Oplenac i Topola

6/11/2020

Topola ja varoš na desnoj obali reke Kamenice, mesto koje je Karađorđe izabrao za svoju prestonicu da odavde vlada. Dobila je ime po topoli, drvetu koje je raslo na raskršću puteva. Ljudi su se nalazili kod topole, pa vremenom prihvatiše ovaj naziv i   za samu varoš. Kada je Karađorđe izgradio utvrđeni grad i porodičnu kuću u Topoli, on je zapravo udario temeljac kraljevske zadužbine koja će nići na Oplencu, kao spomen svim članovima dinastije Karađorđević.
Oplenac je, pak, dobio ime po hrastu koji je rastao na brdu. Njegove grane su se koristile kao oplen, za ograde i volovoska kola-otud Oplenac.

1. Crkva svetog Đorđa

Crkva sv.Đorđa

Grad se pruža na obroncima brda na kojem se zadužbina Karađorđevića i njihov mauzolej, crkva posvećena sv. Đorđu. Ova bela građevina štrči iznad zelenilom pokrivenog brda, lako ćete je uočiti iz daljine. To je petokupolna crkva izgrađena u srpsko-vizantijskom stilu.
unutrašnjost kripte


Ukoliko vas sama građevina svojom veličinom i skladnošću ne ostavi bez daha, onda će njena unutrašnjost zasigurno to postići. Crkva je prekrivena mozaicima, toliko veličanstvenim i svetlucavim, da će vam zastati dah. Više od 40 miliona kamenčića smešteno ja na zidove, sa oko 15 hiljada nijansi boja, dok su neki od njih pokriveni i četrnaestokaratnim i dvadesetčetvorokaratnim zlatom. Kamenčići su rađeni po specijalnoj porudžbini u Muranu, blizu Venecije.

Kopije najlepših fresaka iz oko 60  srpskih srednjovekovnih manastira smeštene su unutar crkve. Možda najimpresivnija, i najzančajnija za našu istoriju, jeste kolona vladara sa svojim najznačajnijim zadužbinama. Na kraju kolone nalazi se kralj Petar sa Crkvom sv. Đorđa u rukama. Ispred njega ide arhanđelo Gavrilo koji ga vodi za ruku, ukazujući mu put.


U cenralnom delu crkve visi luster, ne možete da ga ne primetite, pošto je ogromnih dimenzija.
Napravljen je od istopljenog oružja, korišćenog u I svetskom ratu u borbama na Kajmakčalanu. Podseća nas na hrabrost i istrajnost naših vojnika i želju kralja Petra da bude uz njih u ovakvim teškim časovima. Luster je oblikovan kao kruna, ali okrenuta nadole, simbol tuge srpskog naroda koji su izgubili svoju zemlju na Kosovu, 1389 godine.

unutrašnjost crkve sa pogledom na luster

U centralnom delu crkve smeštena su i dva sarkofaga. Levo od ulaza nalazi se Karađorđe, začetnik loze Karađorđevića, a desno kralj Petar I, graditelj zadužbine na Oplencu.



U kripti su još tri vladara: knez Aleksandra  sa suprugom Persidom, kralj Aleksandar, kralj Jugoslavije sa suprugom Marijom i njihov sin-kralj Petar II.Sem njih ovde su sahranjeni i ostali pripadnici dinastije Karađorđević.

2.Kuća kralja Petra

Dok je kralj gradio crkvu, mala letnja kuća, bila je njegova rezidencija. Sada ovde možete posetiti muzej kraljevske dinastije, videti njihove porterete, pisma, krunu kraljice Marije, sablju i žezlo kralja Petra i sl.
Nadam se, da će vas, kao i mene, zainteresovati da malo istražujete o dinastiji Karđorđević, a naročito o kralju Petru. Kralj koji je bio ,,narodski"- kralj Pera, kako su ga od milošte zvali. Toliko dobrote u jednom vladaru Srbi teško da su imali. 


3.Vinogradereva kuća
Vinogradereva kuća je još jedan deo memorijalnog parka. Sagrađena je u starom srpskom stilu gradnje, nalazi se na ulazu u kompleks.
S obzirom da je deo kompleksa pod vinogradima i da je Oplenac poznat po svom vinu, ovde je u jednom trenutku boravio upravnik vinograda, pa je kuća nazvana vinogradareva. Sada je ovo izložbeni prostor umetničke zaostavštine Nikole Graovca.

4.Kraljeva i kraljičina vila
Kuće su sada u vlasništvu vlade Srbije i nisu obeležene tablama u okviru kompleksa.
U Kraljičinoj vili najčešće je odsedala kraljica Marija sa sinovima, pa je zato prozvana kraljičinom vilom.

5.Karađorđev grad
Kada se doselio u Topolu, Karađorđe je podigao utvrđeni grad sa četiri trospratne kule, dva konaka i crkvom. Turci su kasnije sravnili grad sa zemljom, ali je jedan deo grada obnovljen i pripada kompleksu Oplenac.
Ovde možete obići Karađorđev konak, crkvu sv. Bogorodice i staru školu.
Unutar Karađorđevog konaka možete videti Karađorđev top- aberdar kojem sada nedostaje desna drška. Kralj Petar ju je istopio i ugradio u svoju krunu, kao bi simbolički povezao svoju vladavinu, sa vladavinom svog dede.
Sem toga, tu su i pisma koja je Karađorđe pisao Napoleonu i Njegošu, i još mnogo drugih zanimljivih stvari.

Ulaz u crkvu, kuću Kralja Petra, Vinogradarevu kuću i Karađorđev konak košta 500din. Ne može se kupiti pojedinačna ulaznica.


6.Kraljeva vinarija
Pokazujući  urođenu  porodičnu  ljubav  prema  vinogradarstvu  kralj  Aleksandar  Karađorđević, je 1923.  god.  nastavio  obnovu  vinograda  svojih  predaka na  Oplencu.  Oplenačko  vinogorje zasnovano je na različitim sortama najkvalitetnije loze skupljene širom sveta. U sred kraljevskih vinograda, a u sklopu zadužbinskog imanja podignuta je 1931. god. i kraljevska vinarija u stilu francuskih podruma.  Zadužbina  Kralja  Petra  I  otpočinje  2004.  god.  revitalizaciju  vinograda  i  vinarske proizvodnje koja je utihnula nakon II Svetskog rata. 
Najbolje je najaviti se prilikom posete na br.tel 034 811280, 063 656229.

Kako doći do Oplenca?
Najbolje je ako imate svoj automobil, tako ćete najlakše obići i okolinu.
Udaljenost Oplenca od Beograda iznosi 76.3 km, i potrebno je oko 1 sata 10 min vožnje automobilom,dok je Niš udaljen oko 178 km i potrebno je oko 2 sata da bi se stiglo do njega.

Šta raditi na Oplencu?
Oplenac je brdo iznad Topole. Varoš Topola je tako slatko i prijatno mesto, pa ako volite šetnju kroz gradska područja ili pauze za kafu, eto vam pravog mesta za to. Sem toga, Oplenac ima duge pešačke i biciklističke staze.
Ovaj kraj je bogat vinogradima i vinarijama, pa se možete odlučiti da posetite neku od njih.
Sem kraljevske, najpoznatija je vinarija Aleksandrović, oko 6 km udaljena od Oplenca, smeštana u selu Vinča.


Poželjno bi bilo da se najavite. Na sajtu-ovde imate njihov kontakt telefon i cene obilaska.
Sem toga, Orašac i Aranđelovac su jako blizu, ne bi trebalo ni njih propustiti, tako ćete kompletirati priču o I srpskom ustanku, ali i videti još neke lepote.
A za jelo, tu je puno etno restorana , sa čuvenim mesom ispod sača, specijalitetom ovog kraja.



Gde odsesti?
Mi smo odseli u hotelu Oplenac. Hotel je renoviran, ima i spa program, ako želite i opuštanje osim šetnji i obilazaka.

Pripremam vam video koji će uskoro biti učitan na sajt, pa možete i na taj način videti šta vas sve očekuje, ako dođete u posetu.



You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram