Cirih

3/20/2016

Zaista divan grad, u kome je milina i živeti i raditi, ako izuzmemo cene nekretnina i  visoke dažbine. Ovde je zapravo skoncentrisan najveći broj banaka koje čuvaju bogatsva tajkuna širom sveta, odatle i tolike vrtoglave cene.
Stari deo Ciriha
Grad je smešten na donjem delu Ciriškog jezera, na izvoru reke Limat, između tri brda. Ova reka deli grad na novi i stari deo. Pratite li njen tok doćićete do prekrasnog jezera, čije obale nude uživanje i opuštanje kako leti, tako i zimi.
Sve je na relativno maloj udaljenosti, te sam grad možete obići peške.

Stari deo Ciriha veoma je dobro očuvan. Ovako, oko praznika, bio je i neobično okićen, prosto ti se čini da si u nekom drugom svetu.
Šta videti:
1.crkva Grosminster čija je izgradnja započeta u 9. veku, u romanskom stilu. Ovo je jedna od tri glavne crkve u gradu, otvorena oko 1220. godine. Prema legendi, Grosminster je osnovao Karlo Veliki, čiji je konj tu pao na kolena preko grobnice Feliksa i Regula, ciriških svetaca.

Moguće je popeti se na njenu kupolu i odatle sagledati ceo grad, kao na dlanu. Nemojte oklevati, ako imate vremena, ulaz je 4f (ili 4E, ukoliko pri sebi nemate franke).
pogled na Cirih sa tornja
drugi toranj crkve Grosminster
2.Frauminster
Preko puta Grosminstera nalazi se još jedna impozantna crkva s tornjem koji mnogi smatraju najelegantnijim u gradu. Crkva potiče iz 9. veka, a nekada je obuhvatala i ženski samostan čije su nastojnice bile ugledne i uticajne građanke Ciriha. Posetioce privlače i vitraži slavnog umetnika Marka Šagala iz 1970-ih godina. Crkva je protestanska, kao i prethodna, te nema freske na zidovima. Zapravo nema nikakvu dekoraciju, vidliva je samo konstrukcija crkve.
Crkva Frauminster i crveni švajcarski autobus
Skulptura konjanika i toranj Frauminster crkve

vitraži čuvenog Šagala
3.Treća crkva koju vredi posetiti je crkva sv. Petra. Prva crkva na ovom mestu izgrađena je na ostacima hrama boga Jupitera, a današnja građevina potiče iz 18. veka. Toranj ove crkve poseban je po tome što ima najveći brojčanik sata na tornju u Evropi, čiji prečnik iznosi čak 8.64 metara. Da bi pokazala jedan minut kazaljka mora da pređe čak 45 centimetara.

Crkva je protestantska, te iznutra nema dekoraciju. Jako se razlikuje od katoličkih, i naših, pravoslavnih crkava. Veoma štura, hladna. Kažu da je švajcarce upravo protestantizam doveo u red. Nije bilo izdvajanja, nije bilo isticanja bogatstva, svi su bili bar naočigled isti.
Neposredno pored crkve malo dvorište, a u njemu dekoracija koju vidite na slici ispod. Ovaj deo je veoma prometan, ima i mnogo turista, a ipak sve ovo stoji netaknuto.

4. Inače, crkva se nalazi neposredno ispod Lindenhof brda i ovo je još jedna tačka koju morate posetiti u Cirihu. Odavde je pogled na stari Cirih i reku Limat zaista veličanstven. Ovde ćete naći statuu devojke vojnika, posvećene ženama koje su se ravnopravno sa muškarcima borile u jednom od ratova, ali i zgradu sa tipično masonskim simbolima, kojih ima i više nego što očekujete u Švajcarskoj.
5. Gradsko jezgro je veoma šarmantno sa starom švajcarskom arhitekturom. Uverena sam da vam neće biti dosadno u šetnji ulicama starog grada. Nemojte se začuditi ako naletite na naše zemljake, ima ih poprilično.

6. Reći ćete da preteravam sa nabrajanjem crkava, ali zapravo one i jesu nešto po čemu se Cirih izdvaja. Još jedna crkva koja privlači pažnju je crkva na vodi. Ona se nekada nalazila na ostrvu. Kasnije su prilaz nasuli tako da više nije na vodi, ali i dalje nosi ime vodena crkva.

Ušli smo unutra. Niz stepenice naniže nalazi se prostor za službe i molitvu, naravno nedekorisan, pošto je crkva,kao i sve gore pomenute protestanska. U podrumu su ostaci prethodne, strare crkve, sa audio zapisom o istoriji ove građevine. Dok smo šetali po unutrašnjosti poželesmo da napravimo par fotografija, te upitasmo ženu koja je ovde radila, smemo li. Ljubazna starica reče da slobodno možemo da slikamo, samo bez blica. 
-Odakle ste, pitala nas je na engleskom.
-Iz Srbije, velimo mi. 
-Zaista lepo, izvinite zbog kiše koja pada napolju, ali suviše smo dugo molili za nju. Znate, bila je suša, kaže ona. Nadam se da vam ne smeta da uživate u lepotama naše zemlje i pored toga. 
-Svakako ne, kažemo mi, očekivali smo sneg, ipak je zimsko vreme. -Ali mi smo se molili za kišu, a ne za sneg , odgovori ona. 
-Imate lepu zemlju, opet ćemo mi, prelepu!
-Da, bog nas je blagoslovio da živimo u raju na zemlji, kaže ona. -Želim vam, lep i prijatan boravak ovde, uživajte, reče ona i završismo razgovor.
Kažu da su Švajcarci negostoljubivi i uzdržani. Po ovoj starici, nikad ne bih rekla tako nešto.
Na spratu crkve uređen je umetnički salon, sa crveno ofarbanim stubovima (potpuno neobično!)
7. Cirih obiluje muzejima. Ako imate vremena (i novca-i muzeji su poprilično skupi), možete izabrati neki od njih, zaista ih ima za svačiji ukus. Muzej umetnosti, igračaka, drveća, tkanina.....
jedan od trgova, u neposrednoj blizini muzeja umetnosti
8. Geometijevi murali u centralnoj policijskoj stanici Ciriha. Od 9 do 11h pre podne, turisti mogu ušetati u hol policijska stanice koja je nekad bila dom za nezbrinutu decu, i pogledati prelepe cvetne murele švajcarskog slikara. Moram vas razočarati, slikanje je zabranjeno.

-slika sa neta-

mural na zgradi ispred policijske stanice

pogled na Cirih i reku Limat
Gore pomenute znamenitosti su samo jedne od mnogobrojnih koje grad Cirih nudi. Jedan od gradova u koji bi se vratila bez razmišljanja da ga otkrivam iznova.




You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram