Hrana u Kambodži

11/20/2017

insekti kao grickalice u Kambodži
Hrana Kambodže je drugačija! Nemojte očekivati evropski ugođaj, nećete ga naći. Ali za one hrabre, prava mogućnost da se upuste u neistraženo bogastvo ukusa drugačije vrste hrane.
Osnova ishrane zasniva se na pirinču, povrću i mesu, puno začina i to je ono što je za mene bilo prihvatljivo. Nema slatkiša, a kome  su i potrebni pored toliko raznovrsnog voća. 
Ono što smo videli na jednoj od pijaca, nije baš prihvatljivo za svakoga. Lično nisam probala, ali oni koji jesu, kažu da insekti podsećaju na pomfrit, ili grickalice!

Mozete jesti  guštera,bubašvabe, skakavce, larve različitih insekata i sl.
Takodje, na ulici se nude pržene tarantule i male zmije na štapiću.
U jednom od kambodžanskih restorana, momak je probao žablje batake u đumbiru! Probala sam i ja, uz njega. Nije strašno, podseća na piletinu. Jedino što ima jako malo mesa, a puno kostiju. Dečak-konobar nam reče da kambodžanci jedu i kosti, inače se od mesa sa bataka ne bi najeli.
žablji bataci u đumbiru
Što se mene tiče, svinjetina ili piletina zajedno sa povrćem bili su nepogrešivi izbor. 
meso, povrće i limun trava-idealna kombinacija
Takođe, nemojte propustiti da probate amok. To je vrsta čorbe u koju se stavlja limun trava,  i lišće limete, sos od ribe, palmin šećer, turmerik pasta i čili. Dodaje se i kokosovo ulje ili jaje. I jako je ukusno.
amok
Slatkiše nemaju. Sva hrana im je već zasladjena, pa kao dezert koriste voće. Naravno svaki turista naćće slatkiš, ukoliko baš ne može bez njega, recimo sladoled od kokosa u koskosovom orahu. Iskreno preporučujem!

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram