Plitvička jezera

6/07/2015

Igra zelenila u svim mogućim nijansama nikoga ovde ne ostavlja ravnodušnim! Jedan od osam nacionalnih parkova ne teritoriji Hrvatske, koji sa pravom nosi titulu najposećenijeg!
Plitvička jezera se  sastoje od 16 jezera, podeljenih na gornja (12), i donja jezera (4). Gornja su jezera veća i dublja, dok su donja manja i plića.
Postoji mogućnost celodnevnog izleta, kada se planinarskim stazama obilaze sva jezera ( ova tura traje oko šest sati) , i poludnevnog izleta koji traje oko tri sata, gde se obilazi samo donji deo jezera.
Nažalost, nismo imali vremena za dužu turu, pa smo krenuli u kraći obilazak. On obuhvata:

1. obilazak Velikih slapova
2. pešačku turu od oko pola sata uz jezera
3. vožnju brodom
4. obilazak još jednih slapova
5. ponovnu vožnju brodom
6. vožnju vozićem.
Tirkizna boja voda okruživaće vas gde god da krenete, jer vode ima svuda oko vas. Huk, žubor, tok-sve te nijanse kretanja vode čućete odjednom na ovom mestu iz različitih pravaca.
Uz drvenu stazu kojom se krećete praćakaju se ribice, najčešće pastrmke i klenovi.
1.Veliki slap je visok 78 metara. Nastaje obrušavem Plitvičkog potoka niz stene, za razliku od svih ostalih vodopada koji nastaju prelivanjem vode iz jednog jezera u drugo. Kod Sastavaka dolazi do spajanja Plitvičkog potoka i jezera, i tako nastaje reka Korana.


Od Velikog slapa, strmom stazom uz stenu, možete se popeti do vidikovca, mada će vas kasnije, put navesti na vidikovac sa druge strane vodopada, te nema potrebe da se zamarate penjući se uz ovaj.



2. pešačeći drvenom stazom uz vodu, šetate se između donjih jezera. Prošli smo pored jezera Novakovića Brod (504mnv, 4,5m duboko),  jezera Kaluđerovac (508mnv, 14m duboko), jezera Gavanovac (514mnv, 10m duboko) , slapova Milke Trnine, visokih 6m, jezera Milanovac (524mnv, 18m duboko), Milanovačkog slapa, visokog 10m, i na kraju stigli do jezera Kozjak, gde nas je čekao prevoz brodom. Kao što možete videti iz gore navedenih podataka, jezera se prelivaju jedno u drugo. Ona su nastala na sedri, poroznoj steni koja se stvara taloženjem kalcijum karbonata iz vode. Ovaj process neprekidno traje, tako da s vremena na vreme, voda menja svoj tok, ostavljajući neke barijere suvim, a podstičući rast drugih. Ova pojava dovodi do toga da se Plitvička jezera neprekidno menjaju, pa ako ih posetite sada, pa kroz par godina, nećete imati isti osećaj.






3. pre nego se ukrcate na brod, možete razgledati suvenire, osvežiti se kafom, sokom ili sladoledom, ili prosto uživati u lepotama krajolika.
Brod je veliki, ali vožnja vas neće ostaviti bez daha. Preporučujem vam da se opustite, s obzirom da vas na kraju puta čeka veliko uživanje.


4. Na sledećoj tački puta čeka vas pravo uzbudjenje uz gomilu slapova, a posebno oduševljavaju prštavci, Veliki i Mali.






Vodena sinfonija, bogatstvo zelene boje u svim nijansama, šuma, slatke male patke koje uživaju šepureći se u ovakvoj krasoti, tirkizna boja vode koja se umirila posle posle strmoglavog pada u jezero, namreškana tu i tamo nemirnim telima riba.....sve ovo čini da se zaboravite, opustite, nauživate....


5. ponovna vožnja brodom traje kratko. Iskrcaćete se pored par restorana, gde opet možete predahnuti.
6. vozić je mali, na točkovima. Karta koju ste dobili na ulazu važi za sve vrste prevoza na okviru kompleksa jezera. Vozić će vas iskrcati nešto dalje od polazne tačke, pa opet sledi pešačenje. Sa te zadnje staze, pruži će vam se veličanstveni pogled na sva jezera zajedno. Neverovatni vidikovci na više mesta otkriće vam ogromnu lepotu Plitvica, ako do sada kojim slučajem niste mogli da je sagledate.
Prelepe Plitvice su nešto što ne treba propustiti. Njihova lepota teško da se može preneti ovako, putem slika i teksta. To ipak treba osetiti svim čulima. Rekla bih da su prava poslastica i zimi, kada se slapovi zalede, pa eto prilike za neku novu avanturu!

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram