Kaliningrad

8/08/2016

Kaliningrad je deo Rusije, otrgnut od ostatka zemlje-enklava. S obzirom da je važna rečna i morska luka i ima izvarendan položaj na Baltičkom moru, Rusi su zadržali ovu teritoriju, i dobro je naoružali. Bliži je položajem Berlinu i Pragu, nego Moskvi i Sant Peterburgu, a okružen je zemljama članicama Nato-a. Zato ovaj grad smatraju i ruskim trojanskim konjem.
Ušetasmo u  grad pomalo skeptični. Rusi su na granici bili prilično rigorozni. Prošli smo četiri kontrolna punkta ne bi li ušli u zemlju.
Sam prilaz gradu nije obećavao, ali kada smo ušli u grad preplavio nas je drugačiji osećaj.
Ovaj deo Rusije formiran je na teritoriji koju je nekad zahvatala Istočna Prusija i izlazi na Baltičko more. Grad ima odluke lučke arhitekture, sačuvano je i dosta zgrada iz perioda vladavine Prusije, ali i države Tevtonskog viteškog reda.
Naravno, ima i savremenih zgrada, ali to ne čini dušu jednog grada.

1. Kraljevska vrata-deo nekadašnjih zidina oko Keninsburga (pruski grad koji su Rusi osvojili i nazvali Kalininigrad). U nekoj vrsti prstena oko grada postoji još ovakvih kapija sa sličnim arhitekturom. Na ovoj, kraljevskoj, smeštene su skulpture kraljeva značajnih za prusku vladavinu.
Zidine si bile zaštita centralno postavljenom veličanstvenom dvorcu, koji je srušen za vreme bombardovanja u Drugom svetskom ratu. Njegovi ostaci potpuno su uklonjeni da bi na njegovom mestu nikla Palata sovjeta.
Sa dvorcem je zauvek nestala i Ćilibarna soba-osmo svetsko čudo. Ne znam da li ste ikada čuli za nju, tek ona je nastala ujedinjenim snagama nemačkih i ruskih zanatlija. Bila je ukrašena sa oko šest tona ćilibara i dodatnim dragim kamenjem i prvobitno je stajala u dvorcu Keninsberg, a potom ju je pruski vladar darovao Petru Velikom. Za vreme II svetskog rata Nemci su je vratili u Keninsberg, a odatle joj se gubi svaki trag. Lovci na blaga i danas tragaju za njom.

2. Katedrala je centralno mesto grada. Okružena velikim parkom i Parkom skulptura meta  je okupljanja kako lokalaca tako i turista. Do nje se dolazi preko mosta načičkanog katancima sa imenima zaljubljenih (da im ljubav traje večno).
U neposrednoj blizini je i grob Imanuela Kanta, jednog od najvećih svetskih filozofa.



Park skulptura

3. Šetalište uz reku sa ostatkom svetionika-pretpostavljam da po arhitekturi znate da su i ove zgrade iz pruskog perioda. Ako imate vremena, sa svetionika je moguće osmotriti grad, ali se ulaz plaća, a rubalja nažalost nismo imali (sve se plaća u rubljama, pa ako želiti da kupujete bili šta, prvo nađite menjačnicu).

U podnožju svetionika su zanimljive skulpture.

4. Crkva Hrista Spasitelja u samom centru grada. Njena izgradnja počela je 1995. godine. Spada u najveći pravoslavni hram na ovoj teritoriji. Završena je 2006. godine.


5. Spomenici-naravno , kao i svuda u Rusiji i ovde ima mnogo svedočanstava o vremenu postojanja SSSR-a. Na slici iznad vidi se stub sa velikom petokrakom na vrhu. 
Grad je dobio naziv po jednom od istaknutih čelnika SSSR-a, čija bista i danas stoji u gradu, a i Lenjinova bista je ovde, takođe.
Oduševile su nas lepo negovane gradske površine, pune zelenila i prelepog cveća.




Iako je posle raspada SSSR-a Kaliningrad bio jedan od najdepresivnijih gradova Rusije, otrgnut od ostatka zemlje, grad u kome je cvetao kriminal, trgovina narkoticima i crna ekonomija, a broj obolelih od side dostigao je kritične razmere, danas ovde više nije tako. Rusija je u grad uvela slobodnu zonu trgovine, a stanovnici Kaliningrada mogu slobodno u Poljsku i Litvaniju.
Grad je prijatan i deluje prilično pitomo, a ima šta da ponudi svakom turisti koji zakuca na njegova vrata.
Do sledećeg putopisa sa Pribaltika,
Pozdravlja vas Putoljub.


You Might Also Like

2 коментара

  1. Još u djetinjstvu me je na karti Evrope fascinirao ovaj komad "ničije" zemlje. Uvijek sam se pitao šta je to, ali tek kada sam malo odrastao sam uzeo da se informišem o ovoj oblasti. Volio bih posjetiti Kalinjingrad, imam osjećaj da je fantastičan. Jedino što sam čuo je da nije baš jednostavno doći do tamo i da su dosta rigorozni po pitanju puštanja turista u to područje.

    P.S. U prvoj rečenici imaš malu grešku. Kalinjingrad je ruska EKSKLAVA, ne enklava.

    ОдговориИзбриши
  2. Nije nemoguće stići, ali jesu rigorozni kada je granica u pitanju. Četiri kontrole se prolaze i pri ulazu i pri izlazu. Grad je lep, ali je taj spoj slovenske i zapadnjačke kulture malo zbunjujući, ne oseti se odmah ono što se očekuje na ruskoj zemlji.

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram