Melnik

4/23/2018

Melnik  je mali grad u Bugarskoj (208 stanovnika), ugnežden na južnim padinama Pirina, među peskovitim piramidama neobičnih oblika. Nalazi se u opštini Sandanski, u Blagoevgradskom okrugu, 175 km severno od Sofije, a udaljen je samo 30 km od granice sa Grčkom.
Ovaj grad me je fascinirao svojom očuvanom arhitekturom, i mislim da zaslužuje pažnju naših ljudi. Nije mnogo daleko od juga Srbije, a zaista ima šta da ponudi.

Još Tračani naseljavaju ovu oblast- pleme Maedi. Iz ovog plemena ponikao je i čuveni Spartak. Potom dolaze Rimljani. O tome svedoči i drevni rimski most koji se i dalje stoji u gradu. Sloveni, koji su  živeli na ovoj teritoriji, nazivali su svoje naselje Melnik zbog okolnih piramida. Ime dolazi iz slovenske reči "mel", što znači bela glina.


Tokom 18. veka, u doba bugarske revitalizacije,posle vladavine Turaka koji su na ovoj teritoriji proveli čitavih pet vekova, grad je procvetao. Melnik se pretvorio u grad sa velikim tržištem. Lokalni trgovci prodaju svoje proizvode u Budimpešti, Beču, Đenovi, Veneciji. Sem toga,Melnik je postao poznat širom Evrope zbog svog dobrog vina, zbog kojeg je i danas cenjen. Otuda u gradu lepe kuće iz ovog perioda. Bogati trgovci želeli su najlepše kuće za sebe i svoje ukućane.
Od nekadašnjeg renomiranog grada sa populacijom od 7-8 hiljada građana, sa oko 1300 stambenih zgrada, danas je Melnik najmanji grad u Bugarskoj sa oko 208 stanovnika. Ipak, zahvaljujući smanjenju populacije kuće su očuvane, a nove koje niču u potpunosti su u skladu sa već postojećom arhitekturom.
Zapravo, zahvaljujući svojoj predivnoj arhitekturi, Melnik je uspeo da zadrži status grada(više od 100 kuća su označene kao kuće od posebnog značaja). 
Ovde se osećate kao da je vreme stalo. Očekujete da vidite ljude u nošnjama kako obavljaju svoje uobičajene aktivnosti.









Iznad grada postoji staza koja vodi ka piramidama.
Smatra se da je sadašnji izgled piramida prouzrokovan erozijom glinenog zemljišta, otprilike kao naša Đavolja varoš (vidi ovde i ovde)Melničke  piramide su u procesu oblikovanja, a njihov izgled i oblik se vremenom menjaju. Pored piramidalne forme, peščane formacije imaju oblik pečurki, čunjeva, igala itd. Visina piramida dostiže 100 m. Neke od piramida izrazito su šiljate, druge pak na vrhovima imaju vegetaciju.
Naročiti utisak ostavio je pogled na kupaste vrhove sa vidikovca obraslog jorgovanima. Lila boja u kombinaciji sa zelenom bila je predivan okvir za naše fotografije.








Kao centar crkvenog života u regionu prepoznat je manastir Rožen, koji se nalazi 5 km istočno od Melnika. To je najveći pravoslavni manastir u regionu Pirina. Manastir je relativno dobro očuvan. Živopisan je i spolja (kao većina bugarskih manastira) i iznutra. 
Inače, sama oblast bogata je manastirima. 
Od svih  70-tak crkava u gradu, samo 3 još funkcionišu. Jedna od najvažnijih je crkva Svetog Antonija, jedina koja je posvećena ovom svecu u Bugarskoj. Smatra se da se mentalno bolesni pacijenti mogu izlečiti provodeći nekoliko noći pod krovom crkve. Za razliku od većine bugarskih pravoslavnih crkava, zidovi u ovoj su pokriveni ne biblijskim scenama, već  slikama cveća i biljaka.





Gore pomenuh da je Melnik poznat po vinu. Dakle, ako dođete u ovaj grad, a ne obiđete neku od vinarija, ne računa se da ste bili. Možete ga probati u  vinarijama i podrumima u gradu i okolini. 
I sam Čerčil, naručivao je po 500 l melničkog vina tokom i posle Drugog svetskog rata.
Mi smo posetili vinski muzej. On je u privatnom posedu, i ulaznica sa degustacijom četiri vrste vina košta 5 leva.
Sem toga, probali smo i pazarili izvrsno vino od maline-5 leva litar, ukoliko ste u mogućnosti ni to ne smete preskočiti.
Kombinacija dobrog vina i prekrasne domaće kuhinje pretvara Melnik u odličnu destinaciju za gurmanski i vinski turizam. Mogućnosti smeštaja su različite - od luksuznih hotela do ugodnih  kuća, pa izaberite. U blizini je i banja Sandanski, a i selo gde je rođena čuvena Baba Vanga, pa ima atrakcija za svačiji ukus.



Znajte pre nego što krenete
Melnik je oko 2-1 / 2 sata vožnje prema jugu Sofije. Postoji redovan popodnevni autobus od Sofije do Melnika koji prolazi kroz Sandanski. Polazi iz autobuske stanice u Sofiji (odmah preko glavne železničke stanice u Sofiji) i vožnja traje oko četiri sata.
Ili možete kao i mi da krenete sa grupom niških planinara (vidi ovde). Provod je zagarantovan.

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram