Basarski kamen

11/26/2013

 
Pre nego smo krenuli na uspon, svratismo u hotel Stara. Dan nam je pretio kišom, ali smo se nadali da će malo sačekati, bar dok se ne popnemo na vrh.

Basarski kamen je jedan od najlepših vrhova planinskog oboda Pirotske kotline. Nalazi se na Vidliću.
Venac Vidlić počinje od vrha Kom (2016 m), u Bugarskoj, nekoliko kilometara od srpske granice. Zatim naglo skreće na zapad i prolazi severno od Dimitrovgrada i Pirota, sve dok skoro ne udari u venac na kome je Babin zub. Pri tome ima nižu nadmorsku visinu od ostalih venaca. Samo jedan vrh je visok preko 1400 m - Golemi vrh 1413 m, a jos nekoliko preko 1300 m, od kojih je najpoznatiji vrh Basarski kamen (1376 m), blizu Pirota. Na taj nacin su Pirot i Dimitrovgrad odvojeni Vidlicem od ostalog dela Stare planine.
-sa neta-

Sam uspon prošao je brzo. Okolne livade prošarane snegom. Tužna šuma koja je stradala ili od kiselih kiša, ili od požara.
Sa vrha se pruža prelep pogled. Brda se kupaju u magli,a njihovo zelenilo još traje, bori se sa zimom koja nadolazi.






Svraćamo u selo Rsovce. Meštani nam dele vizit karte, imaju sobe za izdavanje. Okolo stare, napuštene kuće. Tužna priča naših sela.




Idemo uz reku ka pećinskoj crkvi sv. Petra i Pavla. Crkva je nastala pregradjivanjem jedne od brojnih pećina na Staroj planini, najverovatnije u 14. veku. Na severnom zidu crkve predstavljen je Isus, mlad i ćelav. S obzirom da ovakakvo freskoslikarstvo nije u skladu sa crkvenim kanonima, pretpostavlja se de je reč o isposnici, koja ne podleže episkopskoj cenzuri.
I za kraj, nešto što sam odavno želela da vidim. Kroz selo Slavinje idemo do reke.




Rosomački lonci jesu kanjon reke Rosomače. Rosomača pravi neobičan kanjon slojevitih ivica, u kome se nalazi više proširenja sa virovima koja podsećaju na kotlove ili lonce, po čemu je kanjon i dobio ime. Kanjon se još naziva i Rosomačko grlo.
Uzana klisura ima četiri proširenja i meštani kažu da je zanimljiva tokom prolećnih meseci kada se tope snegovi i kad voda u loncima „provri”


You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram