Granada-Alhambra

8/28/2014

Jedan je arapski princ usnio san o prelepom dvorcu usled vrele Andaluzije.Što je sanjao, to je i sproveo u delo.
Iz vrelog pustinjskog peska, blata i prašine budile su se kule, palate, kraljevske odaje, vrtovi i vodoskoci. Moj san je bio da svu tu lepotu vidim, doživim i opipam. I našla sam se ovde. Jedva sam čekala da se izgubim u prostranim odajama ove bajke.

Palata je smeštena je na brdu iznad Granade. Gradjena  od crvene gline i kamena, od koga su sačinjene andaluzijske stene, dobila je naziv  crvena-,,Al Hamra". Iza nje vidljivi su vrhovi Sijera Nevade, koji svojom belinom još vise ističu rumenilo Alhambre.






Vode ovde nije bilo. Kopanjem tunela i kanala, obezbedjeno je snabdevanje poseda vodom. Ona je tekla svud, oko palate, kroz jezerca, kanale, čak i preko rukohvata stepeništa, da pokaže moć velikog Muhameda ibn Jusufa, njenog tvorca i vlasnika.
Jedno od najlepših mesta je Dvorište lavova, sa dvanaest stilizovaih lavova u krugu, koji na ledjima nose fontanu. Ovo je arapski simbol moći i snage, te je zadobio centralno mesto u okviru Nasridovih palata.
Naravno, svuda okolo je mnoštvo turista. Slikanje pored lavova je nezaobilazno, ali moraćete da sačekate bar pet minuta. I svi ostali imaju iste želje.




Muhamedova tri naslednika proširivala su i ulepšavala Alhambru, tako da je u 15. veku nastao spokojan i moćan kraljevski dvorac, raj za njegove vlasnike.







Medjutim Španci polako preuzimaju vlasništvo nad okolnim zemljištem. Opsada dvorca trajala je samo četiri meseca, kada se mladi mavarski sultan povukao bez otpora.




Alhambra je potom vekovima stajala zapuštena. Uglavnom je služila skitnicama, da se odmore i nadju utočište. Potom su je posećivali pustolovi iz svih krajeva sveta, žudeći da u njoj nadju price o nekadošnjoj slavi i lepoti. I konačno se španska vlada dosetila da obnovi svoje blago.




Alhambra je podeljena na četiri celine-Generalife, Alkasaba, Nasridove palate i Partal. Izmedju ovih celina krije se nesagledivo bogatstvo detalja. Ornamenti nisu samo detalji. To su stihovi iz Kurana pisani krasnopisom, isprepletani ukrasnim detaljima biljaka i premazani zlatnom bojom.




Posle Varvara, Rimljana i Arapa, danas je osvajaju turisti, preko dva i po miliona turista godišnje. Zato su i gužve velike. Po pretoplom andaluzijskom suncu, naoružajte se dobrom zaštitom u vidu kapa ili kišobrana i hladnom vodom. U najboljem slučaju čekaćete bar pola sata pre nego li udjete u čudesnu čipkanu palatu.






You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram