Kokino-megalitska opservatorija

10/20/2015


 
 
Zašto videti Kokino?
Zato što se ubraja se među najvrednije stare opservatorije u svetu. Zbog svojih karakteristika, 2005. godine ga je američka svemirska agencija NASA u listi 15 ovakvih opservatorija, rangirala na četvrto mesto. Ispred njega su samo Abu Simbel, Stonehenge i Angkor Wat.
 

Isprva će vas iznenaditi i zbuniti, a potom oduševiti. Da budem iskrena, nedavno sam gledala priču o piramidama u Bosni, pa me je u prvi mah lokalitet podsetio na upravo ovo nalazište. Međutim, celu priču prihvatili su i ispitali stručnjaci, i potvrdili su vrednost lokaliteta. Amerikanci su  odlučili da i novčano pomognu uređenje opservatorije za turiste.
Sem toga, pronadjeno je dosta ostataka grnčarije vezane za obrede koji su ovde vršeni, a postoji i veliki zidani plato podno opservatorije.


četiri trona

 
tronovi i zaravnjeni plato ispred
 
Gde se nalazi?
Smešteno u severoistočnoj Makedoniji, oko 30 km od grada Kumanova, u blizini sela Staro Nagoričane i Kokina, na nadmorskoj visini od 1030 metara. Kada pređete granicu sa Makedonijom, stići će vam SMS koji vam između ostalog preporučuje da obiđete baš ovaj lokalitet.
Mesto gde je nalazište smešteno je vulkanskog porekla, i sa opservatorije je vidljiv niz kupastih brežuljaka, koji upravo ukazuju na ambijent nastao delovanjem vulkana.

 
Koliko je staro?
Nalazište i svetilište Kokino je staro više od 3800 godina (20. do 18. veka pre nove ere), a prostire se na površini od 5000 m2.


Zašto je interesantno?
Zato što kad se malo udubite u način funkcionisanja opservatorije, u čemu će vam nadam se pomoći video (dole), shvatićete da je ovo mnogo ispred znanja praistorijskih ljudi.

Lokalitet ima tri pozicije za posmatranje nebeskih tela, od kojih su dve markantne-za sedenje i za stajanje. Sa tih pozicija se, na osnovu kretanja Sunca i Meseca, može odrediti početak godišnjih doba.
Starosedeoci su odavde posmatrali nebeska tela, a potom sastavljali calendar životnih aktivnosti.

 
 
 
 
 

Istraživanja su dokazala da su dani kada su se odvijali posebni rituali, posebno tokom žetve, bili označavani na prikladan način. Krajem jula je žetva završena, te je ritual bio povezan sa slavljenjem ovih aktivnosti. Prema verovanju ovih ljudi, u momentu kada je njihov vođa bio prosvetljen ritualom, on se sjedinjavao sa Bogom Sunca, što je bio siguran znak da će žetva iduće godine biti plodna i da će godina proteći u miru.

 
 
 

 
Pronadjeni su kameni crtezi među kojima su posebno zanimljivi crteži orla /što je vezano za nepogode/ i kornjača /koje simbozuju državu/.
Kako god tumačili postojanje ove opservatorije, činjenica je da ona predstavlja veoma interesantan lokalitet koji će, nadam se, u budućnosti biti bolje ispitan, ali ga svakako i sada vredi posetiti.

Do sledećeg putovanja,
Vaš Putoljub!

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram