Anadolu Feneri

7/23/2021

Dan smo proveli u Anadolu Feneri, selu koje je nekih 30 km udaljeno od Istanbula, a koje se nalazi na azijskoj obali Crnog Mora. Anadolu je tursko ime za Anadoliju, Feneri označava svetionik na vrhu brda. Selo je niklo pored svetionika, a kasnije je ovo bilo strateško mesto koje su dugo godina držali Francuzi. Sam svetionik je napravljen još u vreme Osmanlija. Bilo je bitno navoditi brodove da bezbedno uđu u Bosforski moreuz. Kasnije su ga Francuzi poboljšali i napravili od belog kamena, pa zajedno sa džamijom ispred svojom belinom dominira na steni.

Moram da priznam da smo sem obilaska planirali i kupanje ali s obzirom na veličinu talasa koji su se obijali o stene, odustali smo pri prvom pogledu.

Ljudi u ovom mestašcetu žive skromno. Luksuz Istanbula ovde se ne može videti ni u tragovima. Bave se povrtarstvom, ribolovom i poneko turizmom. Nisu to bogznakakvi restorani, ali dovoljno da provedete jedan miran dan u nešto drugačijem okruženju.

Cene nisu manje nego u Istanbulu. Otpilike ćete isto platiti za jedan ručak koji podrazumeva ribu,salatu i piće (za dve osobe 160lira-oko 15E). Od riba deverika (seabream) i brancin (seabass) su najčešće ribe koje možete naći u ponudi. Spemaju ih pržene uz dodatak limuna, potpuno jednostavno, ali jako ukusno, s obzirom da su ribe sveže.

Za vreme ručka mačke su se vrzmale oko naših nogu. Očigledno gladne, nisu mogle da dočekaju da im damo da nešto pojedu. Toliko odomaćene u Turskoj, možete ih videti svud, mogu vas gnjaviti do besvesti, niko ih neće oterati. Ali su uglavnom pitome, i posle dobrog zalogaja pristaju i da poziraju.

Stanovnici sela uglavnom potiču sa Kavkaza, ili su se kao vojnici doselili s Krita.Slabo pričaju engleski, ali ćete se nekako sporazumeti.



Za kraj obilaska našli smo jedan lep restoran sa pogledom na more. Uz kafu sa pogledom dobili smo i dondurmu (turski sladoled) u oblandi, još jedan od turskih specijaliteta koje treba probati.


Kako do tamo:

Iz Uskudara hvatae liniju 15 i izlazite u Beykozu. Zatim čekate liniju 15D koja vas vozi do Anadolu Fenerija..

Do sledećeg putopisa,

voli vas Putoljub

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram