Kapadokija-Zelve

6/26/2014

Sledeća naša tačka prilikom obilaska Kapadokije su stene koje nazivaju Tri sestre, ili Tri lepotice. Zastali smo za trenutak da ih osmotrimo i slikamo se pored njih.
A onda sledi muzej na otvorenom-Zelve oblast, koja ima tri doline. Nažalost, nismo imali vremena da sve obidjemo, ali smo ono najvažnije ipak videli.
Stručnjaci kažu da je oblast Zelve možda jedna od najlepših tačaka Kapadokije.
Na ovom mestu su sve do 20-og veka živeli i hrišćani i muslimani. Hrišćani su proterani iz Turske, a muslimani su ostali sve do 1950. godine. Kažu da je stanoništvo odlučilo da se iseli kada su stene počele da pucaju i postale nestabilne za život.
Pećine su imale jednaku temperature u toku godine i bile su pogodne za život.
isper ulaza u džamiju
 
 

nekad su ove stene bile nečiji dom
 
 
 
Zatim svratismo u Pašinu Dolinu ili Dolinu Ljubavi, gde su rasute džinovske figure neobičnih oblika. 
To je nizija od bezbroj formacija preko 30 metara, koje narod još naziva i dimnjaci. Kamilu sam odmah uočila, za sve ostale obilike, morala sam dobro da se potrudim. Postoji jedan, u daljini, koji podseća na Bogorodicu. Uspeh da ga razaznam medju razbacanim mnoštvom.
 
 
razaznajete li kamilu na slici?
 
Naravno, s obzirom da je ovaj kraj poznat i po proizvodnji keramike, svratili smo u još jednu manufakturu. Ljubazni domaćini pokazali su nam kako se stvaraju predmeti od keramike, kako se suše i na kraju ručno oslikavaju. Velika prodavnica proizvoda nudila je sve, od posudja, preko ukrasnih predmeta, do nakita najraznovrsnijih oblika.
 
 
 
 
 




I za kraj, ponudili su nam mogućnost posete restoranu u steni, gde se izvodio tradicionalni turski ples, od folklora, preko trbušnog plesa i igre derviša.

Lutka obučena u tursku tradicionalnu nošnju, zakačena na zid restorana. Ne znam da li ste nekad imali priliku da vidite stare lutke kojim su se igrale vaše mame ili bake. Ja jesam, i veoma slične. Ne znam, da li zato što se prave na sličan način, ili je to opet miks kultura i običaja.
Povratak u hotel, pa ujutru let balonom. A o tome u:

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram