Novi deo Dubaija

5/16/2018

Pošto smo drugi dan odlučili da posvetimo obilasku Abu Dabija, treći dan je morao biti posvećen novom Dubajiu, onom njegovom luksuznom delu.
Dubai pripada emiratu Dubaiju, i njegov je glavni grad. Pošto je šeik Maktum bio dalekovid i imao jasne vizije o načinu razvoja i opstanka svoje države, ogroman novac dobijen od nafte potrošen je na izgradnju novog grada. Nikao je grad, toliko moderan da se gotovo ne može porediti i sa jednim svetskim gradom. Stanovnici Emirata danas žive u izobilju koje bi poželeo svaki stanovnik naše planete, a sve zahvaljujući nafti. A šta će kada im nafte nestane?Snaći će se, očigledno ništa ne prepuštaju slučaju. Važno je da su svesni da prirodni resursi nisu neiscrpni, pa investiraju u druge stvari, po kojima će poznati svetski poznati, i koje će privlačiti ljude u njihovu zemlju.
Kao grad superlativa, Dubaji u ovom svom modernom delu, ima da ponudi mnogo toga od čega zastaje dah: Dubai Mol, Burdž Kalifu, Fontane,Akvarijum...

slika iz Dubai Mola

prevoz u Dubai Molu


Dubai Mol je najveći tržni centar na svetu, i samo ta činjenica ga čini atrakcijom vrednom vaše pažnje. Ako ne volite tržne centre, kao ja, ipak ga posetite, ovo nije običan tržni centar. U njemu se nalazi ogroman akvarijum, ljudski vodopad (impresivni vodopad koji pada sa vrha tržnog centra preko sva četiri nivoa, sa ljudskim skulpturama koje izgledaju kao da se graciozno spuštaju niz vodu) i skelet Dubai Dina, 155 miliona godina stare maskote tržnog centra. Ispred samog mola je čuvena fontana, a iza mola (zapravo zavisi odakle geldate) ulazite i u najveću zgradu na svetu-Burdž Kalifu.
ljudski vodopad

ljudski vodopad

I ako sam znala da se proteže na 500.000 kvadratnih metara, nisam očekivala da ćemo kroz njega pešačiti više od dva sata, želeći da vidimo, sve gore pomenute znamenitosti.
Zapravo ukupna površina mola je 1.124.000m2 i ima 1200 radnji uključujući i najveću prodavnicu slatkiša na svetu! (opet nešto što je naj).
Jedan deo mola uređen je kao stari suk, a baš  u tom delu nalazi se skelet Dubai Dina- dinosaurusa koji nije nađen kod njih već u Americi......
Dubai Mol -suk


Dubai Dino




Karte sam unapred rezervisala, sada je samo trebalo naći sve znamenitosti u molu. Dubai akvarijum-Možete li zamisliti akvarijum u sred tržnog centra, koji se sastoji od 10 miliona litara vode. A sve izgleda tako jednostavno. Ajkule, raže i druge ribice mirno plivaju iza stakla, dopuštajući turistima da ih stalno slikaju. Kada prođete kontrolu, ulazite u tunel gde vam svih onih 10 miliona litara vode stoji iznad glave, a vi na to i ne pomišljate, zato što je toliko lepo, da vam nikakve crne misli ne dolaze u glavu. A i zašto bi. Valjda je hiljade inženjera koji su radili na ovim projektima proračunalo podrobno koliko zakrivljena staklena konstrukcija može da zadrži vodu. Zaista možete da osetite dečiju radost jureći za ovim ribicama. Inače tunel je dug 48 metara, a sem što se možete šetati, možete i aktivno učestvovati: kao ronilac, ili isprobati plivanje među ajkulama (vi ćete biti u kavezu).
Dubai akvarijum


Kada se umorite, popnite se dva nivoa više. Ovde vas očekuje mini zološki vrt. Pored različitih riba, ovde možete videti još mnogo životinja. Hodajući tako, i posmatrajući ih, naiđosmo na ribice koje pljuckaju vodu van akvarijuma, pa vas lako mogu isprskati, posmatrali smo kako zapošljeni hrane neke poveće ribe, dajući im pojedinačno zalogaj po zalogaj, videli smo ježeve, kako se osećaju izgubljeno u zatvoreništvu, krećući se ukrug po jednoj ustaljenoj putanji u kavezu, videli smo krokodile i saznali ponešto o njihovom životu......Znam da se na ovaj način čovek približava prirodi, ali životinje su ipak u zarobljeništvu i toga moramo biti svesni kad odemo u zoološki vrt. Trudite se da ih bar što manje uznemiravate, ako drugačije ne možemo promeniti njihovu sudbinu.

Posle obilaska akvarijuma, otrčali smo do Burdž Kalife kako bi stali u red(velike su gužve) i stigli na red za rezervisan obilazak osmatračnice na 124 spratu. Preporuka za sve koji žele da se popnu, da karte rezervišu unapred, jer su na licu mesta one  mnogo skuplje. Burdž Kalifa je najveća zgrada na svetu, visoka 828m, i vidljiva je skoro iz svakog dela Dubajia. Liči na sjajnu iglu. Ovo je takođe zgrada sa najviše spratova na svetu-163. Mi smo bili na 124. spratu. Postoji još jedna opcija-doći na 148. sprat, ali je cena karte znatno veća. Preporučujem da spojite mogućnost posete Burdž Kalife i akvarijuma. Karta za ovakav obilazak košta oko 235 dirahama (zajedno sa VR iskustvom). Na najvišim spratovima nalazi se džamija, što je svrstava u najvišu džamiju na svetu, zgrada takođe ima i najviši bazen na svetu, i najbrži i najduži lift na svetu(ovo već postaje smešno koliko ima superlativa u prethodnim rečenicama).




Kakav je osećaj na vrhu? Pa lepo je, ali očekujete manju gužvu. Da biste osmatrali okolinu, neophodno je da se približite prozorima, a da biste im se približili, morate da stanete u red (opet)....I onda bacite pogled, a ono ispred vas neboderi, a iza njih pustinja-pesak iz kojeg je ceo grad ponikao....Posejali Arapi zgrade u pesku, i one iznikle put nebesa.
Kad osmotrite okolinu i slikate se, popnite se kružnim stepeništem još jedan sprat. Ovde možete posedeti na lejzi begovima, jesti, kupiti suvenire, ali probati i VR iskustvo, ako niste plašljivi kao ja...ako jeste, bićete zabava za posetioce, ništa strašno....potpuno neobaveštena zašta sam u stvari kupila karte, upustila sam se u ovu avanturu..da vam objasnim o čemu se zapravo radi...ideja je da se Mission impossible, sa Tomom Kruzom koji skače na vrh i sa vrha Burdž Kalife, prenese u virtuelnu realnost, i vi postajete nesalomljivi, svemogući junak, koji se penje na zgradu, pa onda odatle skače padobranom...i sve je bilo dobro dok sam se pela, e kad je trebalo da padam, to nije išlo glatko...oblio me hladan znoj, srce se steglo, obuze me paničan strah..i naterah dečka koji je tu radio da mi skine masku i da me ostavi na miru..ja ne završavam igricu, pa nek se desi šta god hoće....jok, ja...I dok se moj dečko lagano prošetao kroz igru, kao da to nije ništa, ja sam i dalje pokušavala da ubedim sebe da sve to nije bilo stvarno, i da sam na sigurnom...
Nastaviće se......

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram