Hajla

6/03/2015

Božanstveni predeli planine Hajle podsetili su me na Alpe. Divne zelene livade, prošarane cvećem, drveni katuni i vrhovi u pozadini stvaraju prijatnu sliku za svako uživanje.

Putem od Bandžova, može da se priđe do male etno kafane. Odavde se smo se peške uputili ka planinarskom domu Grope. Dom je napravljen da se uklopi u ovu prirodu, sa etno elementima.


Uživala sam u mirisu četinarske šume, neobičnom prizoru malih borova koji niču iz kamenja ili starih panjeva, i divnom planinskom cveću.


Hajla je planina koja se nalazi na istoku Crne Gore, tj. na samoj granici sa Kosovom. Pripada prokletijskom masivu i to istočnom deluZapravo, planinski vrh Hajle, visine 2.403 metara je najviši vrh  dela Prokletija, smešten između izvora Ibra i Rugovske klisure. Mnogi smatraju planinu Hajlu najlepšom planinom na razmeđi Srbije i Crne Gore...
O izvoru Ibra pisala sam ovde. Šteta bi bilo ne videti ga, ako ste već u blizini.







U domu su prespavali, pa smo rano ujutru krenuli put vrha. Ne znam slažete li se sa mnom, ali boravak u prirodi, spavanje u planinarskom domu, ili šatoru koji nudi minimalnu ugodnost ima ogromnu draž, koja se ne može meriti ni sa noćenjem u najluksuznijem hotelu koji postoji. Tada se približavate onom iskonskom u sebi, čula se oštre, a vi se osećate jačim i sposobniijim nego inače. 
Uspon na Hajlu  počinje od  doma, putićem koji vodi ka grbenu planine. Kada se popnete na prvu uzvisinu, otvoriće vam se pogled ka Ahmici. 
Na sam vrh Hajle se dolazi veoma brzo, a prelazeći greben, ljudi ostaju nagrađeni prelepim pogledima na masiv Prokletija od Đeravice pa sve do Maja Jezerca, Komova, Bjelasice, Peštera itd
Otprilike, trebalo nam je oko tri sata da stignemo do vrha, veoma laganim hodom.

 -iza mene vidi se kupasti vrh Ahmice-





 -put koji vodi do grebena Hajle-


 -na grebenu-




I kada osvojite taj vrh, put naniže je čisto uživanje. Primećujete i ono što niste primećivali penjući se ka vrhu-trava je zelenija, cveće lepše. Svesni ste da se još jedno putovanje uskoro završava, pa zastajkujete da upijete u sebe što više lepote, pre nego li se vratite u civilizaciju.


-jedno od planinskih jezeraca nastalo otapanjem snega-

You Might Also Like

4 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram