Eyupsultan oblast

7/15/2021


Juče smo se našli u tradicionalnom Istanbulu. Okruženi brdom spomenika iz Otomanskog perioda i prelepom džamijom koja u muslimanskom svetu jeste sinonim za veliku svetinju.

Oblast se nalazi na kraju Zlatnog roga, pa se sa okolnih brda može nesmetano videti putanja kojom se Zlatni rog pruža ka Bosforu. Upravo zato smo se posle vožnje od oko sat vremena, uputili ka Pierre Loti brdu na kojem je restoran istoimenog naziva. Stotinak stepenica ofarabanih u duginim bojama vodile su nas ka vrhu. Kroz desetak minuta bili smo na brdu, okruženi spomenicima, jer na ovom mesto su muslimani sahranjivali svoje pokojnike, s obzirom da je nekada ovo bila periferija Istanbula. Jedan put među spomenicima, vodio nas je do kafića skrivenog među velikim drvećem sa najlepšim pogledom na Zlatni rog.Kafić  je dobio ime po francuskom piscu Pjeru Lesotu koji je inspirisan boravkom u Istanbulu napisao dva romana, a najviše je voleo da sedi baš u ovom kafiću.

Posetili smo i enterijer restorana sređen popout enterijera otomanskih kuća, sa onim karakterističnim mirisom odstajalog drveta kakav se samo u takvim kućama sreće.

Sa brda krenusmo gondolom. Ona omogućava da se nesmetano popnete na brdo ( u našem slučaju obratno), i košta samo 3 lire. Kada siđete nalazite se u delu Istanbula, gde svaki pedalj ima istorijsku vrednost.

Koliko sam razumela, ovde je bio sahranjen neki arapski ratnik koji se borio u osvajanju Carigrada. Njegov grob su proglasili svetim, te je pored njega sagrađena velika Eyup džamija. Zbog svetosti mesta, svi ugledniji ljudi Istambula želeli su da budu sahranjeni baš ovde. Među njima je i Mehmed Paša Sokolović, čije se turbe nalazi baš u blizini džamije.

Trg ispred džamije popločan je belim mermernim pločama, koje daju posebnu draž celom trgu. Pored trga, nanizano je niz prodavnica sa razlititom robom, uglavnom verskog karaktera, mada se, recimo, mogu naći i urme i različita mirišljava ulja sa Bliskog istoka. A ako krenete ulicom naviše, zabljesnuće vas odsjaj zlata, ovo je ulica gde ima najviše zlatarskih radnji, verovatno zbog toga što se u Ejup džamiju obavezno dolazi po venčanju ili obrezovanju, pa se gosti mogu snabdeti poklonima. Čak smo i videli i mladence i par dečačića obučenih kao prinčevi, spremnih da ih obrežu.

Pre ulaska u džamiju, častili su nas ratlukom, u čast nadolazećeg Bajrama. Svi su uveliko u pripremama za taj veliki praznik, a grad je zablistao u hiljadama crvenih turskih zastavica, okačenih na svakom trgu.

Prošetali smo dvorištem džamije, mada se ja nisam osećala prijatno, bojeći se da im ne zasmetaju stranci na ovako svetom mestu. Ali su svi bili ljubazni, meni su pokazali da pokrijem glavu, pošto gologlave žene ne mogo da uđu u verski objekat.

Pored džamije se nalazi ovo ograđeno mesto gde se može kupiti pšenica i hraniti golubovi. Ima neke veze sa Ramazanom, ali nažalost nisam uspela da saznam kakve.

Četvrt oko džamije puna je starih drvenih kuća različitih boja, i slikajući se pored jedne, privukli smo pažnju postarijeg čoveka. On nam je prišao i obratio nam se na srpskom. Čovek ima oko sedamedesetak godina i majka mu je bila ambasador u Beogradu. Zove se Junus. Kaže da voli Balkan i naš narod, i da mu je žao što toliko patimo. I želeo je da nas odvede na ručak kao znak opšte poznatog turskog gostomprimstva. S obzirom da smo i mi i on imali druge planove, samo se srdačno pozdravismo i nastavismo svojim putem.

U nastavku ulice nalaze se obale Zlatnog roga, na kojem je načičkano mnoštvo gondola. One služe za vožnju preko Zlatnog roga, ili po rogu, kako izaberete i jako su interesantne. Vožnja košta oko 35 lira po gondoli, nezavisno koliko je ljudi, ili 2,5 lira preko roga, šta god da izaberete. Preko puta je Miniataturk, izložba minijaturnih građevina iz cele Turske, pa je ovo najlakši način da dođete do njega.

Probali smo lokalni specijalitet-đuveč, ali nema veze sa onim našim. To je neka vrsta pite sa mesom koju smo u slast pojeli. Kažu da ako se nađete u ovom kraju, ovaj specijalitet se ne propušta.

I lutajući okolo i upijajući atmosferu, završili smo obilazak ovog dela Istanbula.

Do sledećeg obilaska,

Pozdravlja vas Putoljub.

You Might Also Like

2 коментара

Instagram

Follow by Email