Sicilija

1/16/2014

Najveće, najživopisnije i najintrigantnije ostrvo Mediterana. Ostrvo poznato po Etni, sicilijanskoj mafiji i remek delu filmske umetnosti-filmu "Kum".
Mi smo se trudili da obidjemo što vise za kratak period koji smo ovde proveli. Maršruta nam je otprilike bila ovakva (crvena linija označava pravac našeg kretanja):
O svemu tome možete čitati u pojedinačnim blogovima:
1.sicilijanska vina
2.sicilijanska sela
3.Taormina
4.Kastemolo
5.Etna
6.Katanja
7.Monreale
8.Palermo
9. Mesina
10.Giardini Naxos
Simbol Sicilije je Trinakvija-ima tri noge koje predstavljaju tri rta-Palermu, Kataniju i Mesinu, dok je u središtu lice boga Apolona. Maska Sunca tokođe je simbol ostrva.



Sicilija je poznata po plantažama narandži i limuna, vidjali smo ih na svakom koraku. Narandže čak možeš brati na ulici, pošto su ulični drvoredi uglavnom pomorandže.
Takodje, ovde se uzgaja i mnogo badema. Zato ima dosta marcipana, oblikovanog najčešće u obliku kolačića od voća.(čitajte ovde)
Ali ne prave od badema samo marcipan. Poznati su i po vinu od badema, koje doduše vise liči na liker. Dosta je slatko, i naravno dominira miris marcipana.
Bademi se za par eura mogu kupiti u ljuskama, ali od jednog kilograma badema, dobićete samo oko trista grama očišćenog jezgra.

Badem u cvetu“ je svakako jedna od najpoznatijih tradicionalnih folklornih festivala. Održava se svake godine u Agriđentu, početkom februara kada zbog povoljne klime počinje rano cvetanje badema. Tokom festivala pripremaju se jela i kolači sa bademom. Gostuju folklorni asambli iz čitavog sveta.


Sladoled je prelep. To je jedan od specijaliteta Sicilije, a kažu da je nastao tako što je dovožen led sa Etne, dodavano mu je voće i tako su napravili sladoled. U letnjim mesecima isitnjeni led sa voćem glavni je specijalitet Sicilije. Ja sam uživala u sladoledu od crne čokolade. Divan, predvan, veoma intenzivan ukus.
Sicilijanska kuhinja zasniva se na mnogo testa i povrća. Videli smo najraznovrsnije testenine, koje se verovatno pripremaju na drugačije načine od onih na koje smo navikli. Plavi patlidzan je svuda i u svemu, zatim tikvice i paprike. Testenina di Nero je jedna od najpoznatijih.

Za obilje sjajnih slatkih zalogaja na Siciliji uglavnom su zaslužni Arapi i njihova stogodišnja vladavina tim ostrvom. Naime, oni su sa sobom doneli šećernu trsku, a samim tim i šećer na Siciliju. Sicilijanski slatkiši su svet za sebe, jer su upečatljivo obeleženi arapskim uticajem, a opet autentični i danas omiljeni širom sveta.

Većina jela koje danas prepoznajemo kao sicilijanska potiču od nečega što se zove la cucina povera ili sirotinjska kuhinja. Na Siciliji je uvek bilo obilja i bogatstva, ali za malobrojnu elitu, dok su svi ostali morali da se snalaze sa onim što su im priroda i seosko domaćinstvo dali. Melanzane parmigiana, caponata, involtini di melanzane, involtini, pennette all’isolana su sicilijanski klasici koji su u stvari nastali kao odgovor na nemaštinu. Kako to obično biva kada se zatvara pun krug, danas i te kako umemo da cenimo ono što se nekad zvalo sirotinjska kuhinja jer se pokazalo da je to u stvari najprirodniji i najzdraviji način ishrane.


I, na kraju, ono što najviše karakteriše Siciliju i sve vezano za nju je Etna, najviši živi vulkan u Evropi, sa nadmorskom visinom od 3.340 m, na prostoru od oko 1.250 km2. Vulkan se uvek povezuje sa grčkom mitologijom, sa bogovima Eolom, Hefestom, kiklopima. Danas ima četiri aktivna kratera i još puno malih, gde izviru dve velike reke Simeto i Alkantara. Čini deo prirodne scenografije u grčkom pozorištu u Taormini.

O svemu tome u narednim postovima, 
Vaš Putoljub!

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram