Emirgan park

7/25/2021

Žao mi je što ne dolazimo ovde u vreme kada cvetaju lale, jer ovaj park je najlepši upravo tada. 

Smešten je u evropskom delu novog Istanbula, na 325.000 m2. Nekada je bio privatno vlasništvo egipatskog Ismail Paše, a danas  javna bašta Istanbula. Nesumnjivo je da će se stanovnici ovog grada izjasniti da je Emirgan park- najlepši park grada.



Ovde možete doći da pobegnete od buke. Naći ćete prelepe cvetne aleje, stare drvene kuće koje danas služe kao restorani, jezero, vodopade,divna mesta za slikanje. Takođe ima i puno sadržaja za decu,ovde im sigurno neće biti dosadno. Ceo vrt je napravljen na brdu, zato je stepenast, pa ćete se naizmenično peti i spuštati, ali neka vas ovo ne uplači. Toliko je sve lepo osmišljeno da vam ovi usponi i silasci uopšte neće pasti teško.










Šetajući vrtom, razmišljala sam koliko je kod Turaka zapravo razvijena kultura uzgajanja vrtova. Ta ljubav prema cvetovima i lepim baštama potiče još iz davnina, ali postoji period u turskoj istoriji koji se zove "doba lala" (1718-1730) , obeležen mirom, prosperitetom i velikom pomamom za lalama. Sultan Ahmed III, koji je tada vladao zemljom, bio je obrazovan i posvećen vladar, koji je, pogađate, obožavao lale. Bavio se kaligrafijom i pisanjem pesama, a vladao je uz pomoć zeta i velikog vezira Ibrahim Paše, kome je i pripadao ovaj vrt gde se sada pruža Emirgan park.

Sultan, veliki Vezir i plemstvo, slavili su lale kao omiljeni cvet Osmanske države priređujući festivale, svečanosti i muziku. Lale su bile svuda u vrtovima sultana, vezira, bogatog plemstva, ali i siromašnih građana, na pločicama, zidnim slikama,tkaninama, minijaturama, odeći i obući.

Sam cvet imao je i verski značaj pošto se lala arapskom kaligrafijom piše gotovo isto kao Alah.

Ova ljubav prema lali nastavljena je i sa novim sultanima, a ostala je živa i do danas. Zato je veliko zadovoljstvo posetiti Istanbul u aprilu, kada cvetaju lale. Naravno, i drugim mesecima je raskošan, mi smo ga posetili u julu i ostali oduševljeni.

Kako do tamo:

-linija 40, 40T i 42T iz Taksima

-linije 22, 22RE i 25E sa Kabatasa (dostupno tramvajem Bagcilar-Kabatas T1 linija)

-linija 40B iz ​​Bešiktaša

-liinija EL2 (Emirgan - 4. metro prven Levent (metro))

-linija 59RH (metro Rumeli Hizarustu - Istinie / Haciosman) (dostupno liniji metroa Ienikapi-Taksim-Haciosman M2)

Do sledećeg putopisa

Vaš Putoljub

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram