Olimp

9/23/2015

Ni jedan uspon nije tako snažno delovao na mene kao ovaj na Olimp. Ostala sam zatečena veličanstvenošću, lepotom, uzvišenošću i moćnom pojavom ove planine.
Razmišljah, boraveći ovde, zašto su joj baš stari Grci dodelili ulogu doma Bogova, ali kasnije, kad smo sišli pored mora, ova planina je toliko dominirala krajolikom, parajući nebeski svod, da shvatih da im se činilo logično da na njoj jedino Bogovi mogu da obitavaju. Odabrali su je za stanište dvanaest bogova, a vrhove namenili gospodarima  Zevsu, Heri, Apolonu, Ateni, Posejdonu

Obični ljudi nikad nisu kročili na visine Olimpa, da ne bi uznemirili Bogove. Dolazili su do nekih nižih tačaka i sa tih mesta su im prinosili  žrtve. Tek 1913. godine organizovan je uspon na Olimp.
Na Olimpu je Zevs imao zlatnu palatu, a po potrebi je iz nje jezdio u svojim zlatnim kočijama u druge krajeve zemlje. Na Olimpu se i gostio ambrozijom, sa ostalim bogovima i pio medni nektar.Vrh Mitikas je predstavljao Panteon, mesto sabora Bogova na kome su oni donosili važne odluke. Vrh Stefani, presto Zevsa, vladara neba, bio je dostupan samo vođi Bogova, koji je sa njega bacao munje i slao oblake.
I zaista, svojim oblikom, vrh Stefani podseća na zaleđe jednog ogromnog trona. Tri najviša vrha Mitikas, Stefani i Skolio, uzdižu se, skoro vertikalno, kao tri kraka jednog vrha, oblikujući između sebe, ogromnu levkastu šupljinu – Veliki Kazan.
Naša avantura počela je od Prionija, koji se nalazi na 1100m nv. Odatle, stazom kroz prelepu borovu i bukovu šumu stiže se do prvog doma na 2100mnv.E odavde nas je čekala staza koja se dizala put gornjeg doma, nimalo naivna da se pređe noću.
I dok smo se probijali prema visinama, mesec je iza jednog brda neverovatno blještao, delimično nam osvetljavajući put. Nebo je bilo posuto zvezdama, i cela situacija, da nije bilo velikog napora i neizvesnosti kad ćemo naći dom, bila bi još i romantična.
Divokoze su tu i tamo presecale put, gotovo ne obraćajući pažnju na nas.

A onda smo stigli...dom se nalazio na čudesnom mestu..ujutru sa vrhova, privlačio mi je pažnju i terao me da ga slikam sve više. Pogledaj nastavak o vrhovima Olimpa ovde.

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram