Vroclav-šta videti za četiri dana

10/31/2018

KORISNE INFORMACIJE
Lokacija: jugozapadna Poljska, prestonica Šlezija

Prevoz: autobus Beograd-Vroclav
Za koga: Za one koji vole da istražuju

Šta obavezno videti: 
postoje pojedinačni postovi za većinu lokacija koje smo obišli. Klikom na označenu lokaciju možete ući u post koji želite.
Mi smo bili četiri dana.
Naš plan obilaska:
1 dan- Vroclav
4 dan-Klodzko
Približava se groznica oko odabira lokacije za proslavu Nove godine. Prošle godine mi smo rešili da obiđemo Vroclav i okolinu i nismo se pokajali.
O svakoj od pojedinačnih lokacija pisala sam u odvojenim tekstovima, ali evo i pregleda šta raditi u Vroclavu i okolini prilikom obilaska.

1. Vroclav se nalazi u jugozapadnom delu Poljske, na reci Odri, i zbog velikog broja mostova, nazvan je i poljska Venecija. Ima mnogo toga da ponudi, jedan ili dva dana za obilazak biće vam knap.
Prelepi trgovi, šarene kućice,ostrvo Tumski, brojne skulpture, a naročitio patuljci, učiniće da vam ovaj grad pruži dovoljno uživanja u vreme novogodišnjih praznika. Naravno, svuda su i dekoracije, svetleće jelke a i patuljci su ogrnuti prazničnim ruhom.


2.Vroclavski patuljci su male figure, visine 20-30cm, razbacane po gradu Vroclavu. Postoje od 2005, kada je krenulo da se formira njihovo malo carstvo.
Njihovo poreklo vodi od Tate patuljka-simbola anti-komunističkog pokreta Narandžasta alternativa. Njega možete videti u glavnoj ulici (Svidnička ulica) , na počasnom mestu.
Kasnije su se jedna za drugom pojavljivale statue patuljaka , a poznati umetnici utrkivali su se u oblikovanju. Svaki obavlja različite zanate i ima ime koje stoji na tabli pored njih. 


3.Klodzko-maleni  grad koji vredi videti. U njemu vladaju poseban red i tišina, po čemu uopšte ne liči na mesto sa kojem ga porede-na Prag. 
Kulturološki i tradicionalno, zapravo predstavlja deo Bohemije.
Grad u kome se definitivno ne možete izgubiti. Ima mali trg, jednom ulicom niže stiže se do mosta. Most zbog kojeg ga porede sa Karlovim mostom je mali, i sadrži skulpture svetaca koje su istovetne onim na Karlovom mostu

4.Dvorac Ksijaž -Nastao je na odbrambenim zidinama koje je u 13. veku izgradi Bolko I, zvani Surovi. Bio je u slovenskom, austrijskom pa u pruskom vlasništvu. Dakle, Ksijaž je veoma često menjao vlasnika, a sa vlasnicima i izglede. Tako je preživeo dve velike rekonstrukcije koje su mu prilično promenile izgled.
Međutim, najveći ugled dvorcu nije donela lepota eksterijera i enterijera, već jedna žena-princeza Dejzi. Govorilo se da je najlepša plemkinja tog vremena u Evropi. Deo postavke u dvorcu posvećena je upravo ovoj lepotici i periodu njenog života ovde.
Ako se odlučite za ovu destinaciju, savetujem da sa sobom ponesete toplu garderobu, Poljska je zimi prilično hladna. Ali pored dobre hrane koju nude i toplih uličnih napitaka,sigurno vam ne može biti toliko hladno, te ne dajte da vas ova sitnica obeshrabri!
Uverena sam da ćete uživati.
PS. Za potpuni doživljaj, savetujem čitanje svakog priloženog teksta na početku stranice.

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram