Vroclav

1/16/2018

Vroclav me je opčinio svojom lepotom. Zapravo, centralno smešteno gradsko jezgro možda podseća na ostale poljske gradove koje sam videla, ali ovaj grad ima i nešto što ostali nemaju: u njemu je smešten čudesan svet patuljaka. Svako ko krije dete u sebi sigurno će se osećati ushićeno kada krene u potragu za majušnim bronzanim statuama razbacanim svuda po gradu.

Grad je relativno mlad. Nastao je oko 850 godine. Od tada je preživeo mnogo, čak je i oko 75% bilo uništeno u toku Drugog svetskog rata, pa je većina građevina koje vidite u njemu zapravo replika nekadanašnjih.

1. Glavni trg-RINEK
Kao i većina gradova u ovom delu Evrope, centralni deo čini kvadratni trg sa šarenim kućama koje podsećaju na lilihip. Ovde ćete naći sve što interesuje turiste: suvenire, restorančiće, tradicionalne kuhinje, kafiće u kojima se nudi širok izbor poljskog piva. Ovde je i najstarija pivnica u Evropi, koja je nažalost bila zatvorena, pa nismo mogli da je posetimo.
Rinek

Rinek

Rinek

2. Za glavni trg lepi se Trg soli. Nekad se na njemu prodavala so koja je dovožena iz čuvenog rudnika soli u Krakovu, danas su ovde cvećare na otvorenom. Čak i u vreme NG praznika, cvećare su radile do kasnih večernjih sati. Pogađate li zašto? Grad koji budi romantiku.

3.Još jedan trg vredi videti, bar u vreme NG praznika-Novi trg. Gotovo da je više sijao nego Rinek. Velika šarena jelka i okolno drveće okićeno svetlećim loptama. Falio je samo sneg da prizor u potpunosti bude kao sa novogodišnjih razglednica!
Novi trg

4.Patuljci-Iako je ideja krenula iz političkih razloga, te je prvi patuljak podignut kao simbol poljskog antikomomunističkog pokreta, sadašnji patuljci simbol su nečeg nevinijeg, razdraganijeg. Svako ko je detinjast, biće oduševljen neobičnim skulpturama. Savetujem da ne koristite mobilne aplikacije, već da jednostavno izoštrite čulo vida i krenete u potragu. Oni su svuda, nemojte ih tražiti samo po pločnicima. Ako želite da ih vidite još pogledajte ovde.
Patuljci

5. Sve ostale atrakcije grada, iskreno, bile su u drugom planu. Nismo žurili da ih  do tančina pogledamo, zato što smo želeli da uživamo u prazničnoj atmosferi.Nebrojano puta prošpartali smo Svidničkom (glavnom) ulicom, uživajući u NG osvetljenju, ali i u potrazi za patuljcima.
6. Sledeće što smo želeli da vidimo bila je reka Odra. Ona vrluda ispod mostova, okružujući parče zemlje na kojem su stanovnici Vroclava podigli katedrale. Ovo je zapravo sveta zemlja grada, koja je u ovo novogodišnje vreme delovala nestvarno-osvetljena svetlima hiljadu lampa.
reka Odra


ostrvo Tumski
Ljubavni most
To parče zemlje zapravo je ostrvo Tumski prema kojem vodi jedan od najlepših i najviše slikanih mostova u Vroclavu. To je most na kojem je zaključano na hiljade ljubavi, hiljade zelja zaljubljenih parova da ostanu zauvek zajedno. Dok danju šareni katanci ulepšavaju most, noću svetleća srca pozivaju da se slikate pored njih.
A jedan patuljak visi sa lampiona na mostu, kao svedok svih tih ljubavi!
     7. Hala Ludova-hala Stulecia nije ostavila jak utisak na mene, mada je nesumnjivo u vreme kada je napravljena bila jedno od arhitektonskih čudesa. Zapravo, ovaj deo grada bolje je posetiti u ma koje drugo godišnje doba, pošto se u neposrednoj okolini nalazi japanski vrt, otvoren samo dok je lepo vreme.
Hala Ludova

Hala Ludova

    8. S obzirom da je 2016. bio grad kulture , svoju turističku ponudu obogatio je mnoštvom spomenika. Tako su u nekadašnjoj ulici gde su bile mesare, podigli spomenik žrtvovanim životinjama zarad ljudske hrane!
Jatki

9.Najupečatljiviji spomenik je podignut radničkoj klasi koja je svoj život dala za boljitak države, radeći teško od jutra do mraka, stradajući neprimetno.
 spomenik radničkoj klasi

10.I za kraj probali smo nešto od poljske hrane. Najviše sam želela da vidim kakav je ukus piroga. To je testo koje se puni različitim nadevima, naše je bilo ispunjeno mlevenim mesom i kupusom. Testo se prži ili kuva, po potrebi.
pirogi

Poljski žurek je čorba u koju se dodaje dosta luka,bela  kobasica i kuvano jaje i iskreno je preporučujem.
Poljski žurek

Što se pića tiče, pivo je njihovo piće broj 1. Imaju ga svih vrsta i veličina, a svaka pivnica toči svoje, nekonzervirano pivo.
Nezaobilazna je i votka, ima je u različitim ukusima. Ovoga puta probala sam Soplicu sa ukusom višnje, lešnika i limuna. Ima je u  marketima i mislim da nećete pogrešiti koju god vrstu da izaberete.

Pogledajte video o Vroclavu:

Toliko za sada,

Pozdravlja vas vaš Putoljub

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram