Luzern

1/21/2016


Lucern je grad smešten u centralnom delu Švajcarske, i administrativni je centar istoimenog kantona. Veoma ljubak grad, osvojiće vas na prvi pogled, verujte!
Prvi dodir sa lepotom grada bio je obilazak spomenika na kojem je prikazan ranjeni lav. Impresivan je i ne sumnjam da će na vas ostaviti jak uticaj!

1.Zaista, umirući lav iz Lucerna je jedna od najpoznatijih skulptura na svetu. Posvećen je herojskoj smrti švajcarskih vojnika 1792. godine, a Mark Tven ga je opisao kao najtužnije i najdirivljije delo u kamenu. 
Ispred spomenika je jezerce, pa spomenik nekako deluje još impresivnije, izdvojen od ostatka platoa


Iznad spomenika nalazi se muzej u kome, ukoliko ste tu sa klincima, možete da obezbedite dobru zabavu i za sebe i za njih. Ovde ja smešten muzej ogledala i niz drugih zanimljivosti za decu.
2. I Lucern je, kao većina švajcarskih gradova, smešten na obali jezera. To je Lucernsko jezero, na kojem se nalaze još dve znamenitosti grada (vidi pod 3. i 4. )
neverovatne boje Luzerna

šarene kućice na Luzernskom jezeru
3.Most Kapela je najstariji drveni natkriveni most u Evropi. Izgrađen je u četrnaestom veku, i danas je najveći simbol grada, a ujedno i jedna od najvećih atrakcija u Švajcarskoj (drugi je na listi najslikanijih turističkih atrakcija u Švajcarskoj (prvi je Materhorn)). Dobio je ime po kapeli sv.Petra koja se nalazi u blizini. Ukrašen je serijom od 158 trouglasto oblikovanih slika, smeštenih ispod krova mosta. Na njima su prikazani događaji iz istorije grada. Pre tridesetak godina je stradao u požaru pa je kompletno restauriran.

Sam Lucern je poseban jer je imao čak tri drvena mosta za pešake: Hofbrücke, Spreuerbrücke i Kapellbrücke, od kojih je, nažalost, samo poslednji tu i danas. Međutim, znamo da su svi pomenuti mostovi bili ukrašeni trougaonim slikama, što nije viđeno ni na jednom drugom drvenom mostu u Evropi!

4.Vodeni toranj se nalazi pored Kapela mosta, i leži u vodi. Ovaj osmougaoni toranj od cigala je nekih tridesetak godina stariji od mosta, i služio je za odbranu gradskih zidina, ali je imao i funkciju zatvora i sobe za mučenje. Toranj je visok oko 34 metra.
Ostatak građevina uz jezero takođe je prelep.
lepe građevine na reci Rojs

brod na Luzernskom jezeru
5. Jedinstvena građevina su Vodeni trnovi koji su izgrađeni 1859.da bi regulisali nivo vode jezera Lucern. Izgledaju kao brana u samo gradu a voda koja prolazi kroz njih je neobično plave boje. Još jedan poznati most je Spreuer most, koji je izgrađen kao deo gradskog utvrđenja 1408.godine. Most je dobio ime po mekinjama (spreuer) koje su mogle da se bacaju u reku samo sa ovog mosta. Između 1626.i 1635.most je dobio slike u trouglastim delovima ispod krova. One  predstavljaju “Ples smrti”. (na njima su ljudi u kontaktu sa kosturom-smrću).

6. Sam grad ima nekoliko ljupkih trgova u okviru starog gradskog jezgra. Na jednoj od zgrada našli su se ovi  irvasi koji pokreću glave i deluju kao stvarni. Malo je reći da sam bila oduševljena.


fontana u straom delu Luzerna
Posebno atraktivan je trg Weinmarkt, sa interesantno oslikanim zgradama, a tu su i Hirschenplatz i Kornmarkt. Luzern je mali po površini te sve znamenitosti možete obići za veoma kratko vreme.
Kada budete šetali starim gradskim jezgrom, obratite pažnju na fasade. Bajkovite su!
fasada hotela

Crkva St. Leodegar 
5. Crkva Hofkirche u Luzernu je takođe jedno od obeležja grada, Građena je negde u prvoj polovini XVII veka . Vezana je za period kasne nemačke renesanse.
Ako se odlučite da je obiđete  najveću pažnju usmerite na fasadu, Marijin oltar sa reljefom i Oltar duša.

Ulicom Lowenstrasse koja vodi ka spomeniku ranjeni lav došli smo do ove kućice iz bajke.
Dakle u kom god kutku Luzerna da se nađete, uživaćete. Švajcarci znaju da naprave ono što će biti ugodno i njima i turistima.

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram