Bergamo

1/20/2015

Bergamo je došao za kraj drugog dana putovanja. Već smo bili umorni od utisaka i obilaska, i bojala sam se da će ovaj grad pored nas proći neopaženo.
Ali Bergamo je toliko ljubak i njegov šarm vas obuzme momentalno, pa zaboravite na umor i bolne noge.
Funikularom smo se prevezli iz donjeg dela grada, kojeg videsmo samo panoramski, u gornji deo grada.
Čitava Čita Alta (gornji grad) je opasan starim gradskim / venecijanski/ zidinama izgradjenim u 17. veku. Ovo je mesto koje je izuzetno skupo za život, s obzirom da se cena nekretnina kreće od pet do dvanaest hiljada eura po metro kvadratnom. Moram vam priznati da su ljudi koje sam vidjala na ulici krajnje jednostavni i skromni.

S obzirom da su praznici, katedrala je bila otvorena do šest. Zato smo požurili da je obidjemo pre nego li se ulazna vrata zaključaju. I sami ćete sa slika videti da je katedrala veoma lepa, sa puno tapiserija.pročelje katedrale
 
radnja u kojoj se šije i prodaje sveštenička odora


pogled na Donji grad
Među zidinama su nikle kuće i formirale uske uličice, toliko karakteristične za stare gradove. A u prizemlju kuća blješte ulickane radnjice, praznično okićene, mnoštvo pekara sa divnim kolačima i espresso restoran koji nudi na desetine različitih vrsta pica koje se seču makazama i serviraju ležerno u kartonske tanjiriće.
ulični zabavljač
divan, mali restoran
 

jedna od najukusnijih pica koje sam ikada jela
Centralno mesto Gornjeg grada je stari trg sa katedralom Duomo di Bergamo.stari Bergamo-skoro da se ništa nije promenilo sem odeće ljudi
čokoladna torta
U jednoj od pekara smo probali kolače, nikako ih ne propustite ako dodjete u Bergamo.
kifla punjena nutelom
hleb sa čokoladom
Na kraju smo nabasali na radnju u kojoj se pravi nameštaj napravljen od granja. Uverite se sami da ovako nešto predstavlja pravo umetničko delo.


 

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram