Gdanjsk-drugi deo

7/31/2016

Pošto ste prošli glavnom pešačkom zonom (pogledaj prethodni post), i ispod Zelene kapije, možete izabrati ili da produžite pravo, ka malom mostu preko kanala, koji vodi do najnovije rekonstrukcije srednjovekovnih građevina Gdanjska, ili da skrenete levo, ka ulici sa kanalom.


4. Kanali
I ovde će vas dočekati  kućice različitih boja, koje se ogledaju u plavoj vodi kanala. Na kanalima se kreću dve replike starih brodova, na kojima možete obići znamenitosti Gdanjska sa vode ili otploviti do obližnjih Gdinje i Sopota.

5. Na kanalu se takodje nalazi i stari kran iz 1444 godine, flankiran sa dve istorijske kule. Crna masa štrči između ljupko raspoređenih kućica. Kran može da podigne teret od 4t, i spada u jednu od najposobnijih mašina tog tipa u njegovoj epohi.

Preko puta kanala smeštena je marina, načičkana malenim jahtama.


6. Mariacka ulica
Sa kanala možete zaći u jednu od sporednih ulica, paralelnu sa Dolgi Targom. To je Mariacka ulica, i toplo preporučujem da je obiđete. Turisti su je uvrstili u jednu od najlepših ulica Poljske. Zašto? Kaldrmisana ulica okružena je sa trospratnim kućama različitih boja. Na kraju ulice uzdiže se visoka Mariacka katedrala. 
Prizemlja i podrumi kuća pretvoreni su u ljupke barove ili prodavnice suvenira. Naravno ovde su i čuvene radnje koje prodaju nakit od ćilibara.
Ćilibar je nakit koji prodaju sve pribaltičke zemlje. Bez specijalne opreme zaista je teško utvrditi da li se radi o originalu, ili je proizveden od sintetičkih polimera. Ipak, radnje duž Marijacki ulice čuvene su po svojoj reputaciji, pa ako se odlučite za kupovinu, neka to bude ovde, najsigurniji ste da ste zaista dobili pravi ćilibar.

U ovoj ulici svaka kuća ima olučne vertikale neobičnih završetaka, sa glavama lavova i zmajeva te će ljubitelji arhitekture imati i te kako šta da vide. Sem toga, ovde je smeštena i najstarija kuća u Gdanjsku, u kojoj je trenutno restoran, a njeni vlasnici nude i par soba za prenoćište.






7. Mesto na kojem je počeo drugi svetski rat, Vestreplate, kada je nemačka vojska sa broda (krstarice) izvela napad na jedan garnizon Poljaka 1.septembra 1939.god.
Još uvek postoje ostaci kasarne koja je bila projektovana tako da izdrži vazdušne udare. Tone eksploziva sručene su na kasarnu sa vode, ali njena konstrukcija ostala je da stoji i danas.
Na vrhu brda podignut je visok spomenik, a preko puta njega postavljen natpis NIKAD VIŠE RATA. Kada bi nas bar pamet služila da tako zaista i bude.


8. I naravno, kad ste već ovde, nemojte propustiti da se nadjete bar pored obale Baltičkog mora. Hladno je za kupanje, ali nepregledno plavetnilo podiže raspoloženje!
Sledeći putopis biće iz nekog drugog grada na Baltičkom moru.
Do tada,
pozdravlja vas Putoljub

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram