Hradec Kralove

2/10/2015

Ovaj slatki  grad smešten je u Češkoj,blizu češke najviše planine Krkonoše, a njegovo ime u prevodu znači kraljičin grad.
I zaista, ovaj grad je toliko sladak i sredjen, kao da je izašao iz neke bajke..fali mu još samo dvorac, pa da bude savršen.
Mi se nismo mnogo zadržali u njemu, stigli smo da obidjemo glavni trg i još par sporednih uličica. Sigurna sam da grad ima još mnogo toga da ponudi, pa ako imate vremena, obavezno ga istražite.
Najpoznatiji je po proizvodnji klavira Petrof, osmi je po veličini grad u državi, a smešten je na ušću reke Orlice u Labu.
Nanizane šarene kućice podsećaju me na medenjake. Slične ovake gradjevine vidjala sam i u poljskim gradovima. Pretpostavljam da je to deo kulture ovih naroda, da najuži centar formiraju na sličan način.


Crkva sv.Duha, na glavnom trgu, koju je napravila kraljica Elizabeta Ričeza u XIV veku, sazidana je od cigala. Stradala je u požaru u istom tom veku, te je kasnije obnovljena. Kao i ceo trg, pretrpela je preuredjenja tako da je ulaz u crkvu podignut u baroknom ruhu.



Originalno pravljena u renesansnom stilu, crvena kuća /na slici gore/ je kasnije adaptirana u stilu baroka. Neke od najvažnijih ličnosti ovog grada rodjene su ili živele ovde. Na tremu se nalazi statua sv. Marije.
Ovaj spomenik visok je oko 20m i podignut je, kao i mnogi slični po slovačkim i češkim gradovi u znak zahvalnosti što je stanovništvo preživelo od kuge. Na njemu su skulpture svetaca.







 Pročelje muzeja Istočne Bohemije

Svaka kuća ima jedinstveni stil, i izgleda da su se vlasnici takmičili čija će više da zapadne za oko.





 U svakom slučaju grad vredan posete!

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram