Mrtvo more i planina Nebo

12/24/2018

Pogleda sa planine Nebo

Drugi dan vozimo se ka Mrtvom moru. U međuvremenu stajemo do jednog lokalnog restorana da naučimo kako se sprema jordanska hrana. Njihova hrana slična je hrani ostalih arapskih zemalja: humus, namazi na bazi jogurta i povrća, bareno povrće i meso sa mnogo začina. Slatkiši su preliveni šećernim sirupom, uglavnom.


Od pića -limun-nana je dino osveževajući napitak kiselkasto osvežavajuće arome.
Na putu prema Mrtvom moru stali smo u antički grad Madabu, poznat po čuvenoj grčkoj pravoslavnoj crkvi Sv. Đorđa u kojoj se nalazi mozaik koji prikazuje Bliski istok antičkog doba. Mozaik je iz vremena cara Justinijana i predstavlja svojevrsnu geografsku mapu Palestine, napravljenu za potrebe hodočasnika koji su bili na putu ka Svetoj zemlji. Ono što može da se prepozna su sačuvani fragmenti koji predstavljaju gradove Jerusalim, Vitlejem i Jerihon, kao i reku Jordan i Mrtvo more.  

Odlazimo u jednu radionicu mozaika. Saznajemo da postoje dve vrste mozaika, oni koji se rade s naličja, lepe privremenim lepkom, a potom, kad se završe, stavljaju se u odgovarajuće ramove u koje se nanosi cement, i postaju trajni. Oni se mnogo duže prave od onih drugog tipa, koji se slažu s lica, a potom šmirglaju. Inače, svi mozaici su napravljeni od prirodnog kamena različitih nijansi i možete izabrati veliki varijet motiva i boja. 

Sama Madaba je mali, čist grad, sa posebnom atmosferom. Na jednom brežuljku ćete videti crkvu, dok s drugog viri minaret džamije. Izgleda da svi žive u harmoniji i slozi.
rukotvorine u Madabi


Dolazimo na  planinu Nebo, mesto odakle je prvi put Mojsije video Obećanu Zemlju.Prema Starom zavetu, Bog je Mojsiju rekao da se popne upravo na ovu planinu kako bi ugledao Palestinu pre nego što se preseli u Carstvo božije. Mesto gde je izdahnuo obeleženo je spomenikom- štapom u obliku zmije. 

Na planini se mogu naći ostaci bazilike i mozaika iz 6. veka. Jedan od mozaika na podu oslikava gazele, između kojih su motivi biljaka i dva bika, koja ilustruju psalm iz Biblije čiji tekst može da se pročita na zidu iznad.

Turista ima iz svih krajeva sveta, svi se guraju da uhvate upravo onaj vidik koji je imao Mojsije.  Sa planine se u daljini može videti Mrtvo more, ali i granica sa Izraelom, kada je lepo vreme. Okolina je ogolela, gotovo da ne veruješ da je za Mojsija ovo bila obećana zemlja. Ali, pretpostavimo da ovo područje nije tako izgledalo hiljadama godina ranije....


Da je značaj ovog mesta i zvanično prepoznat, govori poseta pape Jovana Pavla Drugog, koji je pre osam godina bio na planini Nebo i uvrstio je u obaveznu stanicu na putu hadžiluka. Od tada je i kameni spomenik posvećen Mojsiju.


Popodne stižemo do Mrtvog mora. Divan hotel Meriot palace pruža nam neverovatan smeštaj. Žurimo da stignemo do obale i da isprobamo to čuveno kupanje u moru u kom ne možeš da potoneš.
Ovo je zapravo jezero, čija dubina iznosi skoro 400 m, što ga čini najdubljim jezerom ispod površine mora. Priliv vode iz reke Jordan se stalno smanjuje, tako da iako voda iz Mrtvog mora nikuda ne otiče, količina vode koja dotiče je sve manja, u proseku za metar godišnje.
Zbog taloženja korisnih soli i minerala, blato iz Mrtvog mora izuzetno je lekovito pa gotovo ni jedan turista ne propusti da se namaže.Tako je naša bela grupa, nemah postala grupa crnaca sa belim ušima, pa smo situaciju iskoristili za šaljive i vesele fotke.
Teško je u početku održati ravnotežu na vodi. Zbog velike gustine nemoguće je da se pliva, ali i samo plutanje na vodi zahteva malo veštine. U suštini tajna je da se uhvati ravnoteža, posle je sve lako, I tako nastaju one čuvene fotografije kada čitaš časopis i plutaš u vodi.



E sad ćete se vi zapitati ko navraća ovde, od čega živi ovaj kraj….tri i po miliona turista poseti ovu oblast godišnje..ljudi koji imaju problem sa psorijazom i reumatizmom dolaze na neki vid banjskog lecenja.
nastaviće se....

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram