Aranđelovac

6/20/2020

Grad koji se nalazi u podnožju dve planine, Venčaca i Bukulje, meni poznat po mermeru koji upotrebljavamo u arhitekturi, grad koji je istorijski vezan za Obrenoviće, ali je u blizini Topole koja ga vezuje i za Karađorđeviće.
Sadašnja teritorija grada najvećim delom je pripadala selu Vrbica. Pošto je knez Miloš često boravio u lečilištu Bukovičke Banje, odlučuje da u Vrbici 1858.godine podigne crkvu, i posveti je Svetom Arhanđelu Gavrilu, a od dela sela Vrbice, formira varoš kojoj je dao ime Arananđelovac (upravo po svecu-zaštitniku).
U aranđelovačkim izvorima kisele vode uživali su i lečili su se mnogi. Čak je i Dositej Obradović uživao u tim blagodetima.


1.Pećina Risovača

Mesto koje Aranđelovac vezuje za praistoriju.
Od ulaza u grad iz pravca Oplenca, videćete tablu na kojoj je jasno naznačeno gde je skretanje za pećinu Risovaču.
Sa desne strane rečice Kubrešnice, uzdiže se brdo Risovača sa pećinom, značajnim arheološkim i paleontološkim nalazištem. Dugogodišnjim istraživanjima ove pećine otkriveno je mnoštvo fosilizovanih kostiju i zuba brojnih životinja koje su za vreme poslednjeg ledenog doba živele na stepama oko Risovače.
Pronađene kamene i koštane alatke potvrđuju da je Risovačka pećina bila stanište neandertalskih lovaca. Zbog svojih prirodnih osobenosti i kulturno-istorijskih vrednosti pećina je proglašena spomenikom prirode i kulturnim dobrom od izuzetnog značaja. Posebno interesantno, naročiti za decu, su figure neandertalaca i praistorijskih životinja postavljene unutar nje.


Ulaz u pećinu košta 200din, temperatura je od 8 do 14 stepeni, a zadržaćete se u obilasku, uz stručnog vodiča, oko 1sat, pa vodite računa da se obučete adekvatno temperaturi.

2.Park Bukovičke Banje

U Banji sam bila i ranije, ali me nikad nije toliko oduševio banjski park , kao sada.




Ogromna aleja visokih stabala, rascvetani arnžmani, staro zdanje...Ne znam šta mi je bilo lepše i u čemu sam više uživala.
Park je  jedan od najvećih evropskih muzeja skulpture na otvorenom prostoru, i nastao je tokom 45 godina simpozijuma „Beli Venčac“. Umetnici iz celog sveta dolaze ovde, ostavljajući za pokolenja svoje kreacije u belom venčačkom mermeru.
Na otvorenoj sceni se, tokom leta, održavaju pozorišne predstave, folklor kao deo smotre „Mermer i zvuci“.


Privučena bezbrižnom dečijom igrom i ja se popeh na leđa lava. Inače poštujem skulpture, ali ova me je nekako zvala da se slikam sa njom.
Nisam znala za priču vezanu za nju: radili su je srpski zarobljenici u Prvom svetskom ratu, a trebalo je da predstavlja Austriju koja gazi srpsku zastavu, ali do toga nije došlo.Radnici su namerno otezali sa radom do završetka rata, pa je lav ipak postao srpski. 
Danas je lav omiljeno mesto za igru dece koja uživaju da se penju po skulpturi, pa ako je lav prestavljao Austriju,ne mogu da se ne zapitam, na čija se to leđa i glavu penju srpska deca :) ?

Jedna od novijih skulptura na šetalištu je  bista operskog pevača Živana Saramandića i  avenija koja preseca park celom dužinom je po njemu dobila ime.


Park Bukovičke Banje se prostire  na površini od preko 22 hektara. Zemljište za park kupljeno je još 1849. godine i tada su obeležene prve staze, zasađeno drveće, uređen izvor i kupatilo Talpara. 



U okviru parka je i dragulj secesije, paviljon ,,Knjaz Miloš" u Aranđelovcu. Ljubiteljima lepe arhitekture, ova zgrada ne može, a da ne zapadne za oko.

3. Staro zdanje
Staro zdanje u Aranđelovcu, reprezentativni primer arhitekture srpskog romantizma. Spolja, iako oronula i trošna, fasada još odiše gracioznošću, poput neke stare dame. Prvobitna namena zgrade bila je da posatne Dvor Narodne skupštine, ali je zbog selidbe prestonice iz Kragujevca u Beograd postao dvor dinastije Obrenović. Kada je do Aranđelovca stigla pruga, sa njom i gosti, pretvorena je u luksuzni hotel.
Sada je zgrada hotel za golubove. Slobodno biraju sobe u koje će da se usele. 

A avetinjskom prazninom nam se smeju oljušteni zidovi Sale kneževa na kojima je stajalo tridesetak portreta velikog formata srpskih vojvoda i članova dinastija Obrenović i Karađorđević.
Slike su nažalost, prodate na licitacijama, i završile u privatnim kolekcijama.
Deo nameštaja (pet fotelja, dva stočića, kanabe, tabure, jedna stolica i veliko ogledalo iz Sale kneževa) nalaze se u muzeju Aranđelovca, ostalo je netragom nestalo.





4.Hotel Izvor
Jedan od najluksuznijih hotela u Srbiji nalazi se upravo ovde, pa ako želite uživanje u miru, tišini i lekovitoj vodi, onda je ovaj hotel pravi izbor za vas.


5.Istraživanje Aranđelovca
Kroz Aranđelovac prolazi dugačka glavna ulica od Bukovičke Banje sve do centra grada. Trgovačko-zanatska zona  je zaštićena kao stara čaršija kojom se, kao i nekad, nižu radnje, kafei, poslastičarnice, restorani… Ulica nosi ime osnivača grada, knjaza Miloša, i spaja dve zaštićene kulturno istorijske celine: banjski park i Muzej paleolita u pećini Risovača. 


5.Bukulja

Banjski park danas urasta u svoje zaleđe, planinu Bukulju
Na padini Bukulje, podignut je Muzej grada, koji nažalost ne radi nedeljom, pa nismo mogli da ga posetimo. Tu je i vila Karadžić i bukovička crkva.

Od banjskog parka prema Muzeju i dalje, prema vrhu planine, vodi obeležena pešačka staza, ali i dobar asfaltni put. Na vrhu tog puta naći ćete osmatračnicu, sa koje možete da vidite Šumadiju.
Osmatračnica je visoka 19 metara i nalazi se na nadmorskoj visini od 660 metara.Trebaće vam dobra kondicija da se popnete do vrha, ali potrudite se, pošto vredi. Sa ove kule ,a preko teleskopa, Šumadija se vidi kao na dlanu. Mogu se uočiti: Rudnik, Suvobor, Maljen, Ovčar, Kablar, Kosmaj, Avala, Gruzanske planine i Pomoravlje.
Vaše je samo da ih prepoznate.

Sa druge strane Bukulje leži akumulaciono jezero Garaši, pravi raj za pasionirane ribolovce.


6.Etno selo Divljakovac, kod Vladimira
Mesto je idealno za sve one koji žele odmor i malo tišine i one koji vole da uživaju u starini. Odavde se pruža predivan pogled na grad i okolinu.
U "Divljakovcu" se nalazi sedam tradicionalnih kuća dopremljenih iz nekoliko sela aranđelovačke opštine, koje su stare više od 200 godina, ali su restaurirane i savremeno opremljene kako bi se gostima prikazao autentičan etno-ambijent.
Etno-selo je ograđeno pletenom ogradom i tarabama, staze su napravljene od ćeramide, a tu je i furuna za pečenje hleba, na prozorima su karo zavese,prava seoska atmosfera. A hrana-ona je preukusna. 
Moj savet je da ne pratite navigaciju, odvešće vas na Bukulju, bolje pitajte meštane za put.



Kako do Aranđelovca?
Aranđelovac je od Beograda udaljen oko 75km, a od Niša 193km. 
Beograđani će lakše i brže stići do ovog grada,a Nišlije će verovatno morati da se odluče na dvodnevni izlet.

Šta videti?
Sem gore navedenih znamenitosti, blizu je i Orašac, mesto gde je započeo I srpski ustanak, a ni Oplenac (pogledaj ovde) nije daleko.

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram