Belmužijada

8/05/2015

Prvi put sam na ovom tradicionalnom festivalu koji se organizuje u Svrljigu. Odavno sam  želela da probam kako izgleda belmuž.
Belmuž se pravi od mladog sira ovčijeg ili karvljeg, i projanog brašna. Kuva se u kazanu a sir ne sme biti stariji od dva dana...sir se rastopi, te brašno pliva u masnoći...nije lošeg ukusa, samo je dosta jako jelo.
Kažu da je ukus belmuža još bolji kada se degustira sa rakijom i drugim specijalitetima srpske kuhinje (neka pečenica na primer, ili dimljeni pršut :-) ). Nekada su ga pripremali samo muškarci, verovatno zbog snage potrebne za mešanje većih količina ovog jela. Danas to čine i žene. Ali na belmužijadi, takmičari u najbolje spravljenom belmužu mogu biti samo  muškarci!
Recepti za spravljanje se prenose sa kolena na koleno.




Sem belmuža, bila sam oduševljena velikom količinom domaćih kolača i slanih peciva. Prosto poželiš da probaš svaki izloženi primerak.... Svaki štand je obilovao raznovrsnošću i originalnim idejama. Krajnje interesantan način da se strancima, ali i domaćim posetiocima približi naša kultura i običaji. Uverite se i sami:









 

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram