Apsare-Ankor Wat

2/01/2018

U Ankor Watu mnogo dekorativnih motiva na stubovima i zidovima upravo su prikazi apsara. I svaki reljef je jedinstven, originalan! Zavodljive žene, vitkih tela, uskog struka, sa prelepim nakitom na sebi, privlače pažnju Bogova i ljudi.


Nebeske lepotice, sa zavodljivim osmesima gledaće na vas sa dugačkih zidova stojeći smerno ili plešući zavodljivo. Ako znate da tumačite njihove pokrete, možete saslušati šta vam poručuju. Apsare su nebeske nimfe, na reljefima obično razigrane oko bogova ili pak izdvojene kao poseban detalj na stubovima hramova. Ove oslikane na stubovima su i najveće koje ćete naći u okviru Angkora. Na reljefima simbolizuju blaženstvo, raj ili pobedu

Imaju karakterističan položaj; stoje na jednoj nozi blago povijenoj, dok je druga podignuta više, takođe povijena u kolenu dodirujući prstima stopala nogu na kojoj stoje u predelu kolena. Ruke su pri tome obično savijene u laktovima i nesimetrično uzdignute iznad glave. Drugi karakteristističan položaj je sa jednom izdignutom rukom i drugom koja dodiruje telo tik iznad kuka. Kmerski narodni ples sadrži iste elemente i stoga ga i zovu ples apsara (vidi ovde).


Hinduizam je politeisticka religija tj. religija u kojoj se veruje u postojanje natprirodnih bića i to više njih. Glavni bogovi  su Brama, Vishnu i Shiva. Medjutim, osim njih postoje i mnogi drugi niži bogovi, neko čak navodi da ih ima 108, a glavni bog tih nižih bogova je Indra koji takodje ima dosta postovalaca jer je gospodar rata i vremena, gromovnik. Apsare su bile žene sluga koji su pomagali boga Indru i one su imale jednu posebnu ulogu. Osim što su bile veoma lepe, oko ruku i nogu su nosile zlatne narukvice i nakit koji je zveckao dok su sa potpuno otkrivenim grudima izvodile graciozne pokrete telom i rukama, igrajući ples koji je imao tačno odredjeni zadatak a to je da zavede i potpuno kontroliše svakog onog, bio on bog ili običan smrtnik, ko je pokušao da ospori prevlast boga Indre. 
Svaki pokret apsara ima značenje, oni koji znaju da ih tumače tačno mogu da PREPRIČAJU PRIČU NA OSNOVU NJIHOVE IGRE.


You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram