Ciriško jezero

3/01/2016


Ciriško jezero je toliko lepo da sam morala da mu posvetim odvojen post. Naravno, gledajte da se tamo nađete u proleće ili leto, kada je sve rascvetano, zeleno, a sređeno kao pod konac, kao i ostalom sve u Švajcarskoj. Ima svojih draži ako ste tamo zimi, naravno, ali manje će vam stvari biti dostupno.
Galebovi i labudovi su stalni žitelji na jezeru. Umeju da budu i malo dosadni u svojoj stalnoj potrazi za hranom, ali ipak bez njih ne može da nastane ni jedna fotografija.
Neobične sitnice nižu se uz samu obalu. Na jezeru se ljuljuškaju jedrilice, dobro ukutkane da prezime zimu. Čim grane proleće njihovi vlasnici će se otisnuti na lenja jedrenja na prolećnom suncu. Ovako usidrene, jedrilice predstavljaju divnu scenografiju za naše fotografije.Mnogo galebova, takođe, upotpunjava te slike.

Uz jezero, pruža se Kineski vrt, koji su stanovnici jednog kineskog grada poklonili žiteljima Ciriha. Nažalost, on zimi ne radi!(pročitajte više o Kineskom vrtu ovde)
Sem vrta, ovde je i muzej drveća. Muzej se zove Enea, sadrži oko 2000 vrsta drveća na preko 75000m2. On kombinuje arhitekturu, pejzažno uređenje, umetnost, botaniku i dizajn.(pročitajte više o tome ovde)
Neposredno ispred mesta gde se nalazi Kineska bašta, smešteno je par restorana izgradjenih delom na vodi, kao sojenice, naravno od drveta, i neobično sredjen deo šetališta sa betonskom stazom u vodi....

Uz stazu se nalazi i deo gde su zasađene raznovrsne ruže. Sem toga ovde je i puno drveća koje je prelepo oblikovano, tako da i kad je olisatlo i bez lišća čini umetničku tvorevinu. Rascvetano japansko drvo u sred januara uopšte nas nije iznenadilo, nekako se prirodno uklopilo u ovaj ambijent.

A sta tek reći za drvo dole. Okićeno ukrasima, kao novogodišnja jelka jos više je privlačilo poglede nego sto bi prava jelka to činila (nekako je normalno u ovo doba godine videti jelku). Pored drveta je sladak prijatni kafić....Cene nisu baš prilagođene prosečnom srpskom turisti, ali ako ste od onih ljudi koji smatraju da merak nema cenu, onda za vas nema teškoća.

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram