Algero, Sardinija

8/23/2018

KORISNE INFORMACIJE
Lokacija: Sardinija, Italija
Prevoz: let Beograd-Algero
Za koga: Za one koji vole da istražuju nedovoljno urbanizovane turističke destinacije
Šta obavezno videti: stari grad, plaže Marija Pia, La Bombarda, Lazareto, Neptunovu pećinu u blizini i ukoliko uzmete kola  Porto Conte park i arheološko selo Palmavera
U neposrednoj blizini je i selo Bosa (vidi ovde)
Na samom ostrvu Sardinija postoji veliki broj mesta pogodnih za letovanje, ali jedna od najlepših ponuda koju smo našli među agencijama, jeste Algero, slikoviti istorijski grad na severozapadu Sardinije. Gradić broji 44 000 stanovnika, peti je po veličini na Sardiniji i najveća je luka na ostrvu. Aerodrom Algero – Fertilia je udaljen oko 10 km od grada, iz Beograda idu direktni čerter letovi do Algera.
Grad je zanimljiv spoj mešavina kultura. U Algeru žive Italijani i Katalonci, koji čine većinu stanovništva. Katalonci su kao osvajači naselili ove krajeve u srednjem veku (1400-1700 godine), kada je Sardinija bila deo Aragonskog carstva. Zato je katalonski jezik ovde jednako važan kao italijanski, mada, s obzirom da je avgust mesec feragoste, kada svi Italijani idu na odmor, posebno15-og, nismo bili okruženi lokalcima, već Italijanama sa svih strana, pa ostale jezike nismo uspevali da čujemo.
uske ulice straog grada Algera
ostaci odbrambenih zidina Algera, i toranje gotske crkve sa satom

detalji iz luke 
pored mora

Ime Algero potiče od imena jedne alge (Aleguerium –latinski naziv iz srednjeg veka za Posidonia oceanica)  koja raste u moru pored obale grada i koja izaziva karakterističan miris pokvarenih jaja u vazduhu. Naravno, ovaj miris ne oseća se svud, samo u jednom delu obale, gde vade ovu algu iz mora i suše ja na obali. Ne brinite, miris neće pokvariti vaš odmor, pošto se zaista ne oseća u večem delu grada.
More oko Algera puno je crvenih korala. Ovi korali se vade iz vode, obrađuju, i pošto su izvrsnog kvaliteta, prodaju kao veoma skup i cenjen nakit. Zato je obala Algera poznata i kao rivijera korala, a svaka peta prodavnica u starom gradu okićena je ovim jedinstvenim nakitim. Čak postoji i muzej korala. nakit nije jeftin, ali ako volite da ga nosite, naći ćete zaista veliki izbor.

Starim gradom dominira katedrala Algero, sagrađena u katalonskom gotičkom stilu i crkva svetog Majkla koja je jako učljiva  u panorami grada zajedno sa svojom kupolom napravljenom od raznolikih pločica.
Veliki broj uličica podseća na lavirint, sa mnoštvom trgova. Ukoliko uveče zađete među ulice starog grada, naletećete na veliki broj turista, zabavljača i lokalaca koji nude svoje usluge. Poneseni tim mnoštvom verovatno ćete skretati u veće i glavne ulice, tamo gde vas nosi masa. One bočne, mirne uličice, najbolje je da obiđete rano ujutru, kada grad spava. Moći ćete da zapazite mnoštvo detalja i da osetite kako se grad polako budi, što sunce više odmiče na horizontu.
detalji sa ulica starog grada

Naravno u starom gradu ne propustite da svratite u neku od poslastičara koje nude vrhunske italijanske sladolede-2,5E dve veeelike kugle, ili da probate neka od tradicionalnih sardinijskih jela, ali imajte u vidu, da pogotovu kad je sezona, cene uopšte nisu male (oko 25E za jedan kompletan obrok).

Oni koji imaju malo vremena mogu se odlučiti za drugačiji obilazak starog grada, vozićem ili kočijom. Vožnja kočijom košta 5E, i polazište je neposredno pored luke Algera.

najstariji stanovnici Sardinije

Na zidovima starih kuća izložene su slike stanovnika Sardinije. Oni važe za najstarije stanovnike sveta, pošto je veliki broj njih starijih od 100 godina. Najstariji stanovnik Sardinije ima 110 godina. Kažu da su naučnici istraživali dugovečnost ovih ljudi, i otkrili da ja za dug život zadužen rad, ishrana i kretanje, ali i uključenost u porodicu. Naime, stariji ljudi jednako učestvuju u odlukama cele porodice, kao i mlađi, tako da se ne osećaju isključeno. Hotel u kojem smo bili smešteni vodi srednjovečni gospodin sa porodicom, ali je jedna pogrbljena bakica, njegova mama, nadgledala sve radove u kuhinji. Svakog jutra ona je bila na terasi gde nam je serviran doručak, nenametljivo nadgledajući osoblje.
Uveče, jedna od šetnji pored obale, dovela me je na trg iznad mora, na kojem je uz zvuke argetinskog tanga plesalo desetak penzionera, opušteno, uživajuđi u muzici i ne strepeći od pogleda prolaznika. To je ona italijanska la vita e bella vizija života. Uživaj u životu dokle god možeš!
Inače, ono što sam primetila na plažama je veliki broj pasa i dece. Italijani vole pse i vode ih svuda sa sobom! A sve veći broj porodica ima po troje dece. Deca su vaspitana, umerena i prate roditelje na svim turističkim pohodima, bilo da su to visoke stepenice, strme litice ili mesta do kojih se dugo putuje.

Što se tiče plaža, izbor je veliki. Ali ne u samom gradu, morate pešačiti bar dva kilometara, ako ste uzeli smeštaj u gradu.
Severno od Algera je mestašce Lido, 1.5 km peščane plaže koja je poznata kao plaža San Giovanni. Predivna peščana plaža okružena borovim šumarkom, Maria Pia nalazi se na periferiji grada. Do nje smo išli gradskim prevozom . Karta košta jedan euro u jednom pravcu. Plaža je puna najdivnijeg peska i hladovine, pa nije potrebno plaćati dodatne suncobrane, pogotovu što u Italiji ovo nije zanemarljivi izdatak (15E za dva suncobrana sa ležaljkama).
Sve ostale plaže možete obići autobusima koji voze na plaže, idu na svakih sat vremena u tačno utvrđenom terminu i dnevna karta iznosi 5E.
Najpoznatija i najpopularnija plaža je Le Bombarde, plaža sa najfinijim peskom i kristalno prozirnim morem.
Plaža Lazzaretto takođe je jedna od lepših plaža.
Na oko 25 minuta vožnje od Algera je jedno od popularnih mesta za turiste Capo Caccia, prelepe krečnjačke litice, sa velikim brojem pećina. Neptunova pećina je najposećeniji od svih, u kojoj možete videti stalagnite i stalaktite stare više od 65 miliona godina. Veliki broj podvodnih pećina je prava atrakcija za ljubitelje ronjenja. O detaljima sa obilaska pećine, u nardnom postu.

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram