Đenova -turističke znamenitosti

6/17/2017

1.Porta Antika bila je prvo mesto našeg obilaska. Ovo je stara luka koja je dobila novo ruho 2004. godine, zahvaljujući projektu Djenovljanina i poznatog arhitekte, Renca Pijana
2.Prvi u oči upada veliki drveni brod, na kojem žagore deca, jureći se preko palube. Brod je kopija gusarskog broda, napravljena za potrebe filma “Pirati” Romana Polanskog. Na pramcu se nalazi veliki Neptun.
3.Akvarijum
Nažalost nismo uspeli da obidjemo ovaj zaista atraktivan akvarijum, jedan od najvećih u Evropi, ali smo  virnuli u deo koji je koliko toliko dostupan šetačima. Delfini i kitovi plivaju u akvarijumu duž šetališta i zaista vredi svakog eura. A cena nije mala-25E za odrasle. Leti akvarijum radi do 22h, u proleće samo do 20h, pa nismo uspeli da uklopimo sa vremenom koje nam je bilo na raspolaganju u Djenovi.
4.Biosfera je delo poznatog arhitekte Renca Pijana, kao i veći deo Porta Antike. Dizajnirana je za samit G8 u Đenovi 2001. godine, a posebna je po tome što je dom raznoraznih biljaka, leptira i ptica.
5.Panoramski lift-kao replika  nekadašnje lučke dizalice Il Bigo, privlači pogled a može vam omogućiti i da sagledate Djenovu iz neke druge perspektive. 
6.Najsatariji svetionik u Evropi (La Lanterna) iz 13. veka, najstariji svetionik na svetu koji radi, a čija svetla osvetljavaju put mnogobrojnim brodovima i danas sve zastupljenijim kruzerima, koje upravo možete videti ukotvljene nešto niže u luci
7.Luka
8.Palata sv. Djordja iz 13. veka, u kojoj je danas sedište lučke uprave, a nekad je bila i zatvor u kojem je jedan od najpoznatijih zatvorenika bio i čuveni Marko Polo. Nekad je na ovom mestu bila zgrada tipično mletačke arhitekture koju su srušili, s obzirom da su Djenovljani i Mlečani bili protivnici. Na njenom mestu nikla je zgrada sa simbolima Djenove koja se sačuvala I do današnjeg dana.
Zanimljivo je pomenuti da je zastava grada crveni krst na belom polju, zastava svetog Đorđa. Kako bi na Mediteranu imala zaštitu moćne đenovljanske flote Engleska i grad London su 1190. godine prihvatili zastavu Đenove!
9.Odavde uz ulicu koja je glavno šetalište turista u Djenovi dolazi se do glavne katedrale sv. Lovre. Katedrala je gradjena u stilu romnike i gotike, sa fasadom izradjenom od mermera u više boja, spreda ukrašenom neobičnim stubovima različitih oblika.Sem toga, fasada je ukrašena crno belim prugama od mermera, koje su bile odlika važnih gradjevina tog doba.

Za katedralu je vezano i nekoliko legendi. Naime, jedan od vajara koji je radio na crkvi izgubio je svog vernog psa,pa da bi se utešio, pored desnih vrata isklesao je reljef psa koji spava. Pokušavala sam da nadjem ovo neobično delo ali nisam uspela i pored pažljivog razgledanja. Unutar katedrale se nalazi  neeksplodirana bomba ispaljena 1941. godine sa engleskog broda na grad, koja je probila zid katedrale, ali nije eksplodirala. Unutrašnjost je monumentalna, prošarana istim crno-belim prugama, kao i spoljašnjost.

Iz katedrale se stepenicama ulazi u Muzej blaga, gde se čuvaju najveće vrednosti Italije. Tamo ćete pronaći posuđe od zelenog stakla, iz kojeg je Isus Hrist sa apostolima jeo na poslednjoj večeri, za koji legenda kaže da je sveti Gral, zatim plavi poslužavnik na kojem je glava svetog Jovana servirana Salomi, zlatni vizantijski krst optočen perlama i dragim kamenjem, i mnoge druge dragocenosti. Nažalost, s obzirom da je bio Uskrs, nismo mogli da posetimo ovaj muzej, pa je ostalo da samo čitamo o ovim eobičnim eksponatima.
10.Na velelepnom gradskom trgu, De Ferari, dominira Palata duždeva, dom đenovljanskih duždeva od 1339.godine i prvog dužda Simona Bokanegra, danas sedište kulturnih institucija. Ispred palate nalazila se pijaca upriličena povodom Uskrsa. Sve tipično italijansko (pogledajte video) nalazi se na ovoj tržnici.

11.Nešto iznad nalaze se ostaci nekadašnje gradske kapije-Porta Soprano pored koje stoji najpoznatija djenovljanska kuća-kuća Kristofera Kolumba. Kuća je spaljena, a na istom mestu podignuta je replika. Čak i danas se Španci i Italijani spore oko njegovog porekla. Ovaj moreplovac izuzetno je popularan u Italiji. U gradićima koje smo obilazili nezaobilazan detalj bila je statua Kolumba na glavnom trgu.

12.glavni gradski trg - Pjaca De Ferari Neposredno pored zgrada ligurijske uprave interesantna fontana, pozorište Karlo Feliče i spomenik Garibaldiju na konju, kao podsećanje da je upravo iz ovog grada 1860. godine krenuo na čuvenu ekspediciju, kojom su udareni temelji buduće Kraljevine Italije.

13.Sa Trga se ulazi u elegantnu ulica XX septembra, prekrasne arhitekture, sa bezbroj arkada i radnji ulica Rim sa palatama u liberti stilu i sa radnjama luksuznih brendova, koja dalje vodi do spomenika Vitoriju Emanuelu II a uporedo sa njom je galerija Macini.

14.Zapanjujuće lepote i umetnička blaga, mediteranske kraljice mora, očekuju putnika u veličanstvenoj ulici Garibaldi(nekada se zvala Nova ulica). Raskošni objekti u stilu renesanse i baroka, izgrađeni između 16. i 18.veka od strane najbogatijih đenovljanskih porodica, predstavljaju prve primere projekta urbanog planiranja u Evropi. Od 2006.godine, 42 palate iz ove ulice, nalaze se na listi UNESCO-ve kulturne baštine. Bogata zbirka remek dela umetnika poput:Rubensa, Ticijana, Karavađa, Lipija, Van Dajka, Tintoreta, kao i Paganinijeve violine, čuvaju se u nesvakidašnjem, Muzeju Nove ulice u tri palate: Crvena palata; palata Tursi i Bela palata(koje su međusobno povezane). Prekrasne palate, tokom posebnih događaja otvore čak i privatne prostorije za razgledanje. Elegantne fasade, bogate freske i slike, jedinstvena unutrašnja dvorišta, ogromna predvorja, široke, mermerne stepenice, blistava ogledala, pozlate, kristalni lusteri, prostrane sale, svilene zavese, magične fontane, balkoni, vrtovi i ružičnjaci ostavljaju bez daha! Svuda sjaj i raskoš!



U ulici muzika, divna pozadina ove prelepe slike pred vama. 
15.Nešto niže od ove ulice nalazi se panoramski lift ili kao alternative, ukoliko volite da hodate, u samoj ulici možete naći sa desne strane stepenice koje vode do vidikovca. Zaista veličanstven pogled na krovove grada. Nemojte propustiti!



Još jedna stvar koju vredi videti je slikovito mestašce Boccadasse u neposrednoj blizini Đenove. Pa ukoliko imate vremena, nemojte propustiti! I naravno, probajte pesto đenoveza, fokaćo i sladoled, ali o tome u nekom od narednih postova.

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram