Pirot i okolina

4/27/2020

Šta posetiti kada ste u okolini Pirota?
Postoji puno lepih mesta, pogotovu što je i Stara planina blizu, ali ovo je plan za jednodnevni izlet:


1.Pirotska tvrđava (Momčilov grad)
Podignuta je za vladavine kneza Lazara Hrebeljanovića na brdu Sarlah.Ne zna se tačno da li je izgradio sam knez Lazar ili vojvoda Momčilo, o kojem se veoma malo zna. Išla је iz srpskih u turske ruke i obratno. Utvrđenje je bilo u vojnoj upotrebi sve do prve polovine XX veka. 

Pirotski grad se sastojao od tri dela. Ono što danas obilazimo zapravo je srednji deo sa bedemom i kulama. Nemojte se iznenaditi,unutar tvrđave je mnogo stepenica,potrebna vam je udobna obuća i malo kondicije,ali s obzirom da nije velika po površini,nećete se previše zadihati.

Tvrđava je proglašena za jednu od osam najlepših tvrđava Srbije, po izboru Turističke organizacije.
Za sada ulaz u tvrđavu se ne plaća. Planiran je dodatni sadržaj poput 3d virtuelnih tura,ali ideja još nije sprovedena u delo.
Ispred same tvrđave nalazi se parking, a uz nju park, tako da i ako dolazite iz daleka, bez problema imate gde da ostavite kola i da  prošetate. Sama tvrđava je bila u procesu rekonstrukcije, ali je skoro završena.

2.Muzej ponišavlja
Ovaj muzej odavno planiram da posetim, ali zbog toga što nikada nisam slobodna radnim danom, poseta je čekala sve do danas. Sama zgrada muzeja je prelepa. Građena još u XIX veku, a po lepoti svoje arhitekture značajan je spomenik tradicionalne arhitekture ne samo Srbije, već i čitavog Balkana.
Pripadala je trgovcu Malom Risti ili Čučuk Risti, kako su ga zvali, a da bi je izgradio, morao je da traži posebnu dozvolu turskih vlasti, s obzirom da objekti koje su hrišćani gradili nisu smeli da budu visoki.Dobio je dozvolu, ali pod uslovom da gornji sprat mogu da koriste Turci. 
Po  samom nadimku možete zaključiti, mali Rista je bio nizak čovek. Tako je na međuspratu sagradio svoju radnu sobu, čija je visina tavanice negde oko 1,70m, nešto više od Ristine visine. Svako nepozvan je morao da se klanja pred Ristom kad uđe u njegov radni prostor. Na jednom zidu nalaze se dolapi, ormari u zidu, odakle se moglo doći do stražnjeg izlaza iz kuće.
muška soba-ima rezbarenu tavanicu i za stepenik je uzdignutija od ženske sobe

ženska soba
Na spratu se muška i ženska soba. Muška je za jedan stepenik uzdignutija sa tavanicom ukrašenom rezbarenim drvetom. Jedna od soba ima tavanicu koja je konusnog oblika i koja je najverovatnije nekad bila oslikana. Sam nameštaj, kamin, ćilimi daju toplinu ovoj kući i ja bih bez problema i danas mogla da živim u ovakvom prostoru.
Zahvaljujući tome što je jedna od retkih kuća očuvanih iz tog perioda, kuća je poslužila za snimanje mnogih naših filmova: Zone Zamfirove, Ivokove slave i dr.

3.Saznali smo da postoji i kuća Bela Mačka u neposrednoj okolini, zapravo najstarija očuvana kuća u Pirotu pa smo krenuli da je potražimo. Nedaleko od Muzeja Ponišavlja u ulici Dušana Tankosića br.9 nalaze se zapravo tri kuće, koje su u fazi urušavanja.
Neobično ime kuća je dobila po nekadašnjem vlasniku. Glavna kuća je bila reprezentativna i verovatno je građena za nekog bogatog trgovca. Planira se kompletna rekonstrukcija ovog kompleksa te će se ovde otvoriti Muzej ćilima. Jedva čekam, s obzirom da je svaki ćilim priča za sebe i krije toliko lepote i umetnosti utkane vrednim rukama žena ovog kraja.

4. Radionica za izradu ćilima
Kad smo već kod ćilima, ovde postoji i radionica za izradu ćilima, nalazi se u centru grada ,,Damsko srce"(ulica Srpskih vladara 126).Ako dođete vikendom nećete moči da ih posetite , a radnim danima su tu od 8 do 15 časova. Sam ćilim ima 95 prepoznatljivih šara i 122 ornamenata, a tradicija tkanja u Pirotu stara je pet vekova.

5.Nišavska dolina. Etno kompleks pored Nišave-na starom putu Pirot-Dimitrovgrad. Svi objekti su izgrađeni po ugledu na stari balkanski tip gradnje. Izuzetno lep primer etno sela, mislim da se nećete pokajati ako ga posetite.






6.Zavojsko jezero je veštačko jezero 17 km od Pirota. Odlično mesto za porodični odmor i opuštanje. Pored sela Pakleštica postoji plaža, pa se možete i kupati, ako volite osveženje u jezeru.


7.Selo Gostuša. Uspavano selo na Staroj planini. Na mene je Gostuša ostavila malo je reći jak utisak. Nekada veliko i ekonomski jedno od jačih sela u okolini, koje se pretežno bavilo stočarstvom, danas se svelo na desetak starijih meštana. Mladi su se raselili, postoje samo još kuće, pokrivene kamenim blokovima, koje nemo stoje, pa deluje kao da se selo uspavalo u prošlom veku.

8. Ako pak na mestu raskršćja prema Zavoju ne krenete prema jezeru, nego u pravcu Visočke Ržane, krenućete u istraživanje još mnogo skrivenih lepota Pirota.
Jedan viken je malo za otkivanje svih, ali možete izdvojiti par onih koje bi zaista želeli da vidite.

9.Pećinska crkva  sv. Petra i Pavla. Crkva je nastala pregradjivanjem jedne od brojnih pećina na Staroj planini, najverovatnije u 14. veku. Na severnom zidu crkve predstavljen je Isus, mlad i ćelav. S obzirom da ovakakvo freskoslikarstvo nije u skladu sa crkvenim kanonima, pretpostavlja se de je reč o isposnici, koja ne podleže episkopskoj cenzuri.
Mesto je dobro obeleženo oznakama, nećete promašiti skretanje, zasigurno.



9.Selo Slavinje i blizu njega  Rosomački lonci jedan od najlepših kanjona Srbije.Ovo je zapravo kanjon reke Rosomače. Rosomača pravi neobičan kanjon slojevitih ivica, u kome se nalazi više proširenja sa virovima koja podsećaju na kotlove ili lonce, po čemu je kanjon i dobio ime. Kanjon se još naziva i Rosomačko grlo.

10.Vrelo
Vrelo se nalazi na nekih 33km od Pirota.
U selu Visočka Ržana skrećete levo ka Vrelu dok put desno vodi ka Slavinji i Odorovcima.
Prošli put smo bili skeptični, pa smo radije otišli na Zavojsko jezero, ali ovaj put smo odlučili da rizikujemo i bili nagrađeni  lepotama smaragdno zelene boje Vrela.
Put je odličan, jedino što je vijugav, budite spremni na mnogo krivina. Navigacija vas vodi tačno do naselja u kojem je restoran ,,Konak Vrelo" gde možete ručati i odmoriti posle svih obilazaka. Tu je takođe smešten i vizitorski centar, koji doduše nije radio tokom našeg obilaska.
Omiljeno izletište Piroćanaca obiluje vodom, ovde se nalaze Jelovička i Dojkinačka reka.  Posebno mi se svideo most preko Dojkinačke reke, nekao je romantičan.Tu je odmaralište Vrelo-istorijski spomenik iz vremena II svetskog rata.
Od restorana desno, na nekih deset minuta hoda nalazi se Jelovičko vrelo, kraško vrelo sa jako lepom bojom vode.
Vrelo je do sada neispitane dubine, kažu da je čak negde oko 50m , a da količina vode stalno varira, pa da čak u avgustu, na par sati može i da presuši. 
Od Vrela možete produžiti ka Dojkinicima, tu vam je blizu vodopad Tupavica. O svemu možete pročitati u tekstovima dole:
Ako se pak odlučite da obilazite ovaj kraj više dana-preporučujem da obiđete Staru planinu. Nadam se da ćete u ovim postovima naći inspiraciju:
9. Kanjon Jerme
Jerma je reka kojoj se stalno vraćam, od detinjstva. Često smo dolazili da se kupamo na njoj, ali sam kasnije i planinarila njenim kanom u Bugarskoj.
Ovoga puta smo se spustili do manastira Temska,Poganovo i Sukovo i prošetali kanjonom Jerme.
Nekako mi se čini da je najbolje da o ovom obilasku napišem poseban post, s obzirom da ima puno sadržaja, ali eto, da ga ubrojim od jedno od mesta koje možete obići kada dođete u Pirot.

Pozdravlja vas vaš Putoljub

You Might Also Like

3 коментара

  1. Sjajno podsećanje na jedan prelep, a nedovoljno poznat kraj Srbije. U okolini Pirota ima toliko zanimljivih mesta da je nemoguće obići ih sve za par dana, pa ga uvek vredi posetiti ponovo (i svaki put videti nešto sasvim novo). Tvrđava je jako lepo sređena, ali joj tek predstoje unutrašnji radovi, a kad kule budu sređene i iznutra sve će biti baš svetski. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jedva čekam da odem opet, ovoga puta ćemo ući u tvrđavu, a želim i da posetim muzej Pirota.

      Избриши
    2. Mi smo pre nekoliko godina imali sreće da budemo jedini posetioci u muzeju, pa smo imali i detaljniji i opušteniji obilazak nego veće grupe. Nije mnogo velik, ali je vrlo zanimljiv i vredi ga posetiti. Svi pričaju da su Piroćanci škrti, ali ja lično nigde nisam doživeo tako toplo i iskreno gostoprimstvo kao u okolini Pirota, između ostalog i u muzeju. :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram