Botanička bašta-Minhen

6/01/2019

KORISNE INFORMACIJE
Lokacija: Minhen, Nemačka
Prevoz: autobus, uban-zavisi gde se nalazite u gradu
             pravac prema Botanischer Garten München-Nymphenburg
Savet: Parku palate Nimphenburg  može se pristupiti direktno iz parka kroz tajni prolaz iza suprotno od glavnog ulaza.
Za koga: Za one koji vole biljni svet


Šta još videti u blizini: 
dvorac Nimfemburg

Ako vam ostane dovoljno vremena u Minhenu, i odlučite da vidite i nešto drugo, sem glavnih zanemenitosti, onda je jedna od preporuka Botanička bašta.
Ovo je jedna od najvažnijih svetskih Botaničkih bašta i ima oko 19000 vrsta biljaka. Nadovezuje se na prelepe vrtove Nimfemburg zamka, pa pripremite ravnu obuću, imaćete i te kako šta da vidite.
Ono što mi je bilo interesantno, je da je puno deka i baka iz staračkog doma bilo u poseti. Neki su jednostavno sedeli na početku bašte, neke su med.sestre vozile u kolicima, ali oni su dovedeni da budu deo prirode i da se socializuju, što kod nas nikako nije slučaj.

Postoji otvoreni deo bašte, gde se smenjuju biljke cvetnice, i zatvoreni deo, ispod staklenih kupola, gde su biljke iz svih delova sveta, u sredinama veštački stvorenim da mogu da opstanu, bez obzira na razliku u klimi. I jedan i drugi deo vredi videti!
Otvoreni deo imao aleju ruža, rododendrona, biljaka koje rastu u vrtovima kao povrće i začini itd.
Površina bašte zauzima 21,2ha pa nećete moći baš sve da vidite tokom jedne posete, ali skoncentrišite se na ono što vas najviše zanima.
Cena karte je 5,5E i otvorena je do 18h.
Dobro je znati: Oni koji imaju Munich City Pass ulaz je besplatan a javni prevoz je uključen. .
hibiskus

aleja Božura
Prva botanička bašta u Minhenu nastala je 1812. godine i prvobitno se nalazila između Trga Stachus i Centralne stanice, parka koji je danas poznat kao Stari botanički vrt ("Stari botanički vrtovi"). Međutim, grad je ubrzo počeo da se širi, i u centru je ponestalo mesta, pa su stvoreni novi  botanički vrtovi  u Nimphenburgu 1914. godine. 











aleja Irisa


U samoj bašti žive i životinje, poput ovih kornjača, a postoji i kuća za insekte.
Bašta menja izgled shodno dobu godine, pa nikad nije ista, tako da ako volite cveće i nađete se u Minhenu, ovde ćete uživati.

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram