvor pijaće vode, domaćin ju je nazvao bukva ljubavi...I dok je nova legenda o moći izvora u nastajanju, moram vam reći da sugestivno deluju reći sa table zakačene iznad izvora...
,,Dobar dan ljubavi,
Pogledaj u mene, nasmej se i triput zahvali Gospodu Bogu, jer tebe je on doveo na put do tvoje sreće, sad vodu popij, prekrsti se, pomoli,umij se, vodu zahvati, podaj prijatelju, i od ovog trenutka sve ćeš u životu imati"-Zoran
Deluje kao zdravica domaćina, zar ne?



U svakom slučaju voda je pitka i ukusna, slobodno je možete probati.

Livade su prošarane ružičastim mrazovcem...da vas ne zavara nežnost ovoga cveta, veoma je otrovan, ali i lekovit, ako znate kako da ga koristite.



Preporučujem da se prošetate i lokalnim putem do obližnje crkve udaljene oko 3km od domaćinstva...Crkva posvećena sv. Petki je obnovljena u skorije vreme, ali ikonostas koji se u njoj nalazi je star, sa veoma lepim ikonama.

I ako je etno domaćinstvo u nastajanju, ima kuhinju i naravno nezaobilazni sač pod kojim se peče veoma ukusna pogača...Struje nema,kako malopre pomenuh, sve se sprema na drva, naravno bukova....Kao specijalitet dobili smo čorbu od pečuraka sa slaninom, koja je izvrsna....Domaćini su harmonikaši, tako da je muzika nezaobilazna..

Mala lepotica pravila nam je društvo... ona je ovde gost, ali uobičajeni..
Veoma lep amijent za beg iz grada. Pa ko voli, nek izvoli! 
Do sledeće priče, Vaš Putoljub!
 

You Might Also Like

2 коментара

  1. Lepa dogodovština! Nek vam je sretno selo etno! Lep pozdrav iz Slovenije Zoranu i njegovoj familiji!

    ОдговориИзбриши
  2. Jako lepo rečeno? I napisano! Lep pozdrav iz Slovenije! R.M. Roki iz Balinovac! Lep pozdrav familijo!

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram