Vodopadi Stare planine-Čunguljski i Krmoljski vodopad

5/05/2015

nadjite me na fejsu:   Putoljub
Naša lepotica-Stara planina krije mnoge lepote. Priznajem da ih do sada i nisam bila svesna. Par puta sam prolazila njenim stazama put Midžora i Babinog Zuba, ali vodopadi i predeo do njih predstavljaju pravo pravcato bogatstvo i imaju specifičan šarm, koji vas čeka da ga otkrijete.
Prva stanica selo Topli Do na Staroj planini, udaljeno 33km od Pirota. Nalazi se u parku prirode i najbliže je Midžoru(2.169m)-/oko 16 km do vrha/. Selo je zadržalo u mnogome svoj arhitektonski izgled  od oko pre 100 godina i kao takvo sigurno predstavlja jedno od najautentičnijih sela na Staroj planini. Kroz njega protiče Toplodolska reka.

Mesto me je očaralo ali i rastužilo u isto vreme.Ovde se tako jasno vidi da selo odumire. Od pedesetak kuća načičkanih jedna do druge, možda pet živi. Ostale su ili vikendice, ili potpuno zapuštene.
Idemo putem preskačući gde-gde po rečicu preko oborenih brvana. Priroda je malo reći predivna. To se ne da opisati ni rečima, ni slikama.
Usput nailazimo na par seoskih domaćinstava izdvojenih od sela. Domaćini imaju i konja i magare i ovce i krave, sve što se nekada gajilo po seoskih domaćinstvima. Podseti me na muzej seoskih domaćinstava...ako ovako nastavimo, samo će u veštački napravljenim tvorevinama moći da se vidi kako je srpsko seosko domaćinstvo nekada izgledalo.
Nekoliko desetina kilometara nizvodno, iz sela Topli Do, dolazimo do ČunguljaKrmoljskog vodopada.
Kaskade na Javorskoj reci


Kaskade na Javorskoj reci
mali Čunguljski vodopad
Od malog Čunguljskog vodopada do onog većeg-gornjeg, ima još par stotina metara uzbrdo, prelepom stazom kroz šumu.


Čunguljski vodopad u svoj svojoj lepoti i grandioznosti. Najlepše vreme za obilazak je proleće, s obzirom da je vodostaj najveći te je vodopad bogat vodom, i sva njegova raskoš se može videti i osetiti. Visok je oko 42 m.
Jedinstven je po tome što svake godine poraste. Naime, tokom topljenja snegova izuzetno jake bujice vode koja pada skoro vertikalno pomalo produbljuju dno vodopada.


Mnogo ljudi načičkalo se ispod platoa čekajući na svoj red da se slika. Priželjkujem da nema ljudi, da se izgubim u huku vode, pesmi ptica i tišini prirode. Ipak to ću morati da ostavim za sledeći put. Ovoga puta mogu samo da uživam u pogledu na kapljice vode koje se raspršuju naokolo, trudeći se da zanemarim ljude koji se vrzmaju oko vodopada, ulećući jedan drugom u kadrove.
Po povratku svraćamo do donjeg Krmoljskog vodopada i onda natrag do sela Topli Do, gde su u suvoj odeći i sa hladnim pivom planinari uživali sredjući utiske.
Čvrsto odlučujem da ću sledeći put ovde doći u mnogo manjem društvu. Prostor je idealan za kampovanje, pa šator u ruke i pravac Stara planina, da otkrivate vodopade!

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram