Sofija

1/05/2017


Sofija, kao grad u susedstvu, ima šta da ponudi. Ako ste odlučili da budete turista u njoj, krenite u obilazak, nećete ostati kratkih rukava.
Sofija liči na veće balkanske gradove koje nisu preterano bili pod uticajem određenih  arhitektonskih stilova. U gradu možete naći od svega pomalo. Ništa je ne obeležava, ali svakako ima dosta toga da se vidi.
Sve najznačajnije stvari smeštene su u užem centru grada, tako da nećete morati mnogo da pešačite.
1. Prva,i najvažnija stvar koju ni jedan turista u Sofiji sigurno neće zaobići je katedrala Aleksandra Nevskog, ta veličanstvena građevina zlatnih kupola. Izgrađena je u čast ruskog cara Aleksandra II, koga su prozvali i car oslobodilac. Rusija je pomogla Bugarskoj da se konačno izbori za nezavisnost, ostavivši iza sebe 5 vekova otomanske vladavine.
ptice na kupoli nedaleko od katedrale

2. Na desno od katedrale (od glavnog ulaza) stižete do spomenika caru oslobodiocu-ruskom imperatoru Aleksandru II.  Inače, Sofija je bogata skulpturama. Ceo jedan park, nedaleko od katedrale ispunjen je umetničkim delima različitih skulptora.

3. Na trgu na kojem je smeštena katedrala , u suprotnom pravcu od glavnog ulaza u katedralu, nalazi se zgrada Parlamenta, a pored nje nešto niže Sofijski univerzitet. Odatle, prateći zelenilo, stižete do Borisove gradine, parka koji umnogome podseća na parkove iz Rusije, sa spomenicama podignutim u doba komunizma. 

Pre nego uđete u park, proćićete Most orlova. Ovde je nekada bila Istočna gradska kapija. Most se nalazi iznad Perelovski reke (više potočić, ali da ne zalazimo u detalje) i delo je češkog arhitekte. Zajedno sa Lavljim mostom (nešto niže u tekstu), čini najlepše mostove u Sofiji.

Park je ogroman i u njemu možete zaista provesti dosta vremena, ako ste se odlučili za razonudu i uživanje. Pretpostavljam da je leti zaista lepo, pošto ima i vodene površine (jezerce Ariana i fontane). Zbog hladnog vremena nije bilo vode na ovim mestima.
U parku je smešten i sofijski fudbalski stadion.


4.Na suprotnom kraju od katedrale Aleksandra Nevskog nalazi se Bazilika svete Sofije



Pored nje ogroman lav, simbol grada čuva večnu vatru. 


Ispod bazilike krije se pravo arheološko blago. Ne propustite da ga posetite ako vam se ukaže prilika.Ulaz je ograničen na određeni period dana.
Inače, turistički biro radi samo radnim danima, u toku vikenda ne rade, tako da nećete moći da saznate informacije koje vas zanimaju ako dođete vikendom.
5.Idući dalje naići ćete na rusku crkvu posvećenu svetom Nikoli. Podigao je 1912 godine ruski radnik, na mestu gde se nekada nalazila džamija. Crkva je sačuvala tipičan stil moskovske dekorativne umetnosti slikarstva i arhitekture.

Generalno, Bugari su u umetnosti i freskoslikarstvu dosta bili pod uticajem Rusa. To sam naročito primetila u crkvi svete Nedelje. Imaju i dosta ruskih radnji gde se prodaje roba iz Rusije (ruska salata, konzervirane ribe, vodka), pa ako se uželite ruskih jela, možete da skoknete do susedstva da ih nabavite.
6. Posle ove, naićićete na još jednu crkvu, nedaleko odatle, smeštenu iza hotela Balkan i Skupštine grada. Ispred nje se mogu videti pripadnici bugarske straže koji stoje nepomično ispred ulaza u skupštinu. U dvorištu je smeštena rotunda posvećena svetom Đorđu i ovo je najstarija crkva u kojoj se još vrši služba.


7.Malopre pomenuta crkva Svete Nedelje locirana je u samom srcu grada i iza sebe ima istoriju dugu 400 godina. Mošti našeg kralja Milutina izložene su na poklonjenje upravo u ovoj crkvi. Ovde su prenete oko 1460.godine iz sela Trepča, za vreme epidemije kuge. Crkva je pretrpela velika oštećenja od strane komunista, ali sada je resturirana i u odličnom je stanju.

8.Nešto niže smeštene su i sinagoga i džamija, ali pre njih na raskršću, nalazi se spomenik svetoj Sofiji. Sponik je postavljen oko 2000-te godine, umesto spomenika Leninju.

Nedaleko odatle je i Pirotska ulica (zona za one koji vole da kupuju).
9.Još malo niže od ovih znamenitosti smešteni su termalni izvori! Mnogo česama iz kojih ističe topla voda omogućavaju stanovnicima da se snabdevaju vodom koju bi našli samo u banji. Upravo su ovi izvori razlog nastanka grada na mestu gde ne postoji ni jedan veliki rečni tok.
10.Videvši džamiju blizu ovih izvora,iznenadih se. Mada, kad malo bolje razmislim, s obzirom da je Bugarska bila 5 vekova pod otomanskom vladavinom ovde bi trebalo da bude mnogo veći broj džamija. Banja Baši džamija  dovšena je 1576. godinem tokom osmanske vladavine, a ime koje u prevodu znači „mnogo kupatila“ je dobila zahvaljujući činjenici da je sagrađena na mestu gore pomenutih prirodnih termalnih izvora. 
Preko puta džamije smeštena je velika tržnica gde možete kupiti sve vrste bugarskih suvenira, ali i probati njihova jela po veoma povoljnoj ceni.
11.Produžite dalje od termalnih izvora u pravcu glavne autobuske i železničke stanice. Naićićete na Lavlji most.


Na suprotnoj strani od od crkve svete Nedelje pruža se bulevar Vitoša, sa koga se otvara pogled na planinu Vitošu. Bulevar Vitoša je ono što je u Beogradu knez Mihajlova. Pun radnji svetskih brendova, ali i kafića i poslastičara. Na početku ulice nalazi se Narodno sabranie sa lavovima ispred ulaza. Potom se niže par suvenirnica i čuvena radnja u kojoj se prodaju proizvodi od bugarskih ruža.



Bulevar se završava parkom u kome je smeštena Palata kulture.

Jedna od zanimljivih pojava u Sofiji jeste prisutnost globalnih hotelskih lanaca i značajnih modnih brendova. Osim hotela Šeraton, u Sofiji se može odsesti i u Hiltonu i Radisonu. Kad je u pitanju visoka moda, na ulicama Sofije možete videti butike brendova kao što su Versace, D&G, Ermenegildo Zegna i drugih. Odsustvo nereda čak i u vreme praznika, i izostajanje pirotehničkih sredstava kao vidova obeležavanja NG veoma su pohvalni.
Dakle, nećete se pokajati ako ovde provedete par dana.
Za one kojima je potrebno, prilažem i mapu grada:

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram