Neptunova pećina, Algero

8/30/2018

Neptunova pećina je jedna od najlepših koje sam do sada posetila, sa izobiljem pećinskog nakita. Do nje se dolazi na dva načina: peške i brodom. Mi smo odabrali po mnogima teži, ali slikovitiji prilaz-peške.
Treba savladati oko šestotinak stepenica, ali ako to shvatite kao izazov ili ako uopšte ne razmišljate o stepenicama, već o prelepom prizoru tirkiznog mora ispred sebe, o kontrastu crvenkastih stena i nemirne vode, o trudu čoveka da iskleše putanju u stenama, e onda ćete začas stići do pećine.
stepenice do Neptunove pećine
stepenice do Neptunove pećine

stepenice do Neptunove pećine
stepenice do Neptunove pećine

stena u koju su usečene stepenice do pećine

Pećina je duga oko tri kilometra, ali je za posetioce otvoreno nekih stotinak metara kružne staze. Putem kojim uđete i izlazite iz pećine. Temperatura iznosi oko 18-20 stepeni tokom cele godine, nisu vam potrebne džemperi prilikom obilaska. Sastoji se od tri dela koji imaju svoje naziv poput orgulja ili sobe čipke.


Posebnu draž sem nakita,  pećini daje  jezero koje je posebnim podzemnim kanalom povezano sa morem- Lamarmora. Voda u jezeru je slana, pa nema mnogo živog sveta unutar nje.
Kada ste blizu pećine , čujete specifične zvuke, nešto slično potmuloj grmljavini. Te zvuke prave talasi udarajući u otvore stena. Pretpostavljam da je ribarima koji bi se zatekli u blizini pećine, delovalo kao da Neptun, bog mora, besni u njenoj unutrašnjosti, pa je po tome pećina i dobila ime.

Ako se odlučite da krenete peške do pećine, koristićete prevoz autobusom koji vozi na plaže iz Algera. Povratna karta košta 5E. Idete do zadnje stanice- vrha Capo Caccia, i odatle stepenicama, (ima ih 654) silazite do ulaza u pećinu. Stepenice su delom usečene u stenu i zaista su i same doživljaj. Spust traje oko dvadeset minuta ali računajte da ćete često zastajkivati zbog slikanja. Mnogo je teže popeti se kasnije, ali ni to nije tako strašno.


Drugi način je da dođete brodom, u luci ćete naći puno polazaka. Svi otprilike koštaju oko 15E plus ulaznica za pećinu 13E. E sad, ovde postoji jedna začkoljica, ako je loše vreme (ako ima velikih talasa), brod ne može pristati uz obalu za izlazak u pećinu.
Razgledanje traje oko 20 min uz vodiča koji naizmenično priča na italijanskom i engleskom.
U Kalajriju smo nabasali na izložbu speleologa, koji su obilazili pećine Sardinije. Zaista, nikada ne bih pomislila da tako prelepi pejzaži postoje duboko pod zemljom. Dakle, ako ste ljubitelj speleologije, ovo je pravo mesto za vas!

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram