Kraljevski kompleks na Dedinju

10/13/2015

Jeste li poželeli da posetite Dvorski kompleks na Dedinju? Da zavirite u kutke u kojima su bivstvovali vladari iz porodice Karađorđević i da se osetite pomalo kraljevski?
Stari dvor
 


Novi dvor
E sada je to i moguće. Turistička organizacija Beograda (http://www.tob.rs/sr)  svakog vikenda organizuje posetu kompleksu, po ceni od 450din, od aprila do kraja oktobra.
U Dvorski kompleks morate ući organizovano, sa grupom, u pratnji vodiča. Prvo se obilazi stari, a zatim i novi, Beli dvor.

Šta videti u okviru kompleksa:

1. Kraljevski dvor


Ovaj dvor čine podrum i 3 etaže gde se nalaze saloni, trpezarija, biblioteka i apartmani. Ne možete se šetati samostalno, niti vraćati u prostorije koje ste već obišli. Vodič vas vodi iz sobe u sobu, pričajući vam o istorijatu dvora. Za to vreme, pošto fotografisanje nije dozvoljeno, možete zamoliti dvorskog fotografa da napravi vašu sliku u nekoj od prostorija.

 



Gradnja Starog dvora počela je 1924. i trajala je 5 godina. Glavni arhitekta je bio Živojin Nikolić, a saradnici su bili Nikola Krasnov i Viktor Lukomski,emigranti iz Rusije. Gradnju je pokrenuo Aleksandra I Karađorđević iz svojih sredstava.
Danas je ovo dom Aleksandra II Karađorđevića i njegove porodice.

kraljevska trpezarija

Najlepše mesto je, iznenadićete se, dvorski podrum (hmm, ili suteren-neki ga i tako spominju)..Ako ste rešili da se slikate, obavezno zamolite fotografa da napravi vašu fotografiju baš ovde. Zašto? Zato što je ovaj deo u potpunosti kao iz bajke. Oslikali su ga ruski umetnici po motivima dvora iz Kremlja, sa scenama iz ruskih bajki. Iako prostorije nisu odvojene zidovima, drugačije boje vizualno ih indentifikuju kao različite prostore, prilagođene raznovrsnim funkcijama.

Soba šapata

 
Sala za bioskope

 
deo podrumskih zidova na kojima je predstavljena epska priča o caru Dušanu



Tako je deo sa fontanom kajsija boje (nazvan je soba šapata sa replikom fontane koja se nalazi u Zimskom dvorcu u Rusiji ..u ovom delu dvorca išaptavane su najveće tajne dvora, jer zbog šuma vode bilo nemoguće prisluškivati (ne bih sad o istoriji, i o tome čije su tajne, sem dvorskih, ovde došaptavane))…, centralni deo je crvene boje, a postoji i deo predviđen za bioskop, zelene boje….

2. Dvorska kapela


 

Pored Kraljevskog dvora napravljen je i kapela, posvećena Svetom Andreju Prvozvanom. Izgrađena je po uzoru na Kraljevu crkvu u Studenici i crkvu Svetog Andreja na Tresci u Makedoniji. Oslikali su je ruski majstori koji su prvo obišli srpske manastire da bi freske što više ličile na freske iz tih manastira.


 
Kapela je posle 2. svetskog rata služila kao magacin,jedan deo fresaka je oskrnavljen (Isus naslikan u kupoli ima metak posred čela, jedna od ikona sa ikonostasa je nestala…)  a prvi put je očišćena uoči posete etiopskog cara Hajla Selasija 1953….
ako dobro zagledate, videćete da je Isus ima rupu od metka na čelu
 
Deo terase Kraljevog dvora, koji povezuje dvorsku kapelu sa ostatkom dvora.
 

3.Beli dvor


 
Beli dvor je građen kao rezidencija kraljevskih sinova, Petra, Tomislava i Andreja. Samo 2 meseca po početku izgradnje, Kralj je ubijen u Marseju, a dvor je završen 2 godine kasnije, 1936, zahvaljujući knezu Pavlu. On se u Beli dvor uselio  kao namesnik, sa svojom porodicom, te su tako Pavle i njegova porodica bili jedini stanovnici ovoga dvora.  Iako mnogi smatraju da je Tito živeo ovde, to zapravo nije tačno….On je ovde bio nekih dvadesetak dana, dok mu se nije pripremila vila na Dedinju..kasnije mu je Dvor koristio samo kao rezidencija za prijeme….
Dvor je građen u klasicističkom stilu.

U prizemlju ove  zgrade nalazi se veliki i lep Svečani hol i niz salona. Tu je i Dvorska biblioteka koja je imala oko 35.000 knjiga i Svečana trpezarija nameštena u stilu čipendejla.

Kraljevski dvor je bio kuća kraljevske porodice, Beli dvor nije….to se veoma oseća u hladnoći eneterijera…


 

U kompleksu se nalaze i neke kasnije izgrađene zgrade. Postoji zgrada Vojnog garnizona koja je trenutno zapuštena I nema nikakvu svrhu, slamnata kuća koja je korišćena kao mesto boravka kralja Aleksandra, dok se kompleks gradio, zatim kao kraljevska učionica, a potom I kao atelje kraljice Marije (malo je poznato da je ona bila talentovani vajar). Po Titovom naređenju u okviru komleksa napravljen aje za to vreme moderna gradjevin, koja se arhitektonski nikako ne uklapa u ambijent, a koja nikad nije poslužila svrsi. Takođe se tu nalazi i bazen, koji je oštećen bombardovanjem 1999. (nije pogođen, ali je napukao od gađanja obližnjeg vojnog objekta) i nije uspela njegova rekonstrukcija. Dakle, sem osnovnih zgrada, komleks može još mnogo toga da ponudi jednog dana ako bude postojala vizija I naravno volja!

 

Kada se krene od Starog ka belom dvoru nalazi se kraljevski park, u kojem raste raznovrsno rastinje. Prilazna staza ka Belom dvoru obrasle je Crvenim kestenovima, koji formiraju nesvakidašnji svečani tepih….U jednom delu parka sahranjena je Titova prva ljubav Davorjanka Paunović (u blizini staze koja vodi ka Belom dvoru).


 
 
 
spomenik Crvenoarmejcu u parku

Dvor i park nisu u najboljem stanju. Svakako, uloženo je nešto novca u odnosu na protekle godine, ali bi ovde moralo još dosta da se radi. Potencijal je ogroman, a turistima bi trebalo prikazati sve zgrade u punom svetlu, baš kao što dolikuje jednom kraljevskom kompleksu!

Za početak, nije velika investicija obnoviti kraljevski park i zasaditi ruže koje je kraljica Marija toliko volela i negovala!

Sa verom da će Kraljevski kompleks na Dedinju doživeti bolje dane,

Vaš Putoljub!

napomena>s obzirom da nije dozvoljeno slikanje unutarašnjosti, sve slike eneterijera su nađene na netu sa različitih sajtova, kako bih vam u potpunosti približila lepote dvorova

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram