Milano

11/16/2013

I evo nas u Milanu. Smeštamo se prvo u hostel da malo predahnemo, pa da krenemo u obilazak.
Preispitujem sebe šta znam o Milanu. Milano grad umetnosti, arhitekture, ali prvenstveno mode.Tu se nalazi jedna od najpoznatijih katedrala, i veliki šoping mol o čijem smo natkrivanju slušali na studijama arhitekture.I tu se moja znanje o ovom gradu završava.
A šta piše na netu:
Milano je  grad u severnom delu Italije, nalazi se izmedju  reke Po i najjužnijih delova Alpa. Grad nama poznat po mestu potpisivanja Milanskog edikta 313. godine izmedju Konstantina I i Licinija koji je  označio ne samo slobodu hrišćanstva već i slobodu verskog izražavanja u Rimskom carstvu. Poznat nam je svakako i po modnim dešavanjima, vrhunskim imenima u svetu mode i važnim prekretnicama u umetničkom smislu.
Ljubitelji fudbala mogu posetiti stadion Djuzepe Meaca (Giuseppe Meazza) koji navijači često nazivaju i San Siro po delu grada u kom se nalazi. Ovaj pravi hram fudbala koji je današnji izgled dobio zbog Svetskog prvenstva u Italiji 1990. domaći je teren milanskim klubovima Milan i Inter. Milano je jedini grad u Evropi koji ima dva kluba koji su osvajali Kup ili Ligu šampiona.
Prvo što mi pada u oči da grad ima mnoštvo skulptura, kako na trgovima tako i na zgradama.
Ako nisu ukrašene ornamentima, zgrade ulepšava bar zelenilo po njima.
Usput veliki broj prodavnica koje nude najraznovrsniju robu. Naravno, cene i nisu pristupacne za nas. Ove koralnocrvene sandale koštaju 137E I jedne su od povoljnijih.
Posmatram zgrade. Moderna arhitektura, zgrade sa velikim parkovima na krovu.
Prelepi prolazi sa arkadama, mozaičnim podovima i kasetiranim drvenim tavanicama.
Zastajemo pored skulpture Leonarda da Vinčija. 1492. godine došao je ovaj umetnik na milanski dvor. Leonardo je u Milanu nacrtao brojne skice brana za izgradnju kanalnog sistema. A u crkvi Santa Marija dela Gracije nalazi se njegova čuvena “Tajna večera”.

U neposrednoj blizini je i Milanska Skala. Uspeh da se proguram u predvorje sa ostalim gostima koji su žurili da odgledaju operu. Repertoar je veoma bogat i cene karata kreću se od dvadsetak eura do dvesta u zavisnosti od polažaja sedišta.
Ulični zabavljači ispred zrade Skale.

 Odatle na trg, do glavne katedrale. Najveći utisak ostavlja katedrala  Duomo, peta najveća katedrala u svetu. Nalazi se u centru grada  na najvećem trgu u Milanu-Piazza del Duomo. Shvatam zašto im je trebalo čitavih šest vekova da je završe. Toliko je bogata dekorom da je nemoguće sagledati svaki deo sem da se ispred nje provede bar jedan ceo dan.

Milanska katedrala i sedište nadbiskupa ovog grada posvećena je Santa Mariji Nasente. Katedrala je izgrađena u gotskom stilu. Davne 1386. godine biskup Antonio da Saluca je počeo konstruisanje katedrale. Ona je bila posvećena skromnom i radnom narodu ove oblasti, koji je patio pod tiranijom lorda od Milana Bernaba Viskontija. Na fasadi Duoma nalazi se 3400 skulptura, čak su i odvodi za kišu takođe skulpture. Katedrala Duomo predstavlja muzej na otvorenom, veličanstveno umetničko delo koje ostavlja bez daha. Čitav plan Milana diktiran je odnosom prema katedrali, jer ulice ili vode prema Duomu ili ga okružuju. Katedrala još nije završena, jer i danas postoje komadi kamenja, koji nisu pretvoreni u skulpture.Na njenom vrhu nalazi se kip zaštitnice grada – Device Marije. Stanovnici Milana su veliki poštovaoci religije te čak plaćaju poseban porez za održavanje katedrale.
 
 
Zanimljivo je da glavnu atrakciju pri poseti ovom objektu predstavlja ekser sa krsta na kojem je Isus razapet, koji se dva puta godišnje (u maju i septembru) izlaže turistima. Katedrala ima i podzemne oktagonske komore gde je Borromeo sahranjen.

Na trgu se nalazi uvek mnogo golubova. A tu su i ulični prodavci koji vrebaju naivne turiste da im u šaku ubace hranu za golubove. Naravno za to kasnije traže novčanu nadoknadu. Ja nisam uspela da se odbranim od nasrtljivca koji mi je ubacio hranu u ruku. Slike ispod su rezultat toga-veliko jato golubova poletelo je ka meni.

Galerija Vitorio Emanuele –najstariji šoping centar na svetu. Galerija ima oktagon u centru i ona povezuje trg na kojem se nalazi Duomo sa trgom gde je čuvena Milanska skala. Arhitekta Đuzepe Mengoni, koji je projektovao Galeriju, pao je 1865. godine s plafona i tako stradao pre njenog otvaranja.

Na podu ispod centralnog oktagona nalaze se mozaici koji prikazuju grbove tri velika italijanska grada: Torina, Firence i Rima. Tradicija kaže da ako turista stavi desnu petu na genitalije bika koji je oslikan na grbu Torina, i okrene se oko pete tri puta, da će mu to doneti sreću. Otuda oštećenje na ovom delu poda.

Nedaleko od glavnog grada je poslastičara gde sam probala jedan od ubedljivo najboljih sladoleda koji sam do sada jela.Ne treba ni da pominjem da je naravno bio od čokolade.

Gradom saobraćaju tramvaji. Čak je jedna linija rezervisana za stari tramvaj koji je preuredjen u restoran. Ovde je moguće isprobati najraznovrsnije italijanske specijalitete uz nezaobilaznu tradicionalnu muziku.

Po povratku u hostel nalećemo na mini elektično vozilo koje je uključeno na punjač.


                   naš hostel                   parkiralište za bicikle

    bicikli za iznajmljivanje         jedan od mnogobrojnih
                                                    prolaza  sa arkadama
 
 

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram