Golija 2

10/07/2017


KORISNE INFORMACIJE
Lokacija: Jugozapadna Srbija
PrevozDo sela Rudno se može stići Ibarskom magistralom iz pravca Kraljeva, prema jugu, ili Raške prema severu. Od Kraljeva se putuje oko 76km do naselja Brvnika, zatim se skreće desno i putuje narednih 12km prema manastiru Gradac odakle se produžava pravo, asfaltiranim putem, još 12km do centra sela Rudno. Od najbližeg urbanog naselja Ušća, Rudno je udaljeno 16 kilometara.
Za koga: Za one koji vole prirodu
Ulaz:  /
Drugi izlazak na Goliju bio je preko Rudna.
Rudno je vazdušna banja sa nadmorskom visinom od 1100 m. Nalazi se u prelepom kraju izmedju dva manastira: manastira Studenice (osnovan je krajem 12. veka kao glavna Zadužbina rodonačelnika dinastije Nemanjića, Stefana Nemanje.) i manastira Gradac (podignut je 1268. godine a zadužbina je Jelene Anžujske, žene kralja Uroša).
manastir Gradac, zadužbina Jelene Anžujske

Zašto posetiti Rudno?

Rudno je poznato kao mesto koje ima najviše sunčanih dana u Srbiji i posebnu "ruzu vetrova" - pogodnu za lečenje disajnih oboljenja, ali i kao treće mesto u Evropi po vidljivosti zvezda. Dakle, ako ste romantična duša, ili prosto volite da posmatrate zvezde, Rudno je pravo mesto za vas!
Selo Rudno se bavilo seoskim turizmom i pre 100 godina što potvrđuje razglednica iz 1911 godine.
domaćinstvo Šekler, Rudno

Sem toga,Rudno pleni lepotom prirode i raznolikošću pejzaža, gustim šumama koje se ponegde prekinu livadama i proplancima. I nije pusto, kao što bi očekivali. Postoji centar sela, gde su smeštene škola, pošta, lekar. U centru naselja je i restoran,, Beli bagrem", a malo dalje su brvnare za prenoćište.

Šta probati?
rudnjanski sir, kajmak i proizvode od heljde (hleb, pita, kačamak, palačinke...)

Šta kupiti ?
Sir, kajmak, heljdino brašno, pršutu, med, povrće, sveže voće, slatko od šumskog voća, džemoveod šumskog voća, sokove od šumskog voća, gljive, lekovite čajeve, rakiju itd.

Šta videti?


Od centra Rudna videćete oznaku koja vodi ka vidikovcu i crkvi Nikoljači, oko 2 km udaljenoj. Staza kojom se dolazi dugačka je obeležena, i lako ju je naći ako pratite oznake. Što se vidikovca tiče, njega je teže locirati, ali i sam put je dovoljno živopisan, nećete se pokajati ako krenete u šetnju.




Nikoljača je skoro oslikana, a unutra postoji mali drveni ikonostas. Dimenzije crkve su 3x5 metara.
Crkva je napravljane od kamena, čak je i krov od kamnih ploča. Pisanih tragova o ktitoru, kao i o godini izgradnje nema. Veruje se da je napravljena u isto vreme kad je napravljen i manastir Studenica i da je u to vreme bila i izviđačko mesto.
crkva Nikoljača, Rudno
Nikoljača je  na 1158 metara nadmorske visine, na izuzetno skrivenom mestu. Nije poznato zašto je graditeljima ove male crkve bilo potrebno ovako skrovito mesto. Možda zbog Turaka, da bi sprečili da je poruše. Prepostavlja se da je ona služila kao neka vrsta odmorišta za karavane koji su tuda prolazili. Iako se nalazi na samo 15 km od Studenice, visinska razlika između Studenice i ove crkve je velika i iznosi oko 570 metara. Natovarenim karavanima koji bi išli iz Studenice bio je potreban ceo dan da se popenju na Rudno, odakle su putevi vodili prema mnogim pravcima. Zbog toga se pretpostavlja da su karavani noćivali na ovom tajnom i skrovitom mestu i na taj način se krili od pljačkaša. 

ikonopis u crkvi

verovatno deo nekadašnjih spomenika, danas deo poda u crkvi
Sem ove staze, jedna od staza vodi ka vodopadima, druga ka živopisnim livadama. Ako od sela produžite pravo, makadamskim putem, doćićete do vile Orlovo gnezdo (pogledaj ovde)-smeštenoj na vrlo neobičnom mestu. 
Kada se vraćate, obiđite Gradac i Gradačku Banju.
Nisu daleko ni manastir Studenica,Gradac, Savine isposnice, Pavlica,Đurđevi stupovi i Sopoćani.


You Might Also Like

2 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram