Golubački grad

8/17/2020

Devet kula Golubačke tvrđave povezane bedemima, sagrađenim na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, na mestu gde je Dunav najširi i gde ulazi u tesnac Karpatskih planina čekalo nas je ponosno,stremeći ka nebu.


Na ovom mestu Rumunija se čini tako daleko. 

Do skoro, grad je bio zapušten i zaboravljen. Kroz njega je vodio tunel, tek retki prolaznici dolazili su da vide ostatke tvrđave. Sada se situacija promenila,pa horde turista osvajaju tvrđavu svaki dan.


Iako se ne zna ko je i kada tačno podigao Golubačku tvrđavu ona je kroz vreme predstavljala bitnu straštešku tačku i veoma važno vojno utvrđenje za čiju su se prevlast borili i Ugari i Osmanlije i Srbi. Danas je kulturno dobro od izuzetnog značaja i pripada Rezervatu prirode Tvrđava Golubački grad i ujedno i ulaz u Nacionalani park Đerdap. 


Ulaz u tvrđavu košta 600din za zelenu stazu koju preporučujem (ostale su samo uz pratnju stručnog vodiča, a uslov je da volite visinu i penjanje). Ja volim visine, ali na +36stepeni zaista mi nije padalo na pamet da se penjem toliko visoko.

Zelena staza omogućava da se ponete na četiri kule i uđete u nekadašnju riznicu, što je sasvim dovoljno.

Sem nje postoje i plava,crvena i crna staza. Ako se odlučit ez anjih , samo udobna obuća i odeća mogu da dođu u obzir prilkom penjanja.



Ako ste u samostalnom obilasku, budite naoružani strpljenjem, u ovom periodu gužve su velike. Ali i pored svega, na kraju shvatite da se guranje sa ogromnim brojem ljudi isplatilo, i da se osećate zaista kao da ste bili privilegovani da osvojite kakav srednjovekovni dvorac.



U jednoj od kula čula sam mališana:,,Tata, a gde je zmaj". Deca se zaista oduševljavaju samom tvrđavom, a ni mi stariji nismo daleko od njih.


Posle odlaska iz Golupca potražili smo restoran sa ribljim specijalitetima. Ima ih više, nama su preporučili Zlatnu ribicu i Kafanu kod Šilje, na izlasku iz Golupca, u pravcu Beograda i Požarevca. Nažalost, moraćete unapred da rezerervišete, ako želite da jedete, s obzirom da su gužve ogromne. Orjentacije radi, sovina na žaru je 600din, kečiga 1200din, a smuđ 700din, dok riblja čorba košta 120din.

Na kraju smo seli u jedan od restorana u blizini, ali s obzirom da nismo zadovoljni ni hranom ni uslugom, nećemo ga pominjati.

Do sledećeg izleta,

Pozdravlja vas Putoljub



You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram