Đavolja Varoš

8/09/2015















 
Neobična prirodna tvorevina, o kojoj su ispredane brojne legende. Nekada je bila teško pristupačna, i malo se o njoj pričalo, danas je Đavolja Varoš poznata širom sveta. O lepotama samog lokaliteta već sam pisala (pogledajte ovde), ali moja tadašnja priča (kao i slike koje je prate, smeštena je u proleće). Neku posebnu draž Đavolja Varoš nudi leti, kada postaje pitomija,ali mističnija, i kada lakše priraste za srce.
Smeštena je na padinama planine Radan, blizu Prolom Banje. Najbliži grad je Kuršumlija.
Đavolja Varoš je stavljena pod zaštitu države još 1959. godine, a 1995. godine je Uredbom Vlade Republike Srbije proglašena za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljena u prvu kategoriju zaštite - SPOMENIK PRIRODE. Prostire se na u ukupno 67 ha površine. Do jedinstvenih figura, vodi put kroz šumu od 850 metara, ne preporučuje se skretanje sa utvrđene staze. Možete imati vodiča,ili ćete se sami zaputiti kroz šumu. Staza je uređena i obeležena, ne možete se izgubiti.
Na samom ulazu plaća se karta, koja trenutno košta oko 350din.
 žuti potok 
Šta možete videti na lokalitetu?
1. izložbu drvenih figura na otvorenom-figure su jako zanimljive, razbacane su duž staze, i ne bi trebalo da ih preskočite.
rudarsko okno
2.Saske rudnike-Na lokalitetu Đavolje varoši možete videti nekadašnja rudarska okna gvožđa i zlata saskih rudara iz 12 veka. Sasi su inače bili germansko pleme, koje su srpski vladari unajmljivali za rad po rudnicima u Srbiji, s obzirom da su bili iskusni rudari.
paučina koja se uklapa u ambijent




3.Crveno vrelo je izvor visoko mineralne vode. Ova voda je toliko mineralizovana gvožđem da je poprimila izrazito crvenkastu boju. razliva se okolo formirajući lepezastu tvorevinu, pa dalje formira vodeni tok. Nije za piće. Okolni meštani kažu da je ova voda lekovita i da se njome treba umivati, ispirati oči, bolesna mesta i slično.
4. Žuti potok, posebno neobično deluje sad, leti, kada se crvenilo vode jasno izdvaja u zelenilu okolnog drveća.

5. Đavolja voda nalazi se u blizini tvorevina od zemlje u Đavoljoj jaruzi, voda je dosta hladna i ekstremno kisela  sa visokom mineralizacijom.
Trenutno je, zbog suše, izvor presušio...
6. Sam lokalitet, sa zemljanim figurama.Do njih vode drvene stepenice, a pogled je moguć sa dve platforme. Zemljane figure su visine od dva do 15 metara, širine od pola do tri metra.
Figure se obrazuju, rastu, menjaju, skraćuju, vrlo sporo, nestaju i ponovo stvaraju. Usled kiše, dolazi do rastvaranja i odnošenja rastresite podloge zemljišta. Međutim, materijal koji se nalazi ispod kamenih blokova biva zaštićen od „bombardovanja“ kišnih kapi i spiranja pa ostaje u terenu u vidu začetnih zemljanih stubova - figura.
Povećanje visine stubova potpomaže ubrzana linijska, usmerena erozija vode koja otiče oko njihovog podnožja vršeći spiranje materjala.
Ovaj geomorfološki fenomen je jedinstven u našoj zemlji i vrlo redak u svetu. U Evropi ima sličnih pojava u Alpima (sa obe strane prevoja Brener u Austriji i Italiji, kod Bolcana, zatim u Valerijenu, u pokrajini Gornja Savoja, u Francuskoj i dr.). U Americi je poznata „Bašta bogova“. Međutim, u „Đavoljoj varoši“ su „kule“ brojnije, većih dimenzija i znatno postojanije.










7.Crkva Svete Petke iz 13. veka. Oko crkvice možete naići na hiljade zavežuljaka tkanine. Verovanja kažu da parčetom platna treba preći više puta preko bolnog mesta a zatim tkaninu vezati za  granu, postavljenu u crkvi.
 O crkvi sam već pisala ovde, kao i o Prolom Banji, u neposrednoj okolini.

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram