Etno selo Stolovo

9/07/2019


Etno selo Stolovo smešteno je u moravskoj dolini između gradova Ćuprije i Paraćina, uz autoput- Koridor 10,
iza nekadašnjeg restorana Tito. Od Beograda je udaljeno 150km, a od Niša 80km. 

Pošto obožavam ovakve komplekse i stalno ih obilazim, mogu da potvrdim da je jedno od lepših koja su nikla na teritoriji naše zemlje. Sredinom sela protiče seoski potok koji dolazi sa obližnjeg Karađorđevog brda, i on deli selo na dva dela.



Objekti nisu originalni, replike su starih kuća, ali se vlasnik potrudio da izgledaju približno originalnim, gradeći ih od kamena, cigle i drveta.





Selo se još gradi. Raspolagaće sa 44 standardne sobe i 11 apartmana i moći će da ugosti oko 150 gostiju. U središtu  se nalaziti  jezerce sa visećim mostom i drvenim dokovima.Na jezeru su ukotvljeni stari čamci.




Udarno mesto zauzima restoran, sa drvenim doksatima. Tu pored je i vodenica, letnja kuhinja sa dve zidane pekare, dva ognjišta, dve pušnice i pečenjarom. 







Tu je i brvnara koja je preneta u Stolovo iz Starog sela kod Velike Plane i u kojoj je će biti smešten seoski muzej starina. 
Malo dalje se nižu apartmani, pa onda tunel za zaljublene sa bunarom želja. Na istoj strani je i veštačko brdašce na čijem vrhu je izgrađena zvonara i postavljen krst visine 7m, a uskoro će biti započeta izgradnja male seoske crkve. Ispod brda se nalazi imitacija malog seoskog groblja.
Na desnoj strani od potoka nalazi se Rajačka pimnica, autentično preneta iz Rajca kod Negotina. Pored vinskog podruma tu se nalaze seoska kovačnica, grnčarska radionica a u sledecoj fazi i staklara i pivara. 
Jedino mi se u ceo kompleks ne uklapa jedna kamila, smešten blizu ulaza, koja je verovatno tu da zabavi najmlađe, ali umesto nje jednako je mogla da stoji krava, koza ili boja domaća životinja.

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram